Referendumul AIE a fost consimţit „tacit” de europarlamentari

Pentru HOTNEWS.MD

Audierile în cadrul Parlamentului European, la care a participat premierul moldovean, liderul PLDM, V. Filat, au o semnificaţie deosebită nu doar pentru liberal-democraţii moldoveni sau Alianţa pentru Integrare Europeană, dar şi pentru situaţia politică per ansamblu din Republica Moldova. Deşi, evenimentul a avut o culoare politică specifică, fiind organizat de Partidul Popular European. De asemenea, defilarea lui Vlad Filat la Bruxelles se datorează în special calităţii sale de lider al PLDM, care se bucură din acest an de statul de observator în familia Partidului Popular European.

Exceptând prologul politic al audierilor de la Bruxelles, raportul “Moldova la un an de la orientarea pro-europeana” a avut o semnificaţie politică puternică pentru toată ţara.  Desigur, titlul raportului este mult prea pretenţios, deoarece guvernarea anterioară la fel declara prioritar dezideratul european, însă rămânea restanţieră la implementarea practică a obiectivelor europene. Mai mult, majoritatea componentelor Alianţei pentru Integrare Europeană preferă să dezvolte dialog strategic nu doar cu partenerii europeni, dar şi cu Moscova, pronunţându-se pentru o politică externă oricum echilibrată. De aceea, definirea „orientării externe” drept „pro-europeană” pare derizorie, putând fi interpretată de unii inamicală faţă de Rusia. Or, astfel, Chişinăul deschis ar recunoaşte o retragere în privinţa relaţionării cu Estul în favoarea Occidentului.

Dacă facem abstracţie de carenţele genericului audierilor de la Bruxelles, trebuie să recunoaştem că raptortul prezentat de Filat în faţa eurodeputaţilor este dovada integrării spaţiului politic autohton în cel european. Reprezentarea atât de evidentă a intereselor politice şi a demersului european al RM prin intermediul un forţe politice europene este o premieră pentru R. Moldova. Facilitarea accesului la unul din cele mai importante foruri europene ridică îndată şi statutul Moldovei comparativ cu alte state din Parteneriatul Estic, contribuind efectiv la europenizarea spectrului politic al ţării.

Pe lângă lustruirea imaginii PLDM şi conturarea angajamentelor faţă de UE asumate de guvernarea liberal-democrată, Filat pentru toată Alianţă a obţinut o aprobare tacită din partea europarlamentarilor în privinţa referendumului. Preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek si-a exprimat atitudinea pozitiva faţă de poziţia comună a AIE privind modificarea Constituţiei, care în opinia lui este “susţinută de către Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia”.

Pragmatismul european este în ascensiune pe agenda UE-RM. De aceea, cât de controversată nu ar fi ideea plebescitului, europenii vor să păstreze actuala traiectorie europeană a R. Moldova. Tot Buzek a remarcat că „relaţia RM-UE devine din ce în ce mai intensă”, fiind înregistrate “mai multe succese pe calea apropierii de UE”. În realitate, în afara ţării noastre, UE fie înfruntă în vecinătatea sa estică atitudine rezervată din partea autorităţilor naţionale, fie exprimă personal incompatibilitate sau indiferenţă.

Prestaţia bună în comparaţie cu alte state din Parteneriatul Estic condiţionează mai multă indulgenţă din partea europenilor faţă de acţiunile iniţiate de guvernarea de la Chişinău. Posibil din aceste considerente, în timpul audierilor lui Filat, deputaţii europeni au evitat să abordeze reproşurile opoziţiei moldoveneşti privind aşa-zisa „neconstituţionalitate” a referendumului planificat de AIE.

Prezentarea lui Filat în faţa Parlamentului European trebuie să întărească suplimentar rezultatele medierii oferite de Consiliul Europei. Astfel, încă o „voce europeană” a susţinut unde mai tacit, unde mai expres, propunerea AIE de a pune la dizpoziţia cetăţenilor modificarea controversatei prevederi din Constituţia R. Moldova (Art. 78).

Reclame
Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2009, Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", HotNews.md, moldova, UE şi RM, V. Filat, Vlad FILAT

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: