[Editorial] Cazul „Ciubaşenco” confirmă că jurnaliştii devin tot mai frecvent obiectul „tranzacţiilor” politice

Postat pe HOTNEWS.MD, AZI.MD

Deja ne-am obişnuit că orice „proiect politic” nou apărut provoacă adevărate „migraţii” de jurnalişti, ong-işti sau a altor actori ai vieţii publice autohtone. Discuţia despre breasla jurnalistică trebuie probabil să înceapă cu faptul că presa în ultimii ani a devenit unul din cea mai de încredere instituţie pentru „norod”. Spre nefericirea politicienilor, sursele media întrec cu peste 30% încrederea pe care o acordă opinia publică preşedinţiei, parlamentului sau aceloraşi partide politice. Iar în condiţiile crizei politice şi economice, situaţia se agravează şi mai mult în favoare presei, motiv din care ultima este curtată activ de variate grupuri de interes, cu mâinile pe jumătate sau integral băgate în politică.

Cazul jurnalistului „Ciubaşenco” este o demonstraţie concludentă a acestui lucru. La început, antrenarea lui Ciubaşenco în activitatea PLDM se explica prin necesitatea unei mobilizări totale împotriva PCRM şi a guvernării comuniste. Până la obţinerea carnetului de partid jurnalistul dat era renumit pentru poziţia sa extrem de critică la adresa personajelor comuniste. De aceea, practic nimeni nu s-a apucat să-l judece, atunci când a fost „achiziţionat” de PLDM pentru a lucra pe frontul vorbitorilor de rusă, care constituia auditoriul principal al produsului său mediatic la acel moment, cunoscut sub denumire de „Moldavskie Vedomosti”.

După comercializarea acestei reviste destul de populare, finanţate mult timp de oponenţii politici a lui Voronin, Ciubaşenco a pus bazele unei noi structuri mediatice „Panorama”, fiind deja în „barca” liberal-democraţilor. Citind paginile acestui ziar sau urmârindu-l în spaţiul virtual se putea observa pe cine Ciubaşenco îl protejează „ca ochii din cap” şi faţă de cine are dezgust profund.

Acum, renumitul jurnalist renunţă la calitatea de redactor-şef al revistei sale, care să recunoaştem cu „faţa la icoană” lucrează mai mult pentru imaginea partidului lui Filat. După activitatea de aproape un an pentru binele PLDM, editorialistul schimbă fostul obiect de interes cu iniţiativele politice ale „victimei lui Voronin”, ex-ministrul apărării, Valeriu Pasat.

În recentele articole publicate în revista lui Ciubaşenco au fost prezentate critici contra iniţiativei lui Pasat privitor la referendumul pentru predarea „ortodoxiei” în şcoli. Distanţându-se de aceasta, editorialistul a decis că va părăsi propria revistă de dragul „proiectului” politic pe care vrea să îl lansează Pasat sub umbrela „referendumului religios”. De ce nu rămâne la „Panorama”? Cel mai probabil, el sau mai bine spus revista lui are angajamente politice faţă de altcineva şi nu poate concomitent deservi şi planurilor „pasatiste”.

” […] am hotărât să-l susţin pe Pasat în promovarea ideilor pe care le împărtăşeşte societatea şi care sunt importante pentru ţara mea”, a spus în acest context Ciubaşenco. Nu este clar totuşi la ce fel de idei se referă jurnalistul şi de ce până acum el nu le-a promovat independent de Pasat, ba din contra le-a supus criticii.

De fapt, nu este de mirare comportamentul lui Ciubaşenco, judecând după experienţele precedente. Ca şi atunci, el a fost angajat de forţe politice. Rolul lui constă în propulsarea ideei „ortodoxiei în şcoli” în societate şi a-i face pe cititorii săi fideli să adere benevol la iniţiativa lui Pasat, dezarmându-i pe critici. Miza reală este însă formarea, promovarea şi eventuala accedere a ipoteticii formaţiuni a lui Pasat în legislativ. Iar Ciubaşenco este vizat ca persoana experimentată care poate îndeplini sarcinile iniţiale legate de pregătirea referendumului.

De azi înainte vom urmări atent dacă vectorii revistei „Panorama” se vor schimba, în virtutea promisiunii lui Ciubaşenco de a-i menţine „neutralitatea” şi „obiectivitatea”, oricum discutabile.

Gravă după mine este „uşurinţa” cu care sunt „procuraţi” jurnaliştii în Moldova. Modul cum ei se acomodează rapid la condiţiile şi restcricţiile impuse. Frapează mult şi gradul de obedienţă şi de acceptabilitate a tendenţionismului promovat de unii jurnalişti în cadrul  opiniei publice, care în mod naiv continuă să acorde credite „grele” de încredere actorilor mass-media. Din păcate, realitatea conturată nu contribuie la educarea spiritului critic printre cetăţeani, ci mai degrabă conduce la sporirea căilor şi formelor de manipulare.

În concluzie vreau să subliniez importanţa enormă care revine surselor mediatice şi actorilor lor principali în dezvoltarea şi consolidarea transformărilor democratice. De aceea, liberalizarea mass-media nu trebuie nici într-un caz supusă raporturilor stricte de  „cumpărare-vânzare” a principiilor mass-media sau a jurnaliştilor. Este inadmisibilă strâmbarea „coloanei vertebrale” a castei jurnalistice în direcţia dorită de cercuri dubioase cu interese foarte înguste şi scopuri nu tocmai „ortodoxe”.

Explore posts in the same categories: Mass-media în Moldova, moldova, Proiectul lui Pasat

One Comment pe “[Editorial] Cazul „Ciubaşenco” confirmă că jurnaliştii devin tot mai frecvent obiectul „tranzacţiilor” politice”


  1. […] pentru “norod”. Spre nefericirea politicienilor, sursele media întrec […] Ultimele articole despre A Posted in Stiri Tags: cazul, confirmă, devin, Editorial, frecvent, jurnaliştii, obiectul, […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: