Ghimpu nu ar fi „contra” unui candidat unic al AIE la alegerile prezidentiale?

Inainte de ipostaza developarii rezultatelor referendumului se intetesc discutiile despre profilul viitorului presedinte ales prin votul direct al populatiei. Acestea sunt insotite de spoturi electorale multicolore lansate de formatiunile politice centrale, care incearca sa programeze concomitent optiunea alegatorilor pentru referendum, cat si pentru eventualele prezidentiale.

Unitatea din interiorul guvernarii fata de referendum difera izbitor de acele discrepante politice stimulate de ideea scrutinului prezidential. Unii dintre liderii politici din cadrul AIE nu vor sa renunte acum la functia promisa in trecut in mod amiabial si de comun acord liderului PDM. Filat a justificat „schisma” prin faptul ca referendumul schimba din temelie ordinea politica si anuleaza „acordurile” politice, aranjate un an in urma. Iar liderul liberalilor s-a scuzat invocand concomitenta alegerilor parlamentare si prezidentiale. Abordarea liberalilor pare insa mai rezonabila decat cea a PLDM pentru ca face referinta la „logica electorala” a partidelor si mai putin la metamorfoza constitutionala, care lipseste legislativul de prioritatea in desemnarea sefului statului. 

In unul din recentele sale interviuri [1], Ghimpu a catalogat drept neactuala ideea referitoare la propunerea unui candidat unic din partea AIE, deoarece pentru partide este impropriu sa nu valorifice oportunitatile electorale oferite, mai ales, cand acestea sunt duble. In inchipuirea lui Ghimpu, sincronizarea alegerilor la toamna a devenit bariera principala pentru definitivarea unei candidaturi comune de catre coalitia liberal-democrata. Totodata, din suita de idei vehiculate de Ghimpu rezulta ca Partidul Liberal nu s-ar impotrivi unui candidat al AIE ca Lupu, daca situatia ar permite. Totodata, presedintele interimar a evitat sa-l sustina deschis pe liderul democratilor, penduland intentionat optiunea sa intre Filat si Lupu. 

Pozitia lui Ghimpu pare mai degraba un compromis decat o cedare benevola. Rostul compromisului consta in pastrarea Aliantei pentru Integrare Europeana si distantarea comunistilor de la putere, iar pe de alta parte si in asigurarea unui status-quo politic convenabil mult liberalilor. Totusi este vorba de prefacatorie fireasca stilului jucaus si imprevizibil al presedintelui interimar sau de un calcul politic strategic al acestuia? Retinerea si indiferenta lui Ghimpu poate fi aparenta si amagitoare. Calmul demonstrat de conducatorul liberalilor trezeste suspiciuni mari, pentru ca acesta nu o data a vorbit despre necesitatea supravietuirii actualului Parlament prin abandonarea alegerilor anticipate si derularea unui singur scrutin dedicat alegerii presedintelui tarii. Aceste obiective nu exclud insa tentatia crescanda a lui Ghimpu de a ocupa integral fotoliul de presedinte al tarii, dupa detinerea unui mandat de interimat limitat si partial legitim.      

Putin timp dupa referendumul constitutional, in functie de scorul acestuia, mastile liderilor politici ai AIE vor cadea, iar pozitiile lor vizavi de fotoliul presedintelui vor fi clarificate definitiv. 

Pe langa fisurarea si lichidarea Aliantei din cauza alegerilor prezidentiale, alte riscuri politice pentru tara provin din substituirea dezbaterilor privind termenele dizolvarii si organizarii alegerilor parlamentare anticipate cu activizarea luptei pentru cea mai inalta functie in stat. Aceasta situatie pregateste un teren propice pentru intensificarea cazurilor de neglijare a prevederilor constitutionale, apropiind tot mai mult partidele AIE de comportamentul comunistilor detestati cel mai mult pentru nerespectarea legislatiei.  

Referinte:

1. Interviu acordat de Mihai Ghimpu ziarului romanesc ,,Evenimentul Zilei,,, http://www.evz.ro/detalii/stiri/presedintele-moldovei-dusmanul-nostru-politic-este-comunismul-904916.html

Reclame
Explore posts in the same categories: Alegeri prezidentiale, Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", Mihai Ghimpu, moldova, Referendum constituţional "art. 78"

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: