Calatoria „neprofitabila” a lui Filat in China

Publicat pe HOTNEWS.MD, ACTUALITATE.MD

La evenimentul de amploare – Expozitia mondiala de la Shanghai 2010, a tras o fuga si premierul moldovean, care deja este obisnuit cu reuniunile la nivel inalt, unde acesta are posibilitatea sa practice engleza in discutiile private cu diversii omologi, afisandu-si abilitatile si experienta de administrator al afacerilor moldovenesti in strainatate. Timp de 4 zile, Filat a vizitat birouri ale oficialitatilor si ale companiilor chineze ale caror bugete permit acoperirea bugetului national de doua-trei ori.  Intrebarea fireasca ce se impune la analizarea rationalitatii calatoriei lui Filat in indepartata China este randamentul deplasarii, masurat in contracte concrete si termene stabilite pentru realizarea lor, proiecte economice examinate in prima lor faza si portofolii distincte ale viitorilor parteneri comerciali chinezi care planifica sa activeze in micul nostru stat.

Fara contracte palpabile, identificarea agentilor economici chinezi cointeresati nu doar intrigati de Moldova, dar si a proiectelor comerciale reciproc acceptate prealabil, premierului ii poate fi reprosata abandonarea conducerii executivului, in conditiile traversarii a cel putin doua probleme majore (interdictiile la vinuri si la produsele agricole pe piata rusa), conexe cu relatiile comerciale cu Federatia Rusa. 

Defilarea premierului moldovean la expozitia de la Shanghai a mimat vizitele de succes pe care le realizeaza sefii de guvern cu adevarat pragmatici si calculati (din alte tari), care nu fac drumuri desarte daca nu exista convingerea ca vor fi semnate contracte substantiale. Premierul moldovean a folosit aceasta ocazie pentru a epata auditoriul chinez cu vinurile moldovenesti, cersind de la statul chinez sa cumpere vinurilor moldovenesti. Bineinteles, consumatorii chinezi (care intrec 1 miliard) pot ajuta la diversificarea pietelor de desfacere a vinului moldovenesc, dar gestul lui Filat poate fi considerat si o tentativa de a gasi alternativa pietei ruse, cu care la moment exista probleme nedepasita.

Neglijenta fata de concretetea in afacerile economice, potrivita afaceristilor, dar nicidecum nu autoritatilor de stat, indica in mod egal esenta saraca a relatiilor comerciale moldo-chineze, dar si specificul campaniei electorale in care se avanta de acum Filat, folosind chiar si forurile economice internationale.

Cel mai culminant moment, si posibil unicul, al calatoriei lui Filat in China poate fi considerata semnarea Acordului de executare a lucrărilor in cadrul primului proiect în domeniul infrastructurii drumurilor, lansat de SINOHYDRO în Republica Moldova,  care valoreaza  62,4 milioane dolari SUA.

Un rezultat bun, dar irelevant pentru vizitarea unei expozitii modiale, caci parafarea acestui acord putea avea loc si la Chisinau, fara a necesita participarea directa a premierului Filat. Pentru a impresiona opinia publica moldoveneasca, premierul a hotarat sa organizeze ceremonia de semnare tocmai pe meleagurile chinezesti. Intelegand natura alegatorilor sai, liderul liberal-democrat a dorit sa puncteze macar ceva in cadrul vizitei in China, asteptand sa fie „remunerat” de electoratul paternalist atat fata de propriile autoritati, dar si in relatie cu actorii externi, indiferent de interesele adevarate urmarite de acestea.

Cu cele aproximativ 63 mln. de dolari investite de corporatia chineza vor fi reconstruite doar cateva trasee, dar ceea ce doreste sa demonstreze Filat este ca el este mai eficient lider politic pentru tara decat altii. Dar nici aici, premierul nu scapa din vedere anumite aspecte legate de contractul cu compania chineza. Or, de ce anume aceasta companie a fost selectata, cand si in ce conditii a fost organizat tenderul, care au fost ceilalti participanti si de ce tocmai acum este facuta publica aceasta afacere. Lipsa de transparenta si putinele detalii cunoscute publicului autohton despre clauzele afacerii moldo-chineze alimenteaza suspectari vizavi de corectitudinea, fezabilitatea si sustenabilitatea strategica a afacerii, dar si perspectivele socio-economice pe care le deschide moldovenilor un asemenea proiect.

In corespundere cu conduita descrisa mai sus, Filat nu a definitivat proiectele in care pot fi atrasi investitorii chinezi, trasand la general domeniile atractive ale economiei nationale deocamdata neocupate masiv de agentii economici straini: infrastructura, productia vinicola, sectorul agricol si telecomunicatiile. Ca si guvernarea comunista, premierul liberal-democrat a indemnat chinezii sa vina cu investitii referindu-se la apartenenta R. Moldova la CSI, dar si la negocierea acordului privind constituirea zonei de liber schimb aprofundate cu UE.

Putin probabil ca toate aceste trucuri sa functioneze, din moment ce Moldova nu este stabila din punct de vedere politic, iar eforturile depuse de actuala guvernare pot fi atribuite ulterior PCRM-ului, daca acesta revine in forta. Mai ales ca anterior am avut experienta unor abandonuri din partea corporatiilor chineze gigantice, cum ar fi COVEC (China National Overseas Corporation), care la inceputul lui 2009 promiteau guvernarii comuniste sa realizeze proiecte de 1 mlrd. de dolari, in domeniul infrastructurii si prelucrarii.

In cele din urma, pentru a exclude orice critica la adresa sa, anturajul lui Filat va trebui sa demonstreze avantajele si rezultatele obtinute de Filat in China, camparativ cu timpul (4 zile) dedicat deplasarii, nesolutionarea problemelor stringente de pe ordinea de zi si efectele negative ale contractelor enigmatice semnate in China de autoritatile moldovenesti.

Reclame
Explore posts in the same categories: moldova, Vlad FILAT

6 comentarii pe “Calatoria „neprofitabila” a lui Filat in China”

 1. Bibigon Says:

  1. Acordul cu 63 mln. de dolari trebuie sa fie ratificat de Parlament. Dar Parlamentul va fi dizolvat intr-o saptamana. Deci Filat de fapt n-a facut nimic.

  2. Ma mira cum AEI „anticomunist” isi permite sa „prieteneasca” cu China comunista. Chiar si Ghimpu se pupa cu ei pina in gat. )))

 2. navigatormoldova Says:

  Excelenta analiza. Am ris si de prostia cu interviul „exclusiv” oferit de filat nu stiu cui. Toata China se uita cu sulfletul la gura la aceasta emisiune:):) Si cit a costat tusovka tot este interesant.

  • deniscenusa Says:

   Sunt curios daca a treia limba straina studiata si practicata, dupa cea rusa si engleza, va fi chineza.

   Succese domnule Filat pe meleagurile chinezesti! Imi cer scuze, dar o voi repeta cu ajutorul Google translate si in chineza: 中国土地成功菲拉特先生!

 3. hz Says:

  菲拉特白痴


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: