Ghimpu la Roma, Filat la ruşi

Pentru HOTNEWS.MD

Сălătoriile peste hotare devin cele mai preferate activităţi ale liderilor noştri. Iată Filat nu demult revenit din Germania pleacă la Sankt-Petersburg, să pună la cale cu alţi şefi de guvern din CSI dezvoltarea relaţiilor de cooperare în sfera economică, umanitară, inclusiv asigurarea securităţii.

Summitul CSI de la Sankt-Petersburg va culmina cu trasarea planului de acţiuni pentru implementarea Concepţiei privind cooperarea în domeniul energetic. Părţile urmează să reflecteze asupra înfiinţării treptate a unei pieţe electroenergetice comune. Intenţionat sau nu, dar premierul moldovean a ascuns aceste subiecte de la presa locală. L-a ajutat să devieze Declaraţia despre conflictul transnistrean, semnată de preşedintele rus la Kiev, despre care premierul vrea să discute cu Vladimir Putin.

Atât tematica energetică, cât şi soluţionarea conflictului transnistrean, valorează mult pentru ţară. Totuşi, o prioritizarea raţională se impune. Cu această ocazie Filat trebuie să propună revizuirea raporturilor energetice cu Moscova, încarcerate de acordul privind livrările de gaze naturale ruseşti, parafate de Guvernul Greceanîi în 2006. Încercarea lui Filat de a diminua pe această cale tensiunile sociale provocate de preţurile exorbitante la gaze naturale ruseşti, poate prejudicia dialogul politic cu Moscova, eclipsat suplimentar de problema transnistreană. În orice caz pe şeful executivului îl aşteaptă, în discuţiile private cu Putin, o mustrare pentru datoriile întreprinderii „MoldovaGaz” faţă de Gazprom, puternic îndatorat din cauza numeroaselor proiecte energetice pentru care nu are suficientă acoperire financiară. Aici, partea moldoveană poate invoca datoria regiunii transnistrene, care întrece de câteva cele 290 de milioane de dolari pe care “însărăcitul” Gazprom le cere de la Chişinău.

În timp ce Filat va conversa din greu cu „autoritarul” Putin, preşedindetele interimar al R. Moldova se va afla în audienţa Papei de la Roma. Negocierile complexe cu partea rusă  vor pune la încercare popularitatea crescândă a lui Filat. Spre de deosebire de premier, Ghimpu va beneficia de o audienţă confortabilă la Papa Benedict al XVI şi de nişte defilări populiste în faţa comunităţii de moldoveni din Italia. Totuşi o prestaţie bună la summitul CSI va genera pentru Filat mai multe dividende politice, decât paşnica călătărie a lui Ghimpu în Italia.

Explore posts in the same categories: Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: