[Editorial] Filat nu vrea sa fie „bad guy”

Astazi, receptia organizata de simpatica si prietenoasa Ambasada americana, pentru celebrarea Zilei Nationale a SUA alaturi de prietenii din Moldova, a reliefat accindetal specificul personajelor politice centrale din Moldova. Prestatia premierului si presedintelui interimar al Moldvei mi-a ajutat sa inteleg mai bine aspectele ce tin de imaginea si linia comportamentala a liderilor politici, in care se oglindesc si textura electoratului nostru. Bineinteles, anumite lucruri au fost descoperite multumita gazdei receptiei, care a creat un climat degajat propice descatusarii liderilor politici.

Din start m-a surprins stilul si dispozitia launtrica a celor doi politicieni. Rafinamentul subtil desprins din conduita lui  Vlad Filat contrasta izbitor cu simplitatea si practicismul tradat cu usurinta de spicherul legislativului, Mihai Ghimpu. Vestimentatia celor doi a fost nu doar o expresie a gustului individual, dar si un semnal codificat ce cuprinde parametrii si coordonatele politicilor purtate de fiecare dintre acestia. Blujii si sacoul, diluate de camasa alba imbracata de premier, erau intocmai cu tonul festivitatii si corespundea exteriorului ales de ambasadorul american, si care era demn de popularele pelicule „western”. In plina disonanta cu armonia vestimentara descrisa a fost imbracamintea putin sifonata a spicherului parlamentului.

Stralucind la capitolul cod vestimentar, premierul retinut de fire s-a contopit mai greu in atmosfera de „western” creata cu grija de gazda, la care s-a convertit marea parte a invitatilor, impreuna cu emancipatul presedinte interimar. La socializarea si descatusarea lui Filat a contribuit ambasadorul in propria persoana. Momentul culminant a fost esarfa legata la gatul premierului de catre excelenta sa, Asif Chaudry. Decomplexarea definitiva a esuat insa dupa ce oficialul moldovean a refuzat sa puna pe cap palaria de „cowboy”. Retinerea lui Filat a fost compensata substantial de catre indraznetul presedinte interimar, care nu s-a sfiit sa imbrace fara a fi mult rugat accesoriile inspirate din „filmele western”. 

Placerea de a imbraca costumatia respectiva a scos la iveala curajul liderului liberal in tot ceea ce face. A fi in centrul atentiei este o placere mai mare pentru Ghimpu, acceptand si anumite derogari de la normalitate. Jucaus si amuzant, Ghimpu se integreaza mai usor in multime, chiar daca o face pe alocuri stangaci si neconvigator. Pline de sens si elevate, glumele facute lui Filat ii fundamenteaza imaginea eleganta, dar patrunsa de orgoliu.

Chiar daca infatisarea premierului era mai apropiata contextului „western”, dansul a ramas distant de la ceea ce avea loc. Alegerea „microfonului cu luminite verzi” (culoarea preferata a PLDM) pentru rostirea cuvantarii sale, dar si refuzul de a pune palaria de „cowboy” pe cap, arata cat de mult tine Vlad Filat la imaginea deja creata. Foarte apropiat de temperamentul real al premierului, coduita lui cumpatata si calculata exprimata la receptia americana caracterizeaza profilul alegatorilor tintiti de liberal-democrati (segmentul mai rational de dreapta). Inconstient, dar consecvent, liberalul Ghimpu atrage de partea sa publicul mai sentimental, simplu si modest, de pe aceeasi dreapta a spectrului politic.

Memorabil si sugestiv ramane totusi respingerea calificativului de „bad guy” de catre Filat, care nici in gluma nu a acceptat aceasta expresie din partea ambasadorului american. Probabil si Ghimpu ar fi repetat reactia colegului de coalitie, dar a pierdut momentul (nu s-a prins din cauza limbii engleze sau a circumstantelor fizice). Inspirat din filmele americane, poate chiar si de acele „western”, premierul moldovean a dorit sa fie catalogat numai ca „good guy”. Pe de alta parte, premierul a staruit sa sugereze tuturor ca epitetul negativ de „bad guy” se refera la altcineva, dar numai nu el. Or, zvonurile despre complicitatea la „contrabandele de tigari” il fac pe Filat sa riposteze involuntar la cele mai vagi aluzii care l-ar pune intr-o lumina nefasta. Fals interpretand semnificatia cuvintelor „bad guy”, liderul liberal-democratilor s-a grabit sa accenteze pentru diplomatii americani ca el poate fi doar „good guy”.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Mihai Ghimpu, moldova, Vlad FILAT

3 comentarii pe “[Editorial] Filat nu vrea sa fie „bad guy””

 1. ana Says:

  Foarte bun articol pentru cei care au intrat in esenta lui… cu atente relatari si … adevarate 🙂

 2. Denis Cenusa Says:

  Ana, alta data voi fi si mai sincer. Imi doresc ca descrierea personajelor politice autohtone sa fie cat mai aproape de realitate. Merci pentru apreciere!

 3. Vasile Says:

  „Inconstient, dar consecvent, liberalul Ghimpu atrage de partea sa publicul mai sentimental, simplu si modest, de pe aceeasi dreapta a spectrului politic.”

  Nu as spune. Cred ca atrage publicul care stie ce vrea cind e vorba de identitate, mostenire istorica si viitor vizavi de Romania. Cu alte cuvinte oameni mai putini confuzi decit cei din PLDM care azi se declara romani insa se simte posibilitatea unei alunecari spre est in alta conjunctura.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: