Filat şi-a demascat slăbiciunile

Pentru HOTNEWS.MD, preluat de JURNAL.MD

Cartile sunt aruncate pe masa de joc. „Concubinajul fortat” din Alianta pentru Integrare Europeana isi pierde din actualitate cu cat sporeste competitia pentru cea mai atractiva si prestigioasa functie in stat.

Unii vor sa obtina mai multe avantaje, in timp ce alti jucatori politici vor sa faca rost macar de ceva. Ispita de a se concreste pe mult timp cu puterea concureaza inegal cu tendinta de a face ca promisiunile si apiratiile de adineauri sa se transpuna in realitate. Liberal-democratii si democratii viseaza la acelasi fotoliu. PLDM mizeaza pe popularitatea acumulata timp de un an, avand la dispozitie mandatul de premier, dar si alte favorizari. Democratii conteaza pe partea sincera a electoratului, care isi mai aminteste rolul pe care l-a jucat Lupu in construirea si functionarea Aliantei (realizata sub lozinca „incetarii luptei politice”), pusa deseori in tot felul de incurcaturi, fie din cauza poznelor presedintelui interimar nascute din „decreto-manie” exacerbata  sau ca urmare a miscarilor unilaterale a liberalilor, care disonau puternic cu platforma generala, convenita de comun acord, de toate componentele Aliantei.

Dezolarea care bantuie in inima PDM contrasteaza cu euforia din PLDM, unde se lucreaza activ, deja de acum, pentru alegerile prezidentiale din toamna. Democratii isi amintesc negocierile cu partenerii externi si vizita Secretarului General al Consiliului Europei, care s-au incununat cu admiterea referendumului. Cu riscul de a fi ulterior ignorati, democratii au ales iesirea din criza constitutionala pe calea plebiscitului. Visatori sau nu, dar acestia au crezut ca motivatia liberalilor de a-l inainta pe Lupu la functia de Presedinte va avea o continuitate si dupa referendumul salvator.

Apelul la competitie politica si la posibilitatea votantilor de a alege din cele mai bune oferte sunt principalele riposte argumentative cu care manuieste liderul liberal-democratilor, Vlad Filat. Un lucru trebuie de spus, PLDM si PL s-au intiparit in perceptia alegatorilor obtinand fotolii, cu sprijinul PDM si AMN. Prin urmare, competitivitatea liberalilor se datoreaza partial contributiei AMN si PDM. Iar cei din urma nu au facut nimic altceva decat sa aminteasca, pe pozitii critice, care sunt originile energiei celui mai „puternic partid”.

Critica democratilor a descoperit o slabiciune majora a lui Filat si anume fobia de a fi stigmatizat ca „gropar al Aliantei”. In ultimele iesiri publice, [1] acesta a reiterat importanta AIE in derularea reformelor promise alegatorilor, precum si occidentalilor, promitand ca va actiona „in stricta conformitate cu intelegerile din AIE”. Dar unul din acordurile de acum un an se referea si la un asa numit algoritm al puterii repartizate intre cei 4 invingatori ai alegerilor. Liderul liberal-democratilor refuza sa recunoasca valabilitatea acestor „angajamente contractuale”, ba mai mult, in mod latent isi promoveaza candidatura la alegerile prezidentiale utilizand platforma campaniei electorale pentru referendumul constitutional.

Totusi, democratii sunt in stare expectativa, ei mai cred ca Alianta poate fi salvata, daca Lupu va fi principalul candidat din partea coalitiei liberal-democrate la scrutinul prezidential. Altfel, toti cei patru, iar in primul rand PLDM vor trebui sa raspunda in fata votantilor si a partenerilor externi, care au alimentat din start cu resursele necesare guvernarea considerata mai degraba pro-europeana, decat pro-machiavelista.

Respectiva slabiciune a lui Filat („fragilizarea si scindarea Aliantei”) poate costa in final increderea electoratului in acest partid promitator, punandu-l sa aleaga dintre satisfacerea plenara si nesfarsita a capriciilor lui Ghimpu sau cooperarea amara cu PCRM, deoarece este inemaginabila vreo relatie cu adevarat amicala dintre democrati si cei pe care ei ii considera „tradatori” (adica liberal-democrati).

Referinte:

1. Principii și valori – nu dialog de șantaj, http://www.europalibera.org/content/article/2122282.html

Reclame
Explore posts in the same categories: Alegeri prezidentiale, Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", moldova, Vlad FILAT

4 comentarii pe “Filat şi-a demascat slăbiciunile”

 1. Violeta Says:

  Intelegerea dintre cei patru se va finisa odata cu cu campania electorala, asa ca PLDM are aceleasi drepturi ca si celelalte partide din AIE pentru a propune o candidatura la presedintie. Odata ce alegerile se vor finisa Alianta va functiona din nou, alta alternativa pur si simplu nu va exista.

  • deniscenusa Says:

   Violeta, este un argument „de serviciu”. Nimeni nu a anulat celelalte intelegeri? Daca e sa reiesim din aceasta logica, atunci deja acum Premierul si spicherul trebuie sa-si lase posturile, pentru ca vom avea alegeri si se schimba conjunctura? Daca ne conducem de aceasta logica, atunci niciun partid nu trebuie si nu poate sa aiba incredere reciproca. Pana la urma si AMN a vazut ca PLDM nu este a atat de amical, dupa cum parea. Si PL si PDM sunt sceptice vizavi de PLDM, care in realitate este un partid valoros, dar care renunta la valori in acest moment crucial pentru politica moldoveneasca.

 2. Enigma Says:

  Ar avea dreptate analistul. Dar, reiesind din faptul ca pe timp ce unii fac declaratii, Guvernul facwe tot posibilul ca sa scoata tara din probleme. Situatia precara din uktimii opt ani de guvernare comunista, demonstreaza ca avem nevoie de un lider politic, care poate face fata acestor probleme. Cu ajutorul PD si AMN sau fara acest ajutor, guvernul in frunte cu lioderul sau lucreaza si rezolva aceste probleme.
  Cu toate acestea, analistul nu ia in consideratie ca unii poligicieni de la noi vor numai fotolii caldute si de aceea sunht gata sa-si vanda si mama, nemaivorbind de princii si idealuri de partid sau de alianta!
  In acelasi context, nu trebuie excluse nici declaratiile lui Mocanu, care pe semne au pus un sir de semne de intrabare in randul alegatorilor.

  • deniscenusa Says:

   Artur, am luat in consideratie „comercializarea” in politica moldoveneasca s-a inradacinat de la independenta incoace. Cat priveste activitatea Guvernului, este datoria sa depuna eforturi pentru obiectivele asumate. Lucreaza intreg aparatul, ministere care sunt ocupate si de oameni din alte partide. Pana la urma, premierul isi face imagine si se arunca la tot pasul in ochii electoratului, exact cum faceau si guvernarile precedente, criticate ca se lauda la tot pasul pentru mici succese. Cat priveste, colegului nostru, domnul Mocanu, cred ca ceea ce face intra in anumite scheme si nu o face pe cont propriu. Este mult prea periculos jocul. Oricum cred ca Plahotniuc nu a fost si nu va fi unicul om care sustine un partid sau altul. Iar daca situatia e asa cum a descris-o fostul consilier prezidential, atunci de ce dnu Filat nu rezolva problema. Sa intelegem ca si el ar fi complice, daca nimic nu face? Multe intrebari la care cautam raspunsuri!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: