MAI şi Catan preocupaţi de apărarea „nerespectatelor” drepturi ale omului

Senzatii neobisnuite m-au cruprins din cap pana in picioare cand am dat citire fragmentelor din raportul de activitate al Ministrului Afacerilor Interne, Victor Catan. Incomoditatile launtrice au aparut pentru ca dupa 8 ani de guvernare comunista, Ministerul s-a pozitionat in premiera de partea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, centrandu-se pe siguranta cetateanului. Crezul lui Catan este ca politistii timp de un an s-au acomodat cu respectarea drepturilor omului, devenind un atribut si un semna al transformarilor democratice post-comuniste.

Fiind delegatul politic al liberal-democratilor, Catan persevereaza pentru a reda politiei o fata umana, cicatricizata si mutilata puternic de evenimentele din aprilie 2009. Ocolind marturisirile frontale despre „purificarile” care nu au avut loc in MAI, dupa faradelegile comise de politie impotriva protestatarilor, seful politiei a promis ca grupurile sale operative ce participa sub egida Procuraturii la anchetarea cazului vor identifica toate persoanele vinovate. Fara a nominaliza careva liste sau a lamuri stadiul actual al anchetei, Catana a lasat sa se inteleaga ca oricum totul depinde in mare parte de Procuratura.

Pentru salubrizarea fatadei MAI, oficialul a jonglat iscusit cu indicatorii de combatere a coruptiei printre politisti, de la sergenti la locotenenti, dorind sa impresioneze publicul a carui incredere in strajerii ordinii publice a fost mereu scazuta, mai ales in perioada guvernarii miliatianului Voronin. Cu toate acestea, politistii pedepsiti sunt putini la numar (doar 65 in 2009), iar identitatea lor este ascunsa de opinia publica. Nici macar revista politieneasca „Gardianul” nu pune in lumina bilantul dezaradacinarii practicilor infractioniste in interiorul MAI, urmand cu sfintenie principiul tainuirii „victimelor” proceselor de reformare a ministerului, anuntate de actuala guvernare si accentuate de catre partenerii de dezvoltare ai R. Moldova.

Totusi, punctul cel mai vulnerabil al noii abordari „civice si umaniste”, impartasite de Catan si ministerul lui, este ca aceasta nu corespunde nici pe departe cu realitatile strazii, unde minorii continua sa fie luati cu forta si bagati in automobilele politiei, in ziua mare si chiar in vazul lumii.

Reclame
Explore posts in the same categories: moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: