Ghimpu si Filat in competitie pentru „presedinti straini”

In toiul campaniei electorale pentru referendumul republican, cativa din participantii electorali au demarat subtil „goana” pentru alegerile prezidentiale, care la fel ca si alegerile parlamentare depind de pozitia tot mai sovaielnica a presedintelui interimar. Atragerea actorilor externi este un instrument mai vechi utilizat de fortele politice autohtone, care prin acest intermediu cauta sa sporeasca loialitatea populatiei, fie sa inlocuiasca legaturile fragmentare si deficitare cu publicul.

In aceasta competitie, luptele se poarta si pentru atentia din partea presedintilor straini, in special pentru presedintele roman, Traian Basescu, care intr-un interval scurt de timp a fost vizitat atat de presedintele  interimar, Mihai Ghimpu, cat si de premierul, Vlad Filat. Cei doi vad in Romania un potential electoral enorm, aparut ca urmare a multiplelor „punti de legatura” create dupa surparea guvernarii comuniste. Iar  Bucurestiul nu se impotriveste sa sustina anumite componente ale Aliantei pentru Integrare Europeana, chiar daca pledeaza pentru importanta intregii constructii politice, nu doar a PL si PLDM. Paradoxal, dar la alegerile parlamentare din 2005, Basescu l-a creditat cu incredere pe candidatul comunistilor, Vladimir Voronin, substituit in prezent cu reprezentantii PLDM si PL.

Pentru ca Rusia este un inamic ascuns al presedintelui interimar, Mihai Ghimpu, atentia lui este axata pe vectorul romanesc si cel vestic, administrat ca o contrapondere a intereselor ruse in regiune. Dar pentru a impiedica consolidarea PL pe dreapta filoromana a esichierului politic, PLDM in frunte cu Filat staruie sa beneficieze si el de „asistenta politico-electorala mascata” oferita de decidentii din Romania.

Spargerea acestui monopol in dialogul cu partea romana raneste si enerveaza liberalii, care se cred cei mai vrednici de a gestiona individual variatele „contributii politice” venite de peste Prut. Incapacitatea lui Ghimpu de a contabiliza eficient bunele relatii cu Bucurestiul are loc pe fundalul disponibilitatii inalte a principalului lui adversar pe segmentul de dreapta a spectrului politic – Vlad Filat – de a sustrage lejer beneficii cu tenta electorala (realocarea asistentei nerambursabile acordata de Romania cu scopul construirii unor case pentru sinistratii inundatiilor etc.).

Nemultumirea lui Ghimpu este si mai intensa pentru ca a ratat in „concurenta pentru presedintii straini” in cazul Georgiei. Or, acesta nu a stors mari dividende politice din vizita in statul caucazian si asocierea cu unul din dusmanii principali ai Moscovei, controversatul, Mihail Saakasvili, desi a mizat ca se va bucura de abundenta simpatiilor exprimate de electoratul anti-rus din tara. Din aceste motive, presedintele interimar a si varsat critica asupra postului public „Moldova 1”, care in opinia liderului liberal, ar fi renuntat sa reflecteze negocierile lui Ghimpu cu omologul sau, Saakasvili.

In lunile viitoare vom avea parte de noi tentative de a determina factorii externi (romanesc, european, american) sa lucreze pentru interesele inguste (politico-electorale) ale partidelor care la moment controleaza influentele institutii de stat – presedintia si guvernul RM. Cu toate acestea, Ghimpu nu prea doreste, iar Filat nu reuseste sa imbine inaintarea vestica cu o politica externa pragmatica cu  Estul, in special atunci cand vine vorba despre relatiile complicate cu Rusia.

Explore posts in the same categories: Alegeri prezidentiale, Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", Mihai Ghimpu, RM şi România, România, Vlad FILAT

One Comment pe “Ghimpu si Filat in competitie pentru „presedinti straini””


 1. Filat a mai facut incercari de a se cere in bratele lui Volodomir Volodimerovici Futin, insa cu conditia de paritate… Putin cam nu prea l-a agreat in asa postura, dorindu-l, mai repede, in postura de catelus fidel (de rand cu PCRMistii si Lupu) uite-asa Filat aici cam a dat-o in bara, dar are timp sa recupereze si va face tot posibilul sa construiasca niste punti „pragmatice” de legatura (doar de imagine, asa ca la Potiomkin) cu Moscova, ca sa il mai ciupeasc pe Lupu.

  De Bucresti este mai interesant:
  Si Ghimpu si Basexu cam sunt din acelasi aluat, e si firesc sa se sustina (asa cum l-a sustinut PL la alegerile prezidentiale din RO pe Base), cred ca Base si Ghimpu deja s-au apropiat destul de tare unul de altul si Ghimpu conteaza pe sprijinul acestuia in eventuale prezidentiabile…
  Ce face „Mister Pragmatism”? Fuge din urma lui Ghimpu la Bucuresti, baga ale sale 3 kopeici in fata camerelor de luat vederi, si apoi declara (voalat) „Asta NU Ghimpu! Asta EU! EU AM OBTINUT BANII!!!”… un fel s-a dus „desteptul” sa vada daca nu a facut „prostul” ceva vre-o pacoste.
  Insa aici pot fi careva dedesupturi .. normal ca Filat s-a mai dus sa ceara (direct sau indirect) sprijinul lui Base si cel mai important (cred eu !!!) ca ultimul sa il roage prieteneste pe Ghimpu sa nu se avante in eventuale alegeri prezidentiale si sa ii acorde sustinere „unsului” verde…
  nu ar fi posibil asa variant?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: