Premierul Filat a facut „show” in Germania

Pentru HOTNEWS.MD, preluat de CUVINTENOI.RO, SPRE VEST

La intoarcerea lui Filat din ospitaliera Germanie, in afara de avalansele declaratiilor politice sterile si expirate, nu venim cu nimic concret. Zero promisiuni economice „stoarse” din partea Berlinului, care se pare ca incepe sa-si revina cate putin din paralizia economica si socul cauzat de criza “elena”. Dupa zeci de intrevederi cu oficialitatile nemtesti, Filat revine acasa practic cu mainile goale. Lipsesc documente semnate sau cel putin discutate deschis de catre delegatia noastra. In schimb, premierul moldovean a indeplinit norma in privinta PR-ului politic.

Pentru inceput, premierul moldovean si-a reconfirmat profilul sau european. Insistenta cu care Filat a excelat in asumarea unei misiuni europene de catre Moldova a contrastat cu rezerva lui de a aminti ceva despre Alianta pentru Integrare Europeana. Daca facem o paralela cu vizitele anterioare efectuate de M. Lupu in statul german destingem o disproportionalitate izbitoare comparativ cu cea intreprinsa de Filat. Avantajat gratie privilegiilor derivate din functia de premier, liderul liberal-democrat a obtinut mai degraba dividende politice pentru formatiunea sa, decat pentru tara. Or, pe langa intensificarea contactelor cu oficialii de varf ai Germaniei, seful executivului a reusit sa se conecteze la diaspora moldovenilor (peste 12 mii de persoane), inclusiv pe calea actiunii publice „MobilMoldova”, care se va derula aproape o luna.

Desi, Filat a facut pledoarie in favoarea investitiilor germane in statul nostru, aceasta nu a fost insotita de careva propuneri de afaceri palpabile. Argumentul plauzibil consta in faptul ca discursul lui in fata producatorului nemtesc de masini, „Daimler AG”, s-a rezumat mai mult la magulirea acestuia.

In ciuda unor episoade protocolare banale si a unui discurs politic pro-european prozaic, vizita din Germania a elucidat diametrul perspectivelor existente in relatiile moldo-germane. Totusi, chiar daca in comportamentul lui Filat la Berlin s-a intrevazut mai mult „show” politico-diplomatic, trebuie sa recunoastem ca autoritatile germane au fost mai generoase. Or, partea germana a sustinut ideea unei interventii pe langa Moscova pentru avansarea reglementarii transnistrene. De asemenea, accentul oficialilor germani a fost pus pe necesitatea activizarii Parteneriatului Estic, intimidat de debandata economica si financiara inerente Zonei Euro si Uniunii Europene, in general.

Explore posts in the same categories: Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", HotNews.md, moldova

2 comentarii pe “Premierul Filat a facut „show” in Germania”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: