Viitorul amabasador moldovean la Bucureşti este mai degrabă omul lui Filat

Pentru HotNews.md

Nominalizarea lui Iurie Reniţă pentru funcţia de Ambasador al R. Moldova în România developează starea lucrurilor în Alianţă la capitolul definitivarea listei ambasadorilor moldoveni. Chestiunea cu lista ambasadorilor a fost discutată de guvernarea liberal-democrată în spiritul egocentrismului şi a competiţiei pentru influenţă asupra afacerilor externe ale ţării.

Această decizie rupe, totodată, cercul vicios şi longeviv în care nimerit sistemul diplomatic moldovenesc paralizat de echivocul care încă domină în repartizarea portofoliilor diplomatice între principalii actori politici. În lupta pentru capitala electoratului pro-românesc, desemnarea lui Iurie Reniţă a însemnat un câştig diplomatic mai degrabă pentru tabăra premierului Vlad Filat.

Or, viitorul ambasador moldovean în România este reprezentantul generaţiei de basarabeni care au absolvit instituţiile universitare româneşti (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative de la Bucureşti) în anii ’90. Iar pe lângă experienţa diplomatică vastă, Reniţă deţine relaţii strânse cu mediul de afaceri internaţional, ocupând poziţia de manager al companiei “British American Tabacco Moldova”.

Instalarea acestei persoane va asigura o poziţie raţională şi pragmatică în relaţia cu Bucureştiul, ocolind componenta emoţională pe care mizează cel mai mult liberalii pro-români în frunte cu Mihai Ghimpu.

Explore posts in the same categories: Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", HotNews.md, moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: