Comunistul Voronin s-a dezis de „putere”

Preluat de SPRE VEST

Avizul Curtii Constitutionale (CC) a inchis definitiv accesul lui Voronin la putere. Un al treilea mandat este imposibil pentru liderul fostului regim comunist, chiar daca Voronin este necesar pentru pastrarea comunistilor pe linia de plutire. Dodon, Muntean, Tkaciuk si altii nu pot substitui nici fiecare in parte si nici impreuna imaginea liderului PCRM. Totodata, Voronin nu are urmas pe potriva. Nici macar doamna Greceanii nu este o varianta reusita, chiar daca a fost mult timp in preajma lui Voronin. In timp ce alte nume necunoscute, stoarse cu de-a sila din randul PCRM si nu numai, se pot impotmoli in probleme de antrenare eficienta a alegatorilor comunisti destul de pretentiosi.

Greutatile comunistilor sunt generate de campania electorala (pentru prezidentiale) incomoda din cauza concurentei acerbe dictate de partidele din Alianta pentru Integrare Europeana, precum si de impactul negativ al „boicotului” contra referendumului sustinut de marea parte a populatie, inclusiv de o parte dintre partasii PCRM-ului.

In pofida riscurilor care penduleaza deaspra PCRM-ului in privinta alegerilor prezidentiale, avizul CC a fost calificat de Voronin drept „panica” si expresie a fricii in cadrul actualei guvernari, precum si ca un atac impotriva PCRM cu scopul de a demoraliza adeptii comunistilor.

Intr-adevar, cu sau fara Voronin, alegerile prezidentiale vor fi un esec pentru comunisti, deoarece liberal-democratii vor vota unii pentru altii in al doilea tur, dar si pentru ca votul masiv din strainatate de azi inainte va filtra in mare parte Parlamentul de exponentii PCRM.

Anume din acest motiv, dar si alte aspecte obiective (incapacitatea lui Voronin de a gestiona cumsecade afacerile statului), l-au facut pe Voronin sa se dezica de functiile inalte, dar nu si de functia de deputat, care ii va asigura imunitate si siguranta „familiei si clanului sau”. Spre deosebire de Snegur si Lucinschi, Voronin are prea multi dusmani influenti, care asteapta momentul oportun pentru a-i cere socoteala celui de-al treilea presedinte de tara.

Voronin si comunistii se vor concentra pe alegerile parlamentare, unde cel mai probabil se vor impune. Pentru a transfera succesul catre scrutinul pentru alegerea sefului statului, acestia vor trebui sa realizeze un transfer de imagine liniar productiv din partea lui Voronin, gasind un candidat convenabil pentru alegatori si pentru actorii internationali.

Cat de mult nu isi va dori Voronin sa se desprinda de la politica mare, doar circuland in interiorul acesteia sau montandu-si un sistem de garantii sustenabil, bazat pe superioritatea parlamentara a PCRM in fata celorlalte, ex-presedintele si familia lui vor fi protejate de „judecata” guvernarilor viitoare.

Explore posts in the same categories: moldova, Referendum constituţional "art. 78", V. Voronin

2 comentarii pe “Comunistul Voronin s-a dezis de „putere””


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: