Misterele ambasadorului rus Kuzimin

Publicat de  HOTNEWS.MD, CUVINTENOI.RO

Cu ceva timp înainte de lansarea campaniei electorale, durata căreia nu este deocamdată clară, Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău face o inventariere a partidelor şi partiduţelor din R. Moldova. După democraţi, rândul i-a venit Partidului „Moldova Unită”, concentrată şi mai mult în mâinile lui Vladimit Ţurcan, odată cu plecarea lui Stepaniuc.

Şansele electorale minore ale acestei formaţiuni ne face să atragem atenţia cu precădere la ceea ce a declarat şi a făcut aluzie ambasadorul rus în timpul întrevederii cu Ţurcan. Nu este pentru prima dată când Excelenţa Sa dl Kuzimin deschide pe jumătate parantezele, ridicând multiple semne de întrebare, care necesită explicaţiile de rigoare pentru a fi decodificate şi înţelese mai bine de public.

1. Problematica limbii ruse. Diplomatul rus subliniază faptul că dezbaterile despre statutul limbii ruse sunt actuale şi de aceea ar tebui să fie tratate ca atare. O notă nostalgică s-a lăsat observată în discursul ambasadorului în legătură cu faptul că asemenea iniţiative (ridicarea limbii ruse la rangul de limba de stat) au existat anterior, avându-i în vedere pe comunişti şi alte forţe politice care nu s-au ţinut de promisiuni. Accentuând importanţa cetăţenilor în soluţionarea acestei chestiuni, Kuzimin se referă la plebiscit şi rolul votului civic contrar angajamentele politicului. Cu alte cuvinte, spre deosebire de voinţa politică în procesul decizional, referendumul este capabil să valideze mai facil asemenea iniţiative independent şi indiferent de angajamentele şi raţionamentele partidelor politice de la conducere.

2. Limba rusă soluţionată „în pachet”. Dezvoltând subiectul acordării unui statut mai privilegiat limbii ruse, Ambasadorul rus a propus găsirea soluţiei în complex, menţionând foarte vag despre alte probleme similare care există în Moldova. Enigmatic ca niciodată, diplomatul rus creează impresia că „disputele lingvistice” nu sunt unicele de această origine, dar totuşi ce anume are în vedere dânsul: amendarea Constituţiei pentru corectarea limbii de stat în cea română sau moldoveanească (română) sau invers; pretinsa descriminare a vorbitorilor de rusă sau poate fenomenul pe care profanii îl denumesc „românizarea” R. Moldova. Dezlegarea integramei Excelenţei Sale nu va întârzia să aibă loc, din moment ce participarea indirectă în campania electorală va forţa Rusia să fie mai explicită în privinţa îngrijorărilor legate de evoluţia politică post-electorală din Moldova şi cum aceasta se va răsfrânge asupra minorităţilor. În orice caz, limba rusă nu este restricţionată, iar încercările stângace de a promova studierea limbii de stat de către autorităţi şi forţe politice nu trebuie şi nu pot fi asociate cu măsuri de limitarea a drepturilor alolingvilor şi în particular a vorbitorilor de rusă. Totodată, problema respectivă poate fi clarificată prin revizuirea şi actualizarea cadrului legal în domeniul funcţionării limbilor în stat, posibil acest lucru l-a intuit ambasadorul rus vorbind de metoda soluţiei „în pachet”, ceea ar permite eliminarea contradicţiilor şi barierelor în dezvoltarea armonioasă a relaţiilor din diversele comunităţi lingvistice din ţară.

3. Cetăţenia rusă şi reglementarea transnistreană. Diplomatul rus a scos la iveală şi alte amănunte legate de motivul paşaportizării populaţiei din stânga Nistrului cu paşapoarte ruseşti. Potrivit explicaţiei lui Kuzimin, cetăţenia rusă este acordată doar persoanelor fără cetăţenie din regiune şi că acest lucru nu contravine dreptului internaţional. Ambasadorul rus uită însă de faptul că R. Moldova este un subiect de drept internaţional, din suveranitatea căruia decurge competenţa şi responsabilitatea de a gestiona relaţiile cu proprii cetăţeni, inclusiv pe dimensiunea acordării cetăţeniilor şi permisivităţii oferirii altor cetăţenii pe teritoriul naţional. Deşi, de facto Chişinăul nu controlează regiunea transnistreană de jure ultima este parte componentă a statului moldovenesc, de aceea, prioritatea în administrarea relaţiilor stat-cetăţean îi revine puterii centrale. În acest sens, statul rus poate beneficia şi trebuie să o facă reieşind din esenţa legislaţiei moldoveneşti în sfera cetăţeniei, care din 2002 permite dubla cetăţenie, dar nicidecum nu din normele dreptului internaţional ce permit statelor să ofere cetăţenie persoanelor cărora aceasta le lipseşte. Respectarea acestei ierarhii ar permite autorităţilor naţionale stabilirea contactelor iniţiale cu toată populaţia din regiunea transnistreană, inclusiv cu cei care posedă orice tip de cetăţenie cu excepţia celei moldoveneşti. Reproşurile Chişinăului în această chestiune este explicabilă şi întemeiată judecând din experienţa tragică a Georgiei, unde motivul intervenţiei militare ruseşti din 2008 a fost apărărea cetăţenilor ruşi. Totodată, îngrijorările sunt alimentate şi de doctrina militară şi strategiile de apărare ale Federaţiei Ruse de după 2008, care legiferează aplicarea forţei coercitive/militare pentru a-şi proteja cetăţenii din străinătate. Cu atât mai mult, imposibilitatea Chişinăului de a garanta siguranţa populaţiei de pe malul stâng, indiferent de cetăţenie şi statutul relaţiilor cu statul moldovenesc, exercită anumite riscuri pentru inviolabilitatea teritorială a R. Moldova în cazul în care din varie motive cetăţenii ruşi din raioanele de Est vor fi puşi în pericol.

Această paletă de probleme cu implicaţia factorului rusesc conţine un potenţial electoral major, ceea ce dublează responsabilitatea statului rus atunci când reprezentanţii săi favorizează anumite forţe politice locale, prin inspirarea, justificarea, probarea sau popularizarea mesajelor electorale axate pe diversitatea, complexitatea şi complexele relaţiilor moldo-ruse.

Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2010, moldova, RM fara (cu) Rusia, Rusia pretutindeni

One Comment pe “Misterele ambasadorului rus Kuzimin”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: