[Editorial] Voronin si cadourile „(ne)comuniste” de ziua de nastere

Marele comunist al Moldovei a implinit 69 ani. Cu toate acestea, festivitatea este amarata de numeroasele presiuni la care este supus bietul Voronin si formatiunea sa „suparata”. Totusi la aceasta varsta complicata postul lui preferat „NIT” i-a lustruit din nou imaginea. Postul dat nu a uitat sa aminteasca despre aportul lui Voronin la construirea portului Giurgiulesti, fara a spune despre situatia confuza in jurul problematicii „Palanca” sau cheltuirea nerezonabila a banului public. „NIT” a dat pe ecran biserici si manastiri, care anume in perioada guvernarii comuniste au inceput sa se amestece in chestiuni publice – spectacole de teatru, obiecte de studiu ale institutiilor de invatamant etc. O atentie aparte a fost acordata si Zilei Victoriei. Pentru rasfatarea lui Voronin, publicul a putut delecta ipostaza zbuciumata a unei imbratisari artificiale a liderului comunist cu un veteran de razboi.

Fundatia ruseasca „Recunostinta” i-a dedicat ex-presedintelui un sondaj de opinie care il ridica in slavi, confirmand o cota inalta a popularitatii lui Voronin, pana acum minimizata in alte sondaje. Potrivit lor, Voronin este pe prima pozitia cu 44%, ceea ce este cu aproximativ 4% mai mult decat Lupu, devansatul de pe locul trei este Filat cu cel putin 35%. Chiar daca excludem caracterul mimat al unor sondaje, de ziua de nastere imaginea lui Voronin a fost refacuta dupa principii mai vechi prielnice comunistilor.

Cel mai mare cadou l-au facut liberalii ale caror conferinta pentru evaluare a regimului totalitar sovietic a plasat partidul lui Voronin in pozitia de „victima politica”. Prin transferul invers de imagine, de la interdictiile si atacurile la adresa PCRM profita si liderul acestuia, care din ce in ce mai mult imbina trasaturile de „martir” politic (daca ne aducem aminte si de realatiile sincere dintre CCCEC si familia Voronin), fiind sprijinit de diversele segmente sociale nemultumite de actuala guvernare si de simpatizantii „sedusi” de cel mai mare partid de opozitie din Moldova.

Explore posts in the same categories: moldova, V. Voronin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: