SIS-ul a primit o lovitură grea de la „mgb-ul” transnistrean

Pentru HOTNEWS.MD

Serviciile de securitate din regiunea transnistreană au înfăptuit o lovitură de imagine gravă Serviciului moldovenesc de Informare şi Securitate, alias SIS, impactul fiind mai mare şi mai variat decât cel evocat până acum.

Mărturiile „forţate” făcute de jurnalistul Ernest Vardanea au provocat „justificări” inadmisibile din punctul de vedere al competenţelor şi ierarhiei instituţiilor statale. Prejudiciul de imagine constă în alimentarea speculaţiilor privind tentative de infiltrare a serviciilor de securitate moldoveneşti în activitatea misiunilor diplomatice acreditate în RM. Astfel, Tiraspolul a urmărit discreditarea Chişinăului, pentru a detona cumva relaţiile dinamice pe care le are acesta cu Occidentul.Lovitura de imagine putea fi amortizată, dacă SIS-ul nu încerca să se justifice şi să dezaprobe afirmaţiile „mgb-ului” transnistrean obţinute prin intermediul presiunilor asupra lui Vardanean. În mod normal, condamnarea acuzaţiile trucate de instituţiile separatiste intră în sfera de competenţe a Biroului pentru reintegrare al RM. Motivele din care SIS-ul a decis să ia iniţiativa în propriile mâini par să fie de ordin instituţional sau sistemic. Or, orgoliul SIS-ului a fost rănit sau avem o situaţie clasică de lipsă de coordonare a poziţiilor între instituţiile unui stat. Cazul „Vardanean” şi exerciţiul Tiraspolului de „demonizare” a SIS-ului a relevat carenţele de sistem existente în RM, care trebuiesc de urgenţă reparate. Or, în condiţia perpetuării acestor „verigi slabe” Chişinăul demonstrează inabilitate de a anticipa şi a anihila subterfugiile înscenate cu regularitate de forţele secesioniste.

În orice caz, acţiunile „mgb-ului” demonstrează rezistenţa cu care se opune regimul lui Smirnov proceselor de consolidare a încrederii între cele două maluri. Relatările lui Vardanean şi alte cazuri de acest gen vor fi folosite în continuare pentru a resctricţiona buna relaţionare pe dimensiunea umanitară.

Totodată, acestea sunt măsuri vădite de intimidare a populaţiei şi a grupurilor progresiste din comunitatea transnistreană. Afectate vor fi şi contactele între sectoarele asociative de pe ambele maluri ale Nistrului. Aceste acte au dat semnale clare tinerilor din regiunea separatistă, chemaţi să renunţe la instituţiile de învăţământ moldoveneşti, posibil în favoarea celor din Ucraina sau Rusia. Or, au fost contrariate „dialogurile transnitrene” între reprezentanţii noilor generaţii capabile să soluţioneze problema transnistreană. Toate aceste consecinţe vor avea implicaţii pentru cea mai sensibilă latură a procesului de reintegrare a ţării – dimensiunea umanitară.

Explore posts in the same categories: moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: