Comunistii moldoveni versus moldovenii „gastarbaiteri”

Preluat de HOTNEWS.MD

Lupta comunistilor impotriva referendumului se coverteste treptat intr-o ofensiva de restrangere a drepturilor politice a moldovenilor aflati la munca in Europa. Pe lista celor invinuiti de PCRM figureaza Comisia Electorala Centrala, Guvernul si Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, iar in prioritar – partidele din coalitia de guvernare. 

Acuzatiile PCRM au fost contrazise de CEC prin prevederile recentelor regulamente si ale Codului Electoral, care se refera la votul in strainatate la sectiile de votare suplimentare. Unitatile de votare deschise in afara misiunilor diplomatice si consulare sunt necesare pentru a face mai accesibila votarea moldovenilor de peste hotare, anterior impiedicata de vointa politica a comunistilor. Niciun fel de tratat sau acord cu autoritatile statelor gazda nu este prevazut de legislatia electorala, iar amenajarea sectiilor de votare trebuie asigurata de Ministerul de Externe si Guvern.[1] Totodata, cu sau fara inregistrarea prealabila, cetatenii moldoveni sunt liberi sa vina si sa voteze la referendum.

Efervescenta cu care comunistii actioneaza contra cetatenilor moldoveni care muncesc la greu in statele europene scoate in evidenta cateva aspecte fundamentale:

  • Comunistii vor sa induca opiniei publice locale falsa impresie ca referendumul a fost trucat si ca reforma constitutionala este nimic altceva decat tentativa AIE de a „uzurpa” puterea in stat. Sub aceasta acoperire, PCRM va construi campania electorala ulterioara, animand segmentele non-liberale ale societatii, atinse de multiplele chestiuni controversate gestionate de echipa puternic neomogena a guvernarii actuale.
  • Comunistii intentioneaza sa foloseasca imaginarul potential „de falsificare” a alegerilor peste hotare pentru a diminua increderea electoratului in scrutinele viitoare. Atat discreditarea partidelor rivale pe plan local, cat si deteriorarea relatiilor cu partenerii externi, fac parte din obiectivele urmarite de PCRM. In cele din urma, ei planifica sa influenteze structurile europene pentru ca acestea sa faca demersuri catre autoritatile de la Chisinau in vederea limitarii votului peste hotare in afara misiunilor diplomatice existente. Totodata, cu cat mai acerba si scandaloasa va fi critica legata de sectiile suplimentare de vot, cu atat sporeste posibilitatea ca statele europene sa ridice eventuale impedimente pentru deschiderea acelorasi unitati de votare la alegerile parlamentare si prezidentiale.

Votantii moldoveni din strainatate sunt de temut pentru comunisti, mai ales ca acestia intretin legaturi puternice cu alegatorii din tara, de aceea, distantarea lor de la afacerile electorale nationale are o importanta esentiala pentru opozitia comunista, dependenta de categorii interne compresibile de electori.

 Referinte:

1. H O T Ă R Î R E cu  privire la contestaţia nr. RRC – 9/2 din 6 august 2010 a reprezentantului Partidului Comuniştilor din Republica Moldova în Comisia Electorală Centrală, dl Serghei Sîrbu, http://www.cec.md/i-ComisiaCentrala/main.aspx?dbID=DB_3441_PCRM117

Explore posts in the same categories: moldova, PCRM, Referendum constituţional "art. 78"

One Comment pe “Comunistii moldoveni versus moldovenii „gastarbaiteri””

  1. Sergiu Says:

    100 % agree with you.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: