Filat pune pe gânduri Alianţa şi ţara

Distrarea populatiei cu tot felul de declaratii politice s-a inradacinat adanc in comportamentul entitatilor politice. Si de aceasta data, Filat a intrecut toate asteptarile posibile. Incrucisarea alegerilor prezidentiale si a celor parlamentare pentru care opteaza liberal-democratul Filat difera foarte mult de ceea ce s-a propus pana acum. Acest amalgam impresioneaza pentru ca mai include si un referendum pentru modificarea art. 78. preconizat deja la vara.

Proiectul liberal-democratilor va trebui sa confrunte pozitiile celorlalte componente ale Aliantei pentru Integrare Europeana. Bineinteles, pozitia PLDM nu este una revolutionara, pentru ca inglobeaza ideile prezentate anterior de Partidul Liberal si recent de catre democratii in frunte cu M. Lupu. Liderul liberalilor, M. Ghimpu nu va fi tocmai incantat de faptul ca Filat vrea sa impuna tonul in problema alegerilor anticipate folosindu-i „asul” sau preferat – referendumul. Perdantul principal al „ecuatiilor politice” elaborate de Alianta pentru Integrare Europeana, Marian Lupu, ar putea obiecta cel putin pentru ca in ultima iesire s-a referit doar la alegerile parlamentare.

Formula inventata de PLDM este totodata o neplacere nu doar pentru PL si PLDM, dar si pentru comunisti. De fapt, prin asemenea initiativa Filat reuseste sa anuleze imaginea publica a actiunilor intreprinse pana acum de partenerii de coalitie. Aflat in ritm de crestere a popularitatii, liderul liberal-democratilor este capabil sa absoarba cu acest prilej noi intentii de vot, chiar daca in realitate se axaseaza pe un nucleu puternic alcatuit din simpatizanti de partid.

Momentul ales de Filat este crucial deoarece se afla la putin timp de la ziua cand urmeaza sa fie punctate termenele de dizolvare ale Parlamentului. Interesul pentru aceasta operatiune necesita precautie si inititiva din parte concurentilor politici. De aceea, PLDM a decis sa lanseze solutia acum. Timpul ramas pana la 16 iunie este repartizat de liberal-democrati pentru a prelucra opinia publica neincrezatoare fata de autoritati, dar mai receptive in raport cu personaje politice concrete. De asemenea, un exercitiu delicat va include dezbaterile dintre formatiunea prim-ministrului si celelalte parti ale coalitiei de guvernare. Probabil, in acest interval de timp, solii lui Filat se vor osteni sa dialogheze cu organizatiile europene, in cautarea aprobarii unanime a hibridului „prezidential-parlamentar” al alegerilor.

Optimismul liberal-democratilor, inspirat din aprecierilor pozitive in sondajele de opinie, reprezinta garantii in promovarea unor alegeri prezidentiale si parlamentare concomitente. Pentru a-si pastra avantajele si a stimula emergenta, PLDM isi va impune cuvantul in definitivarea anticipatelor. Descresterea usoara a PCRM incurajeaza suplimentar liberal-democratii sa militeze pentru scrutin in toamna anului 2010. Cert este faptul ca referendumul organizat inaintea alegerilor va asigura stoparea crizei politice. Felul cum evolueaza situatia confirma posibilitatea unei resemnari a PCRM privind derularea unui „plebiscit” inainte de alegeri, in conditiile semnalelor intense emise de partenerii europeni (Comisia de la Venetia etc.).

Reclame
Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2009, Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", moldova, Uncategorized

One Comment pe “Filat pune pe gânduri Alianţa şi ţara”

 1. Riddick Says:

  La vremea când a apărut această postare, am zis că cel care a scris-o este cam sceptic. Acum, înclin să-i dau dreptate:

  Once Upon a Time in the West

  A Tale of Soviet Strategic Deception and the Demise of Western Civilization

  Friday, October 09, 2009
  USSR2 File: Moldova’s fake makeover: Post-communist government controlled by (surprise!) “ex”-communists, parliament dominated by open Communist Party

  http://once-upon-a-time-in-the-west.blogspot.com/2009/10/ussr2-file-moldovas-fake-makeover-post.html


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: