Ne pot ajuta găgăuzii să scăpăm de vizele pentru Turcia?

Pentru HotNews.md

Neatinsă de criza economică şi financiară globală, în plin avânt economic, Turcia apare la orizontul politicii externe moldoveneşti în calitate de investitor important pentru R. Moldova şi de donator exclusiv pentru UTA Găgăuzia.

Grija pentru această regiune moldovenească, insesizabilă în trecut, a sporit odată cu procesul de fortificare a identităţii găgăuze, demarat de actualul başkan al autonomiei, Mihail Formuzal. Astfel, intensitatea contactelor dintre Comrat şi Ankara poate influenţa substanţial şi relaţiile turco-moldoveneşti. Un semnal clar ce dovedeşte o înviorare este  vizita recentă a ministrului de stat al Turciei, Faruk Celik.
Interesul real al Turciei se exprimă de asemenea prin banii alocaţi pentru necesităţile găgăuzilor. De aceea, oficialul turc nu a ezitat să treacă în revistă contribuţia turcească la amenajarea infrastructurii sau la inaugurarea unor centre sociale din Găgăuzia. Fără dubii, conexiunile între patria lingvistică şi culturală cu cei aproximativ 148 mii de găgăuzi moldoveni vor căpăta o dinamică mai mare odată cu sporirea ponderii Turciei în regiune.

Totodată, pe lângă beneficiarii fireşti ai statului turc – găgăuzii, avantajele se pot extinde asupra întregii populaţii. Discuţiile despre posibilitatea eliminării regimului de vize între Moldova şi Turcia poate fi primul obiectiv de acest gen. Iar factorul găgăuz poate avea rolul de intermediar principal, care ar uşura negocierea acestei facilităţi politice, economice şi culturale.

Misiunea este complicată de anumite deficienţe persistente în dialogul Chişinăului cu Comratul şi activitatea externă dublă a conducerii găgăuze. Punctul slab constă în veşnica problema a înclinaţiilor separatiste ale elitei găgăuze, întrevăzute periodic de anumite cercuri politice autohtone.

Nu pot fi ignorate şi  tensiunile politice dintre liderii găgăuzi şi autorităţile centrale, recent inflamate din cauza tentativei de a schimba Constituţia fără consultarea prealabilă a autonomiei. Mai mult decât atât, comportamentul entităţii găgăuze este de o natură „dublă”. Din punct de vedere politic şi economic, Comratul tinde spre Moscova, iar pe dimensiunea umanitară privirea este centrată pe Ankara. Or, Găgăuzia a primit la începutul acestui an ajutor rusesc sub formă de hidrocarburi, atunci când asistenţa turcă acoperă mai mult iniţiative sociale şi altele legate de dezvoltarea regională.

Explore posts in the same categories: HotNews.md, moldova, UE-Găgăuzia-Turcia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: