Viitoarele alegeri pe mâna hackerilor

Pentru HOTNEWS.MD

Ultimele ajustări în afacerile electorale acostează competiţiile electorale locale la domeniul complex si puternic internaţionalizat al reţelelor electronice.  Introducerea şi testarea iniţial reuşită a Registrului electronic al alegătorilor reprezintă un pas revoluţionar în conectarea Moldovei la “conducta” guvernării sau controlului global, realizate prin intermediul imenselor surse electronice. Din păcate, autorităţile implicate refuză să atragă atenţia asupra riscurilor derivate din modalităţile electronice de monitorizare şi evidenţă a alegătorilor. Se conturează impresia, că intenţionat se trece cu vederea experienţa tristă a instituţiilor de stat, care în timpul evenimentelor din aprilie 2009 au devenit victime ale necunoscuţilor  “spărgători” de servere.

Suspiciuni trezeşte faptul că nici măcar nu sunt puse în discuţie posibilele ameninţări cibernetice asupra securităţii scrutinelor electorale. Astfel, pe lângă acei politicieni care visează pe calea “şmecheriilor” să obţină un rezultat cât mai bun, ne putem trezi cu indivizi gata să submineze sistemul electoral electronizat al ţării. Pericolele se pot multiplica îndată ce va fi pus în funcţiune mecanismul de votare electronică la distanţă, menit să uşureze participarea moldovenilor din străinătate. Odată cu sporirea dependenţei naţionale de sistemele electronice, devine iminentă eventuala antrenare a diverşilor “hackeri” în trucare sau manipularea bilanţurilor electorale, la propria discreţie, fie contractaţi de anumite forţe cointeresate.

Evident,  sistemele electronice pot facilita ordonarea procesului electoral plin de carenţe al Moldovei, dar există riscuri şi ameninţări, care pot rezulta în urma implementării lor. Pentru a nu nimeri în capcana unor posibile “sincope” operate de răufăcători, se impune investigarea exhaustivă a capacităţilor de protecţie a reţelelor naţionale de informaţie cu caracter confidenţial. Identificare organizatorilor atacurilor cibernetice asupra paginilor oficiale ale instituţiilor este o altă condiţie imperativă. Iar în vederea prevenirii unor acţiuni similare şi avansarea capabilităţilor poate fi solicitată asistenţa Alianţei Nord-Atlantice, în baza viitorului Plan Individual de Acţiuni reactualizat.

Reclame
Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2009, HotNews.md, moldova

One Comment pe “Viitoarele alegeri pe mâna hackerilor”

  1. dianasamohvalova Says:

    Sunt perfect de acord! Cînd lumea întreagă se luptă cu atacurile cibernetice şi firmele investesc sume enorme în sistemele de protecţie, dar fără rezultat, nu e logic să decizi soarta ţării la calculator!!!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: