[Comentariu] Cine/ce la facut pe Ghimpu sa mearga la Moscova: rationamentul politic, Basescu sau AIE?

Dupa numeroasele speculatii publice pe marginea participarii sale la Moscova, M. Ghimpu, pe dreptate considerat principalul provocator al show-urilor politice dupa ex-presedintele V. Voronin, a decis in cele in urma ca va vizita capitala „invingatorilor” in cel de-al doilea razboi mondial. Recunoscut pentru incoerenta comportamentala, consecventa deficitara a mesajelor zvarlite in spatiul mediatic, dar si retorica provinciala incitanta, pe alocuri si iritanta, liderul liberalilor frapeaza din nou prin imprevizibilitatea sa, acceptand sa viziteze Moscova in ajunulul zilei Marii Victorii. Totusi surpriza nu a fost autentica, deoarece lideri din cadrul Aliantei (Serafim Urecheanu) anticipau convingator ca presedintele interimar isi va revizui pozitia. Ei faceau referinta la principiul „vaselor comunicante” care permite functionarea fluctuantei coalitii liberal-democrate, creand impresia ca liderul liberal se afla sub o presiune continua din partea celorlalte partide de guvernamant. Acest lucru a fost confirmat anterior de insusi Ghimpu, in plina elan declarand ca 2/3 din Alianta solicita trimiterea delegatiei moldovenesti la parada de la Moscova.

Respingerea inversunata a tematicii aniversarii a 65 de ani de la Marea Victorie a devenit „cartea de vizita” a lui Ghimpu inainte de vizita in Romania, prin care acesta a incercat sa ademeneasca marea parte a electoratului romanofil, propunand o viziune alternativa fata de cea adoptata de PLDM, PDM si AMN. Inexplicabil, dar dupa convorbiri fructoase cu Traian Basescu (soldarea cu semnarea unei serii de documente importante), presedintele interimar a acceptat invitatia de la Moscova refuzata cu atata adversitate anterior.

Cat de straniu nu ar parea, dar vizita din Romania l-a facut pe Ghimpu sa-si formeze o pozitie dubla si segmentata fata de parada de la Moscova. In faza incipienta liderul liberal s-a dedat condamnarilor dupa care insa a cautat sa isi modereze atitudinea fata de ziua de 9 mai in conceptia ruseasca. Astfel, el a reusit sa-si consolideze statutul de principal prieten al Romaniei in Moldova, ferind totodata Alianta de o pozitionarea vadit antiruseasca, ceea ce la fel ii va asigura ulterior un plus de imagine comparativ cu celelalti parteneri.

Explore posts in the same categories: Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", Mihai Ghimpu, moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: