[Editorial] Voronin l-a compromis pe Eminescu sau viceversa?

Preluat de SPRE VEST HOTNEWS.MD , UNIMEDIA

Data comemorarii a 121 ani de la trecerea in nefiinta a marelui poet roman Eminescu a produs o senzatie politica pentru admiratorii creatiei eminisciene din R. Moldova. In rand cu liderii romanofili liberal-democrati un omagiu marelui poet a fost adus de romanofobul PCRM in frunte cu liderul lui.

O prima cauza pot fi „miscarilor tectonice” care au loc in unicul partid parlamentar de opozitie, fiind insotite de slabirea gruparii puternice in timpul guvernarilor comuniste anterioare si cimentarea pozitiilor comunistilor din casta „arhi-instarita” ( Reidman) si cea alcatuita din fosti rezidenti ai structurile de forta. 

Nicidecum nu este vorba despre o simpla „anemie” care paralizeaza acest partid, ci mai degraba de anumite incercari de a se repoziotiona in contextul constrangerilor electorale si politice la care este supus PCRM-ul, dorit exclus urgent de pe arena politica, in mod ideal pana la alegerile anticipate. Comisia lui Ghimpu privind evaluarea si studierea crimelor regimului totalitar comunist a amenjat o platforma propice pentru alungarea PCRM-ului din „cursul” legal al politicii moldovenesti. In cautarea unor cai alternative de supravietuire, cel mai probabil, comunistii tind sa-si modeleze un discurs distinct de cel trecut, pentru a reusi o „relationare” facila cu electoratul local. Compromiterea lui Eminescu de catre Voronin si partidul lui pare sa fie o emanatie a unei strategii mai complexe de adaptare la noile conditii politice.

Totodata, „compromisul” comunistilor cu Eminescu este o tentativa de reconciliere simbolica cu alegatorii moldoveni, care sunt cuprinsi de manie in lumina comemorarii victimelor deportarilor regimului stalinist-comunist. Ceremonia de comemoratie a pagubasilor regimului totalitarist a constituit o lovitura de imagine pentru PCRM. De aceea, cu riscul de a fi compromis Eminescu, comunistii sub conducerea lui Voronin au decis sa se reabiliteze in fata opiniei publice.

Nu in ultimul rand, PCRM-ul executa o manevra catre electoratul mai numeros (moldoveni/romani), pentru a se detasa de profilul tot mai accentuat de partid al alolingvilor. Aditional, neinteresanti pentru presa, comunistii incearca la fel sa atraga atentia asupra sa, riscand la randul sau se discrediteze prin acest intermediu in ochii vorbitorilor de rusa.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: moldova, PCRM

3 comentarii pe “[Editorial] Voronin l-a compromis pe Eminescu sau viceversa?”


 1. Eu socot ca nu a compromis nimeni pe nimeni in cazul dat.
  „This is ‘policy’, nothing personal!” 🙂

  Nu este decat o PR-actiune slab-inspirata deoarece nimic nou, comunistii nu pentru prima oara il omagiaza pe Eminescu… pana acum pentru ca erau la guvernare si asa trebuia sa o faca conducandu-se de „corectitudinea politica”, acum o fac, cum ai scris si tu, intr-un complex de actiuni sistemice. Adica au un fel de modulare de la cosmopolitismul urss-ist din 2001-2004 si cel european 2005-2008 la un fel de „patriotism” („national”-comunism) autohton (moldovenist). O continuare e elogierii lui Stefan cel Mare, a mesajelor „Sa ne aparam Patria”, „Moldova! Moldova!” etc …
  Si l-au ales pe Eminescu fiindca alaturi de Stefan cel Mare sunt elementele de baza a spatiului semiotic autohton.
  Cum am zis slab-insbirata, insa destul de rezultativa… fiindca cat e mai prost targetul cu atat trebuie sa fie mai primitiva si mai vulgara propaganda pentru a obtine efectul maxim. La alolingvii romanofobi le e in cot de plecaciunea lui Voro fata de Eminescu si Stefan cel Mare (fiindca primii nici nu cunosc/nu cred ‘minciunile’ ca ultimii doi au fost romani), iar la ‘patriotii’ de lemn (nationalisti-moldovenisti) le e in cot, cel putin, sau chiar pe plac plecaciunea fata de Lenin, Stalin …fiindca asa indivizi au complexul inferioritatii si intotdeauna vad in URSS (asa o vad ei pe actuala RusSSie) ca fratele mai mare.

  O latura mai putin vizibila a faptului dat poate fi si faptul ca Eminescu a fost nationalist, xenofob (eu cred in sensul bun al cuvantului) si anti-liberal (dar ma indoiesc ca Voro sa cunoasca depre acest fapt.. :-D, el face simplu ca maimuta ce ii sfatuie „consillieri”-tkaciucii).

 2. Vanatorul de forumisti KGB Says:

  Eu daca eram acolo in apropierea lui VoroninKGB citeam cu o PORTAVOCE in mana urmatoarele citate din opera MARELUI ROMAN Mihai Eminescu(ideea ar putea fi preluata de actorii de la teatrul „SATIRICUS”,ce zici DENIS,le transmiti?):

  „Cu sabia n-a fost luată însă nici Bucovina de austriaci, nici Basarabia de ruşi, ci prin fraudă”.

  (Mihai Eminescu, (“Fără a prejudeca hotărârile adunărilor…”), Timpul, 28 ianuarie 1878; in Mihai Eminescu, Opere, vol. X, Ed. Academiei, 1989; pg. 42)

  «Dar cu ce drept pretinde Rusia bucata noastră de Basarabie, pe care am căpătat-o inapoi, drept din dreptul nostru şi pamânt din pământul nostru ?

  (Mihai Eminescu, (“Cestiunea retrocedarii…”), Timpul, 10 februarie 1878, in Opere, vol X, Ed. Academiei, 1989, p.46)

  “Drepturile noastre asupra intregii Basarabii sunt prea vechi si prea bine intemeiate, pentru a ni se vorbi cu umbra de cuvant de onoarea Rusiei angajata prin tratatul de Paris. Basarabia intreaga a fost a noastra, pe cand Rusia nici nu se megiesa cu noi, Basarabia intreaga ni se cuvine, caci e pamant drept al nostru si cucerit cu plugul, aparat cu arma a fost de la inceputul veacului al patrusprezecelea inca si pana in veacul al nouasprezecelea.”

  “A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominațiunii rusești” –

  MIHAI EMINESCU

  P.S.:

  Oare ce fatza ar fi facut VoroninKGB daca in timp ce cu o GRETZOS DE FALSA piosenie se inchina la statuia MARELUI ROMAN Mihai Eminescu?
  Voronin,NEMERNIC KAGHEBIST,mergi la STAPANII TAI,CALAII OCUPANTI RUSI si spune-le ca MARELE ROMAN Mihai Eminescu A FOST ASASINAT acum 121 de ani TOCMAI pentru ca a luptat cu 2 mari imperii care ne-au COTROPIT pamantul SFANT,STRAMOSESC:Imperiul RUS si Imperiul Austro-HUNGAR!!!

  MOARTE CALAILOR OCUPANTI RUSI!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: