[Editorial] Disputa în jurul „simbolurilor comuniste” loveşte în Lupu, dar şi în Alianţă

Preluat de HOTNEWS.RO

Dorinţa de a-l face praf cu orice preţ pe M. Lupu şi pe formaţiunea lui este pentru unii mai arzătoare decât aprecierea „aşezată” a condiţiilor politice în care aceşti actori vor să supravieţuiască. Mânaţi de mania „anti-Lupu”, servind ferm intereselor de partid, criticii lui Lupu şi PDM au găsit un motiv inedit de a-i ataca. În contextul rezervei PDM faţă de activitatea „Comisiei Cojocaru”, angajată de M. Ghimpu, şi faţă de sugestiile de a interzice simbolurile comuniste, s-au înteţit acuzele cum că ” Lupu îi face o favoare lui Voronin”.

Practicarea abordării „alb-negru” nu mă miră , căci puţini vor să vadă lucrurile în esenţă şi să intercepteze şi alte nuanţe de culori.  Scopul ofensivei „răuvoitorilor lui Lupu” este foarte simplu şi anume de a-l asocia cu PCRM. Mai mult, ei sunt motivaţi să facă jocul lui Filat în contextul viitoarelor „potenţialelor” alegeri prezidenţiale, la care liderul liberal-democraţilor va trebui să-l înfrunte pe Lupu. Posibil Filat se va răzgândi şi va ceda tacit în faţa lui Lupu. Acum este practic imprognozabil comportamentul lui Filat, care însă nu ascunde că ar dori să candideze pentru cea mai prestigioasă funcţie în stat, dar nu şi cea mai semnificativă. În final, contează dacă Filat va dori sau nu să-şi depună mandatul de „manager al afacerilor statului”. Mai ales că, povara socio-economică aflată la dispoziţia Guvernului Filat expune la riscuri serioase de ordin politic formaţiunea liberal-democrată şi pe liderul acesteia.

Totuşi, ce anume mişcă cu cei care clamează împotriva lui Lupu? Dezgustul faţă de trecutul lui „comunist”, flirtul lui cu electoratul de orientare „pro-comunistă” sau faptul că PDM est în uşoară contradicţie cu anumite acţiuni ale partenerilor de dreapta. Personal, cred că Lupu a ispăşit „precendentele comuniste” oferind o susţinere majoră celorlalte trei partide de la guvernare. Să nu uităm că fără de Lupu, PDM nu ar fi avut capacitatea „de ciment” al Alianţei. Ghimpu nu ar fi devenit spicher şi cu atât mai mult preşedinte interimar. Liberalii nu ar fi obţiunut locuri în ministere şi întregul sistem de guvernare. Filat ar fi rămas un simplu conducător de fracţiune parlamentară. Nu ar fi crescut cota popularităţii liberal-democraţilor, deoarece aceştia ar fi „luptat” cu liberalii sau AMN. Stărui să explic că fără PDM ar fi practic imposibilă distribuţia portofoliilor şi a „puterii” după ruinarea monopolului guvernării comuniste.

Anume din acest considerent cred că reţinerea PDM-ului faţă de eventuala prohibiţie a simbolurilor comuniste trebuie tratată din perspectiva realităţilor politice dure. Or, PDM-ul a scăzut alarmant în sondaje. Tăcerea şi acceptarea univocă a mişcărilor liberal-democraţilor a prejudiciat serios imaginea lui Lupu şi a PDM. Mulţi din foştii susţinători ai democraţilor s-au orientat spre PLDM (Deşi, Filat şi-a moderat dialogul pe plan extern, înviorând relaţiile cu „odioasa” Rusie, ceea nu a generat sancţiuni din partea opiniei publice după cum i s-a întâmplat lui Lupu). Pentru ca PDM să se extindă pe flancul de stânga, trebuie să existe o înţelegere din patea partenerilor de coaliţie şi acoliţilor lor publici. Or, interdicţia simbolurilor comuniste la acest moment, înainte de referendum şi de viitoarele scrutine electorale, loveşte atât în democraţi cât şi în Alianţă pentru Integrare Europeană. Concentrat pe atragerea electoratului comunist, grupul democrat adoptă o poziţie cât mai raţională, coerentă şi consecventă faţă de „simbolurile comuniste”, pentru a nu se distanţa de orientarea doctrinară şi ideologică vitală pentru menţinerea în viaţă şi dezvoltarea bazei electorale a PDM.

Ca şi în cazul Zilei Victoriei, democraţii evită să promoveze iniţiative  contrare cu viziunile electoratului posedat şi a celui râvnit, preponderent de orientare pro-rusă şi de profil „sovietic” etc. După cum arată şi sondajele, aproximativ 35% din opinia publică apreciază pozitiv trecutul sovietic, cei mai activi fiind etnicii şi  cei cu vârsta peste 45 ani. Aceleaşi grupuri susţin fervent PCRM-ul, având o încredere mare în liderul comuniştilor, V. Voronin. Aceste categorii pot însă completa „bazinul” fragil şi volatil al votanţilor PDM. Din raţionamentul supravieţuirii, competiţiei şi cel al consolidării politice proprii, ei simt necesitatea să fie precauţi şi delicaţi faţă propriile acţiuni, cât şi faţă de acelea parvenite din mediul „confuz şi neuniform” al Alianţei pentru Integrare Europeană. În acest exerciţiu complicat de balansare pe „muchia cuţitului”, PDM devine deseori victima lamentărilor inspirate sau manipulate din „curţile liberal-democrate” sau celor „comuniste”.

Stabilitatea actualei guvernări poate avea loc cu sprijinul democraţilor, ceea ce avantajează întreaga coaliţie. Pentru aceasta însă, PDM trebuie să aibă o legitimitate solidă în rândul cetăţenilor cu viziuni „de stângă” sau cu „orientare estică”, la fel „vânaţi” de către PCRM. Tabară liberal-democrată urmează să observe că „slăbirea” democraţil0r se va răsfrânge asupra oricărei guvernări anti-comuniste prezente sau viitoare. Or, consecinţele crizei mondiale asigură comuniştilor moldoveni o masă critică suficientă pentru a introduce blocaje în procesul de guvernare sau pentru o revenire. De asemenea, asocierile pripite a PDM-ului cu „un satelit” al PCRM poate avea efectul unei autosugestii pentru  electoratul deprimat şi divizat, care ar putea consolida nucleul de stângă a eşichierului politic subminând polul „liberal”.

Reclame
Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2009, Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", Maria Lupu, moldova, V. Filat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: