10 moldoveni abandonaţi de Chişinău, dar „găzduiţi” de inchisorile Egiptului

Preluat de UNIMEDIA

Povestea celor 10 moldoveni de „gen”  masculin [1], dupa cum ii catalogheaza Ministerul moldovean de Externe, arestati de politia egipteana sub acuzatia ca ar fi ucis un beduin, nu a produs rezonanta in mass-media locala, devenind un subiect derizoriu, iar de aceea neglijabil de presa si ca urmare si de catre autoritatile moldovenesti. De ce? Adeptii pedepsei capitale vor spune ca criminalii trebuie sa raspunda pentru faptele comise, chiar daca statul este obligat sa-si protejeze toti cetatenii aflati peste hotare, oferindu-le asistenta juridica si cea de ordin consular unde nu s-ar afla acestia. Paternalistii incorigibili, dezamagiti in capacitatile statului de a servi intereselor cetateanului, ar spune ca autoritatile oricum trebuie sa le vina in ajutor moldovenilor aflati dupa gratiile fostei colonii britanice. Alta categorie continua sa nu cunoasca nimic despre acest caz si despre impotenta diplomatiei moldovenesti de a gestiona o situatie de criza profilata la scara minora.

Intarzierea cu care Ministerul de Externe a intrat in contact cu oficialitatile egiptene socheaza, deoarece in joc este pusa siguranta celor 10 cetateni moldoveni de „gen” masculin, ale caror situatie este acoperita de mister, inclusiv din cauza imposibilitatii partii moldovene de a clarifica lucrurile intr-un termen acceptabil. Daca vom urmari scenariul reclamat de egipteni, atunci fixam faptul ca retinerea conationalilor banuiti de comiterea omorului a avut loc la 11 septembrie, in timp ce Ministerul de Externe a comunicat cu partea egipteana tocmai pe 27 septembrie, anuntand ca va delega un responsabil pe data de 28 septembrie.

Curios, dar nimeni nu a atentionat executivul asupra termenului de aproximativ 2 saptamani de care a avut nevoie dimplomatia noastra pentru a se lamuri cu omologii egipteni. Sesizam o ignoranta pe verticala, din care nu este exclusa nici societatea civila si nici organizatiile non-guvernamentale pentru apararea drepturilor omului, care au pastrat o tacere mormantala, in privinta acestui incident. Oare sa fie vorba de indiferenta de acasa fata de acesti moldoveni inspirata din banuiala ca ei ar fi cu veritabili criminali? Daca da, atunci semnalam inca o data nihilismul in sfera justitiei, lipsa de solidaritate in societate si iresponsabilitatea statului fata de cetatenii sai din afara frontierelor, ba mai mult discriminarea lor.

Indigneaza cel mai mult grandomania diplomatiei moldovenesti, care desi se maguleste in fata oglinzii ca ar avea relatii cordiale cu statul roman, nu a solicitat implicarea capabilitatilor lui diplomatice (Romania dispune de reprezentanta diplomatica permanenta in Republica Araba Egipt)[2], dar nici cea a altor parteneri europeni, pentru a clarifica mai repede starea lucrurilor, grabindu-se sa-i transporteze acasa pe moldovenii pretinsi „criminali” pentru a fi judecati de instantele nationale. Daca varianta data nu este posibila, atunci cel putin sa le asigura o aparare ca atare in judecata egipteana, supraveghind ca parametrii necesari pentru prevenirea incalcarii drepturilor celor 10 moldoveni pe perioada arestului sa fie respectati cu strictete.

Paradoxal, dar Guvernul si Ministerul de Externe se mobilizeaza cu repeziciune, atunci cand acasa trebuiesc aduse corpuri neinsufletite ale moldovenilor decedati pe autostrazile din Europa. Primul lucru ce ne vine in cap este ca s-ar putea ca guvernantii se implica intentionat in cazuri categoric tragice, care incadreaza si procese pre-funerare, pentru a-si arata moralitatea si solidaritatea cu moldovenii ale caror apropiati au decedat in timp ce se indraptau la munca in Europa. Daca acesta este scopul adevarat, atunci cei de la putere ar trebui sa trataze in mod egal si in tempouri identice si cetatenii aflati in viata si care intampina probleme grave in strainatate, chiar daca judecata va demonstra in eventualitate vinovatia celor 10.

Orice tergiversare sau amanare a solutinarii acestei probleme nu va insemna doar o „tradare a grupului de cetateni moldoveni”, dar si o dovada clara a incompetentei diplomatiei moldovenesti de a proteja si promova drepturile si interesele moldovenilor din strainatate, anticipand o potentiala criza in relatiile statului cu cetatenii sai, care din motive socio-economice cunoscute au ales viata de emigranti (semi)ilegali.

Referinte:

1. Discuţie telefonică între miniştrii de externe ai RM şi Egiptului, http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/482505/

2. Ambasada României în Republica Arabă Egipt, http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/482505/

Reclame
Explore posts in the same categories: Ministerul Afacerilor Externe si IE al R. Moldova, moldova

13 comentarii pe “10 moldoveni abandonaţi de Chişinău, dar „găzduiţi” de inchisorile Egiptului”

 1. pulbermax Says:

  Ca un apropo doar: Moldovenii care au decedat pe o autostrada ungara, din imediata apropiere cu hotrele Romaniei nu plecau, ci se intorceau de la munca din Europa, sau mai concret Italia…

  In rest, n-am obiectii.

  • Denis Cenusa Says:

   In fond problema nu se schimba.Oricum concetatenii au murit pe strazile europene, iar guvernantii s-au antrenat zelos sa transporteze decedatii. Exemplul se refera la cazul mentionat de Dvs, dar in general am avut intentia sa descriu atasamentul specific pe care il au guvernantii fata de cauzele gastarbaiterilor moldoveni, decedati in accidente in strainatate, si mai putin fata de cei vii. Multumesc pentru comentariu! Sper ca acest articol va ajunge si la Ministerul in cauza! Vom vedea daca lucrurile se vor misca din loc!

  • patriot Says:

   De fapt ei nu se intorceau de la munca. Mai mult ca atit, unii din ei lucrau in Chisinau.

 2. rocsalana3 Says:

  Socant, de rapiditatea de actiune a consulatelor depinde soarta a 10 persoane si se pare ca inca nimeni nu se grabeste pentru a intreprinde ceva!

 3. Aurel Says:

  Serios ca-mi pari un om neruşinat. Nu te-aş angaja în vecii vecilor intr-o instituţie serioasă. A făcut Ministerul de Externe tot ce a putut.

  Comunicate de presă
  29.09.2010
  Referitor la situaţia cetăţenilor RM reţinuţi în Egipt

  Situaţia cetăţenilor RM, reţinuţi în Egipt pe 11 septembrie curent, a fost discutată recent la Cairo de către trimisul special al MAEIE, Veaceslav Filip, cu o serie de reprezentanţi ai instituţiilor egiptene abilitate, inclusiv cu viceministrul egiptean al afacerilor externe pentru imigraţie, expatriaţi şi refugiaţi, Mohamed Ibrahim Abdel Hakam.

  Ulterior, cu concursul autorităţilor egiptene, trimisul special s-a întâlnit cu toţi cetăţenii moldoveni reţinuţi (11, şi nu 10 după cum s-a comunicat anterior), care au confirmat că starea sănătăţii lor este bună, ei exprimând speranţa că vor fi asistaţi în continuare sub aspect juridic.

  Conform înţelegerilor convenite cu autorităţile egiptene, trimisul special al MAEIE va acorda cetăţenilor moldoveni asistenţa juridică şi consulară, în conformitate cu convenţiile internaţionale în domeniu.

  Situaţia cetăţenilor menţionaţi a fost abordată, de asemenea, de către dl. Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, în cadrul unei discuţii telefonice pe care a avut-o, la data de 27 septembrie, cu dl Ahmed Aboul Gheit, ministrul afacerilor externe al Egiptului.

  • deniscenusa Says:

   In primul rand, v-as ruga sa depasiti momentul relatiei „corporotiste” de serviciu si sa nu faceti judecati de valoare in privinta mea. In rest, nu inteleg de ce imi aduceti la cunostinta date mentionate si analizate in articol. Chiar as dori sa va intreb daca este putin sau mult ca un minister ca cel de Externe, considerat cel mai dinamic si eficient, sa obtina rezultate despre situatia celor arestati peste aproxomativ 2 saptamani dupa efecturea acesteia. Inteleg ca vorbiti fiind ghidati de principiul de solidaritate si colegialitate, dar Va rog sa nu uitati ca noi suntem in drept sa ne revoltam si sa semnalam atunci cand lucrurile merg intr-o directie gresita. Multumesc pentru intelegere!

 4. Roxana Says:

  (cu permisiunea ta am sa et tutuiesc)
  Fa tu mai mult …dar am mari dubii ca vei izbuti.vorbesti in nestiinta de cauza.Voi nu sunteti in stari sa ajutati un cetatean la voi in tara dar te mai pui sa ajuti pe cineva intr-o tara araba.Lasa vrajeala ieftina..vorbe mari si zero folos.sa nu vii acum cu idei ca daca ai fi tu in locul nu stiu cui ai face nu stiu ce.Mi se creaza impresia ca de aruncat cu pietre suntem de o mie de ori mai capabili decat a cauta solutii si iesiri din situatie.
  Cu rreprosuri pot sa vina toti ! fii original sivino cu rezolvaerea dilemei.

  • Denis Cenusa Says:

   Ca sa punctez ceva, Va rog sa cititi articolul integral, si veti observa si anumite idei, sugestii. Cat priveste „aruncatul pietrelor”, o faceti mai degraba si mai bine Dvs. In calitatea mea de cetatean si reprezentant al societatii civile imi rezerv dreptul sa critic aceasta institutie a statului care este platita din banii publici, adica si din banii mei si ai Dvs, si a familiilor acelor moldoveni, care sunt arestati in Egipt. Daca unii prefera sa taca si sa astepte ca ceva sa se solutioneze de la sine, eu nu m-am incadrat in acesta categorie. Scriind si aducand in prim plan anumite probleme doresc sa creez presiunea pentru impingerea carului inainte. Multumesc pentru intelegere.

 5. Aurel Says:

  Observă, Denis, că-i un comunicat din 29 septembrie. Nu cred că ai reuşit să-l analizezi în articolul postat la 28 septembrie. Minte-i pe cei din afară că eşti mare expert şi abureşte-i, dacă nu se prind şi nu au nimic împotrivă. Nu lucrez în diplomaţie, aşa că n-o fă pe detectivul, că nu te duce capul.

  De ce a fost atât de greu să obţină informaţii? Trebuia să-i asculţi pe cei din conducerea MAEIE, care au dat explicaţii.

  • Denis Cenusa Says:

   Imi primul rand, nu doresc sa polemizez pe observatii iluzorii, iar presupunerea ca nu sunteti impartial am dedus-o f. simplu din modul cum ati pus pe polite argumentele, dar si din alte indicii observate. Cat priveste reactiile MAEIE, atunci pot sa va spun cu toate responsabilitatea ca acestea au aparut doar dupa articolul meu, iar data cand a fost postat comunicat exprima acest lucru (am scri pe 28 seara, a fost preluat pe 29 pana la 12.00, MAEIE a reactionat pe 29 in a doua jum. a zilei). Poate fi vorba de coicidenta, dar comunicatul a aparut cu mult timp, dupa ce articolul scris de mine a fost mediatizat de una din sursele media online locale. Nu pretind deloc ca un articol putea sa aiba asa efecte magice, dar consecutivitatea evenimentelor descrisa mai sus demonstreaza plauzibilitatea celor spuse de mine. Oricum, nu inteleg de ce incercati sa ma invinuiti pe mine de faptul ca am atras atentia asupra acestei probleme destul de grave, pana la urma am reactionat si am luat pozitie in favoarea drepturilor omului si a binelui comun. Or, institutiile statului remunerate din impozitele platite de noi, trebuiesc monitorizate si penalizate pentru gafe. Probabil, considerati ca cel mai corect este sa tacem, dar imi permiteti sa scriu ceea ce cred, fara a fi cenzurat de cineva din exterior. Multumesc pentru intelegere.

 6. Aurel Says:

  Denis, nu-i vorba că nu trebuie să semnalezi neajunsurile. Trebuie să fii corect şi să admiţi că situaţia tulbure s-a datorat şi modului de dialog practicat de autorităţile egiptene.
  De asemenea, nu cred că ai pus MAEIE pe jar cu postarea ta şi s-au apucat băieţii de lucru. Activez într-un ONG, nu în MAEIE.
  În 27 septembrie s-a anunţat că pleacă trimisul special al lui Leancă. Abia în acea zi a reuşit ministrul să discute cu omologul său de la Cairo. În dimineaţa zilei de 28, trimisul a plecat, iar Andrei Popov explica, prin telefon, la Vocea Basarabiei, de ce a durat atât de mult ca MAEIE să afle detalii, să i se confirme măcar parţial informaţia din presă. Vezi tu, Cairo nu-i Paris, nici Londra, nici Berlin.

  • Denis Cenusa Says:

   Nu am pretins ca am pus pe jar sau nu MAEIE, dar am considerat important sa prezint fatetele acestei probleme, pentru ca asemenea situatii pot genera problme de proportii mari, daca vor fi lasate paragina. Faptul ca a fost trimis un delegat nu inseamna nici pe departe solutionarea problemei. M-a interesat mai mult aspectul operativitatii MAEIE si capacitatea externa, in sensul protectiei si sustinerii cetatenilor moldoveni. Intr-un din comentariile de mai sus, am spus ca in Cairo se putea de ajuns prin intermediul altor ambasade si acest lucru se practica. Nu am dorit sa fiu subiectiv, am vrut sa fiu echidistant si sa iau o pozitie activ civica. Si eu am fost membru de ONG si lucrez din 2003 in acest domeniu, de aceea, nu va de ce anume noi cei din sectorul asociativ nu trebuie sa fim pe pozitii ferme in ceea ce priveste apararea intereselor publice si monitorizarii si presiunii asupra institutiilor publice. Oricum Va multumesc pentru atitudine si cred ca am consumat subiectul. Multumesc pentru intelegere!


 7. […] de repatriere a moldovenilor inculpaţi – diplomaţia română (despre care am menţionat şi în primul articol pe acest subiect) [1], partenerii europeni sau altcineva la fel de influent ca primele două? Dacă meritul pentru […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: