Neutralitatea Republicii Moldova – pretul reglementarii transnistrene?!

Preluat de ACTUALITATE.MD, UNIMEDIA, SPRE VEST

Criza „vinurilor” continue sa miroase puternic (inclusiv a politica), atat timp cat enormele loturi de vinuri moldovenesti se altereaza stationand langa frontierele ruse, iar partea moldoveana nu a primit inca certificate oficiale privind calitatea „proasta” a productiei vinicole. Din cauza criteriilor severe impuse de Rusia, la care nu se pot adopta un grup mare de agenti economici (fapt recunoscut in cele din urma si de catre Ministrul moldovean al agriculturii si industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc), exportul de vinuri pe piata rusa risca sa stagneze mai departe. Perspective sterse reies de asemenea din cea de-a 9-a runda de consultari inter-ministeriale moldo-ruse, care au loc la Chisinau (in perioada 26-28 iulie curent), cu participarea delegatiei ruse, in frunte cu vice-ministrul rus al afacerilor externe, Grigori Karasin. Reprezentantii Moldovei au dat dovada de o timiditate de maniera diplomatica, abordand distantat si superficial problema exporturilor de vinuri. Mai pragmatica decat institutia presedintiei sau cea a ministerului de profil (MAIA), diplomatia moldoveana si-a formulat „interesul pentru dezvoltarea cooperarii comercial-economice bilaterale, in special, in ceea ce priveste eliminarea obstacolelor in comertul cu marfuri agroalimentare si produse vinicole” [1]. Mesajul estompat transmis de oficialii moldoveni este direct proprotional dezinteresului delagatiei ruse de a lamuri pretentiile reale si probate ale Moscovei vizavi de vinurile moldovenesti.

Nepasarea lui Karasin fata de preocuparile „vinicole” ale Chisinaului este influentata de problematica transnistreana care a ocupat locul de fata in consultarile moldo-ruse. Premisele (in)directe invocate de Rusia pentru solutionarea conflictului transnistrean numara dezvoltarea stabila a RM, consolidarea suveranitatii, iar in mod special – perpetuarea statutului de neutralitate [2]. Ca si alta data „neutralitatea” este definitivata drept conditia vitala prealabila pentru solutionarea diferendului. Pe planul secund au fost mentionate si perspectivele de dezvoltare a situatiei politice interne.

Tatonarea agendei politice interne nu este accidentala, anterior fiind identificata de Rusia ca origine a monotoniei in reglementarea transnistreana. Sub acoperirea ruseasca, ideea a fost impartasita si mediatizata de catre administratia de la Tiraspol [3].

In contextul vizitei in RM, pozitia Rusiei a fost penetrata de o duplicitate insesizabila initial. Astfel, pe de o parte, in lipsa oficialilor moldoveni, MAE-ul rus corela rezolvarea problemei transnistrene cu „cimentarea neutralitatii moldovenesti”. Dupa care, deja la Chisinau, se referea exclusiv la „respectarea principiului de pastrare a suveranitatii si integritatii terioriale”. Totodata, atat la Moscova, cat si la Tiraspol, autoritatile ruse au omis delicat „integritatea teritoriala a RM”, inlocuind-o cu „problema neutralitatii”.

Tendintele se trag inca din perioada lui Voronin si a Declaratiei Medvedev-Voronin-Smirnov, din 18 martie 2009, care presupune trasarea unor solutii cu conditia mentinerii si asigurarii unei „neutralitati permanente”. Pana la coborarea PCRM la nivelul opozitiei, „neutralitatea” devenise unul din subiectele centrale ale diplomatiei moldovenesti. Comunistii vroiau sa se asigure cu recunoasterea caracterului neutru al politicilor militare si de securitate via unui „acord” cu garantii internationale, semnat de marii actorii internationali (Rusia, UE, SUA etc.).

Mai mult, „neutralitatea” (baza constitutionala a R. Moldova) si „neaderarea la blocurile militare” (cazul Ucrainei lui Ianukovici) caracterizeaza proiectul rusesc privind noua arhitectura de securitate in Europa. In conformitate cu planurile rusesti, la „tratatul de securitate pan-european” vor putea adera atat organizatii regionale (OSCE, NATO, UE), cat si tarile care nu fac parte din blocuri militare, cum ar fi R. Moldova sau Ucraina. In acest fel, extinderea spre Est a NATO va fi oprita, iar „proximitatea vitala” a Moscovei, intinsa pe spatiul ex-sovietic (cu exceptia Tarilor Baltice si cu anumite rezerve Georgia), va deveni totalmente controlabila de factorul rusesc.

Din acest punct de vedere, reglementarea transnistreana reprezinta o modalitate binevenita pentru Moscova pentru a statornici neutralitatea moldoveneasca, care va fi subrezita esential prin intermediul referendumurilor constitutionale eventuale valabile conform legislatiei amendate a RM. Imutabilitatea acestui principiu ofera garantii duble pentru interesele rusesti in regiune. Or, integrarea euroatlantica a Moldovei oscilante va fi practic exclusa. Pe de alta parte, se intentioneaza trasarea unei noi linii geopolitice de demarcare pe spatiul european de securitate, dupa caderea URSS-ului.

Prevederile ascunse in initiativa despre Comitetul UE-Rusia privind politica externa si de securitatea cuprind anumite angajamente ruso-comunitare viitoare in vederea elaborarii unor recomandari necesare pentru solutionarea situatiilor de criza si conflict. Aceasta mai presupune si o serie de actiuni comune de trecere de la stadiul prezent la faza finala a reglementarii transnistrene.

Datorita multiplelor sale meniri, „statutul de neutralitate al RM” risca sa se transforme atat in impedimentul, conditionalitatea, cat si „pretul” major pentru solutionarea conflictului transnitrean.

Referinte:

1.  Întrevedere Andrei Popov – Grigorii Karasin, http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/481771/

2. О предстоящей рабочей поездке статс-секретаря – заместителя Министра иностранных дел России Г.Б.Карасина в Молдавию, http://www.mid.ru/brp_4.nsf/0/1853B8E18FD27CA6C3257769003EEBCD

3. В НАЧАЛЕ СЛЕДУЮЩЕЙ НЕДЕЛИ ПРИДНЕСТРОВЬЕ И МОЛДОВУ ПОСЕТИТ СТАТС-СЕКРЕТАРЬ – ЗАМЕСТИТЕЛЬ МИНИСТРА ИНОСТРАННЫХ ДЕЛ РОССИИ ГРИГОРИЙ КАРАСИН, http://www.olvia.idknet.com/ol205-07-10.htm

Reclame
Explore posts in the same categories: Conflictul transnistrean/приднестровский конфликт, Relatiile UE-Rusia, Rusia pretutindeni

2 comentarii pe “Neutralitatea Republicii Moldova – pretul reglementarii transnistrene?!”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: