[Comentariu] Comuniştii nu pleacă…

Rezultatele alegerilor din 7 localităţi ale ţării reprezintă în mare parte dispoziţia de fapt în rândul populaţiei, confirmate şi de sondajele recente. Or, comuniştii iau mai mult decât fiecare partid din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE). Potrivit Comisiei Electorale Centrale [1], la alegerile locale din câteva comune, desfăşurate la 16 mai curent, victoria în 4 localităţi din 7 au fost obţinute de primari comunişti. Rezultate bune au fost înregistrate de PCRM în localităţi din raioanele Taraclia, Cantemir, dar şi din UTA Găgăuzia. De fapt, aceste localităţi din Sudul ţării se caracterizează printr-o concentraţie mare de vorbitori de rusă, cu excepţia Cantemirului. Spre deosebire de PCRM, partidele din cadrul AIE s-au impus în raioanele situate în proximitatea capitalei (raioanele Anenii Noi, Ialoveni şi Străşeni). Accidental sau nu, dar autoritatea politică a actualei guvernări este mai mare anume în zonele populate mai puţin de alolingvi, care au devenit obiectul dezbaterilor politice pentru faptul că sunt dublu sensibile la influenţa mediatică internă (înfăptuită de instituţiile media pro-comuniste) şi externă (realizată de sursele media controlate de guvernul rus).

Deposedarea de pârghiile media publice nu s-a soldat cu dispariţia comuniştilor din spaţiul public, datorită consolidării lor în jurul sursele media private. Pe de altă parte, votul pentru primarii comunişti au putut fi impulsionate de gradul înalt de frustrare din societate, cauzat de urmările crizei financiare şi economice. Dar cel mai mult, opţiunea pro-comunistă se explică prin criza de identitate politică cu care se confruntă Alianţa, confundată sau asociată cu ajutorul comuniştilor sau din cauza discursului defectuos al unor lideri de partid, drept o coaliţei „anti-statală”, „unionistă” sau antirusească.

Câştigul obţinut de primarii comunişti este de asemenea un rezultat al contradicţiilor pe marginea Zilei Victoriei. Constăm că în zonele populate compact de minorităţile naţionale, dar şi altele mai depărtate de capitala pluralistă (cum sunt cele din raionul Cantemir), poziţia robustă a PCRM-ului nu rezultă din superioritatea de credibilitate în relaţie cu AIE, ci mai degrabă din capacitatea pulverizată a formaţiunilor din coaliţia liberal-democrată.

Referinţe:

1. Comisia Electorală Centrală informează că în data de 16 mai 2010 în unele localităţi din  Republica Moldova au avut loc alegeri locale noi, http://www.cec.md/i-ComisiaCentrala/main.aspx?dbID=DB_17Mai740

Reclame
Explore posts in the same categories: Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: