[Comentariu] Criza vinului si condoleantele pentru poporul rus

Propunerile Chisinaului pentru solutionarea problemei vinurilor a fost criticata de autoritatile de profil ruse, in frunte cu seful Rospotrebnazor-ului, Gh. Oniscenko [1].

Moscova nu este satisfacuta nici pe departe de „raspunsul formal” al omologilor moldoveni la cererea „obraznica” a partii ruse de a face ordine in ramura noastra vinicola. Continutul masurilor propuse de Chisinau raman deocamdata enigma, dar cel putin conform oficialilor nostri serviciul sanitar rusesc a fost familiarizat cu un set de masuri tehnice, elaborate de expertii, ci nu de politicienii moldoveni. In timp ce Oniscenko este „nemultumit de calitatea vinului moldovenesc”, a fost rebutat peste 1 mln. de litri de vinuri moldovenesti, iar Moscova a solicitat partenerilor din Uniunea Vamala (Belarus si Kazahstan) sa nu re-exporte produsele vinicole de origine moldoveneasca, alaturi de cele georgiene. 

Bineinteles, Chisinaul in mod traditional urmareste pasiv regresul continuu in acesta chestiune, mizand fie pe piata de desfacere inca neexplorata din Romania sau pe promisiunea oficialilor UE de a dubla cota de import a vinului moldovenesc pe piata comunitara. Niciun comentariu nu urmat din partea noastra nici dupa ce politicienii estici au asociat intentionat „vinul moldovenesc” cu vinurile si apa minerala georgiena interzisa oficial si urata de o parte buna din consumatorii rusi fideli produselor moldovenesti. Pasivitatea si indiferenta caracterizeaza la moment relatiile diplomatiei moldovenesti cu „partenerul strategic din Est”.

Este insa important ca „criza vinului” nu a contaminat moralitatea relatiilor moldo-ruse, astfel ca Presedintele interimar al RM a transmis mesaje de condoleante Rusiei in legatura cu pierderilor umane cauzate de incendiile teribile din padurile din Rusia Centrala. [2] 

Cu toate acestea, Chisinaul trebuie sa se manifeste mult mai activ, trecand de la  „gesturi morale” la actiuni pragmatice palpabile cat mai eficiente si urgente pentru a dezarma Moscova de speculatiile anti-moldovenesti si pentru a atrage cetateanul rus de partea sa. 

Referinte:

1. Россия разочарована планом властей Молдавии по решению винной проблемы, http://www.echo.msk.ru/news/701398-echo.html

2. Mihai Ghimpu a adresat un mesaj de compasiune Preşedintelui Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev, http://www.presedinte.md/press.php?p=1&s=7900&lang=rom

Reclame
Explore posts in the same categories: Criza Vinului, Mihai Ghimpu, Rusia pretutindeni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: