[Comentariu] Guvernul stă pe gânduri, iar social-democraţii moldoveni se aruncă n ajutorul sinistratilor rusi?

Din pacate, din partea Moldovei gradul de compasiune si solidaritate fata de tragedia „incendiara” din Rusia este slab in intensitate, iar pe alocuri practic insesizabil. Unii dintre moldoveni sustin pasivitatea oficialitatilor, amintindu-si restrictiile la comercializarea vinurilor pe piata rusa, iar altii vor sa raspunda cu aceeasi moneta pentru neimplicarea Moscovei in ajutorarea sinistratilor inundatiilor din Moldova.

Daca oficialii sunt retrasi, atunci reprezentantii unor partide extraparlamentare s-au avantat sa ajute populatia rusa. PSD intentioneaza sa trimita in Rusia voluntari moldoveni, care vor fi antrenati sa lichideze consecintele incendiilor. Cu ajutorul unei linii fierbinti se intocmeste lista doritorilor sa se deplaseze la Moscova pentru a stinge focul si a restabili imobilul distrus de incendii. Cel mai mult vor fi cautati voluntari cu abilitati in domeniul constructiilor, ce vor semna si contracte de munca. [1]

Social-democratii nu intarzie sa foloseasca orice prilej pentru a se remarca in ochii alegatorilor moldoveni. In timp ce alte formatiuni sunt preocupate de probleme locale sau se pregatesc intens de referendum si alegeri, iar guvernantii sunt mai degraba apatici, PSD incearca sa obtina loialitatea moldovenilor pro-rusi, dar si atentia Moscovei dezamagita in majoritatea actorilor politici din Moldova.

Chiar daca premierul moldovean Vlad Filat este disponibil sa intinda o mana de ajutor Rusiei – o face destul de stangaci. Or, „va ajutam daca cereti ajutorul de la noi” nu corespunde deloc atitudinii unei parti cu adevarat cointeresate. Retorica premierului denota fie neprofesionilism, fie insuficienta motivatie pentru a contribui cu ceva la ameliorarea situatiei din Rusia. [2] In mod real, doar tarile care se pot implica transmit demersuri cu capabilitatile disponibile pentru a ajuta un stat confruntat cu cataclisme naturale. De aceea, initiativa premierului Filat pare sterila, iar pe de alta parte ipocrita.

Formalismul lui Filat oricum are sens, cel putin pentru ca Rusia este un stat strategic in viziunea Aliantei pentru Integrare Europeana, extrem de important pentru Uniunea Europeana, fara de care coalitia liberal-democratica nu ar fi reusit demontarea comunistilor si fata de care are o datorie aparte, inclusiv angajamentul de dezvolta relatii de bunavecinatate cu Rusia.

Totodata, demersul slab acoperit al premierului are temei din perspectiva securitatii regionale. Centrele internationale de securitate au atentionat ca incendiile forestiere de pe teritorul Rusiei pot afecta dispozitivele nucleare amplasate in apropierea Moscovei. Dupa catastrofa de la Cernobil din 1986, orice amenintare de ordin nuclear trebuie abordata cu toata seriozitate de guvernele tarilor din apropierea Rusiei si nu numai.

Cu toate ca nicio propunere concreta de la executivul moldovean nu a parvenit, Filat a dat dovada de anumit pragmatism necesar intrinsec unei conduceri de tara.

Referinte:

1. Социал-демократическая партия Молдовы пошлет в Россию добровольцев, http://www.unian.ua/rus/news/news-390257.html

2. „Prim-ministrul Vlad FILAT a menţionat că Republica Moldova este gata să acorde ajutor Rusiei în acest sens. Premierul a propus ca factorii de decizie din Federaţia Rusă să vină cu o solicitare privind necesităţile concrete.”, http://www.gov.md/

Reclame
Explore posts in the same categories: moldova, Rusia pretutindeni, V. Filat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: