Luptele politice lezeaza indirect interesele persoanelor cu necesitati speciale

Nepalul este inca o tara care a ratificat Conventia Natiunilor Unite dedicata persoanelor cu dizabilitati. Cateva zile in urma, la 7 mai, statul asiatic a devenit al 53-lea stat din lume care o face, anterior respectivul document fiind ratificat de Maldive (luna aprilie), iar in martie de Emiratele Arabe Unite.  Nici tensiunile politice constante si nici pozitia geografica a Nepalului nu au impiedicat autoritatile tarii date sa promoveze Conventia menita sa descatuseze categoria cetatenilor stigmatizati si marginalizati de societatile contemporane. Experienta data nu poate fi deocamdata repetata si in Moldova, din cauza confruntarilor politice in care s-a scufundat tara. Recomandata spre ratificare de catre Guvern, la initiativa Ministerului Muncii, Protectiei Sociale si Familiei,  V. Buliga, Conventia nu poate inca iesi din prizonieratul reglarilor de conturi care au loc in limitele platformei legislative.

Nici saptamana voluntariatului nu a reusit sa sensibilizeze opinia deputatilor ignoranti, chiar daca a cuprins evenimente organizate de persoane cu dizabilitati care militeaza acerb pentru urgentarea traducerii in viata a Conventiei ONU. Cauzele reticentei sunt variate si tin atat de ambiguitatea situatiei politice, cat si de costurile pe care nu vor sa le asume autoritatile.

Faptul ca initiativa legislativa privitor la Conventie nu a fost introdusa pe lista de asteptare a proiectelor intrate in Parlamentul RM, dar cu atat mai mult pe cea a proiectelor de lege examinate, denota interesul redus pentru aceasta din partea politicienilor (cu exceptia democratilor, care prin intermediul Valentinei Buliga, iar mai devreme si cea a lui M. Lupu, promoveaza Conventia ONU).

Angajamentele fata de Fondul Monetar Interntional, dar si complicatiile in asigurarea inlesnirilor sociale pe perioada crizei, de asemenea, predispune spre amanarea ratificarii. Cu toate acestea, atat presiunea organizatiilor non-guvernamentale, cat si armonizarea normelor moldovenesti la cele europene, creeaza atmosfera potrivita pentru incheierea procesului de translare a Conventiei ONU. Desi majoritatea persoanelor interesate asteapta cu rabdare acest lucru, in prezentul legislativ sau in cel urmator, documentul urmeaza sa fie supus ratificarii.

Reclame
Explore posts in the same categories: Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: