Doua moldovence in arest preventiv in SUA, ce face Ministerul de Externe de la Chisinau?

Publicat în Revista Internaţională „ACUM”

Dupa cazul moldovenilor arestati in Egipt, pretins incercuit si supravegheat de catre diplomatia de la Chisinau, observam o lipsa de reactie din partea MAEIE-ului in cazul cetatenilor moldoveni, care portivit presei au fost arestati de politia americana. Dupa cum informeaza Agentia de stiri RIA Novosti, citata de Unian[1], serviciile consulare rusesti de la New York au primit o reclamatie din partea organelor de drept americane despre arestarea a 4 cetateni rusi si a 2 persoane originare din Moldova. Dupa cum anunta partea americana, cetatenii moldoveni sunt doua studente Victoria Opinca si Alina Turuta, care ar fi facut parte dintr-o retea de infractori, alcatuita exclusiv din cetateni din Europa de Est, care printr-o schema frauduloasa sofisticata reuseau sa sparga conturi bancare. Procuratura federala americana a arestat 37 de persoane, 25 dintre care provin din Rusia, cuantificand o suma de 3 mil. de dolari sustrasa de acest grup din conturile cetatenilor americani.

Persoanele date ajungeau in SUA prin intermediul vizelor studentesti, dar nu se spune nimic daca acestea erau oferite in cadrul programelor de Work and Travel, foarte populare in R. Moldova. La moment cele doua moldovence sunt in arest preventiv, alaturi de alti colegi din reatea de infractori.

Justificarea Ministerului de Externe folosita in cazul moldovenilor din Egipt nu mai poate corespunde incidentului cu studentele retinute in SUA. Relatiile moldo-americane au avansat simtitor in ultimul an, iar la Washington a fost numit un nou ambasador, apreciat pentru competente remarcabile. In aceste conditii nu este clar faptul, de ce procuratura americana a transmis Consulatului rus datele despre cetatenii moldoveni si nu le-a difuzat consulatului R. Moldova. Daca insa aceasta informatie a fost transmisa diplomatilor moldoveni din SUA, atunci de ce MAEIE-ul nu a comunicat din prima sursa despre moldovencele acuzate de „escrocherie”, lasand presa straina sa ne vorbeasca despre aceasta.

Situatia data trezeste suspiciuni legate nu doar de activitatea agentiilor Work and Travel in R. Moldova, implicate si pana acum in numeroase scandaluri, dar si de modalitatea cum relationeaza Ministerul de Externe prin intermediul amabasadelor si consulatelor sale cu autoritatile din statele acreditare.

Pe langa aceasta gestionarea cazurile legate de moldovenii arestati in strainatate divulga fie problema institutionala in initierea si mobilizarea Ministerului de Externe pentru actiuni in exterior pe filiera consulara, fie o insuficienta acuta de resurse umane, care genereaza o tardivitate de ordin cronic.

Referinte:

1. Хакеры ломали счета, а студентки забирали миллионы, http://www.unian.ua/rus/news/news-398804.html

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Ministerul Afacerilor Externe si IE al R. Moldova, moldova

10 comentarii pe “Doua moldovence in arest preventiv in SUA, ce face Ministerul de Externe de la Chisinau?”

 1. deniscenusa Says:

  Хакеры ломали счета, а студентки забирали миллионы

  Девять граждан России, Украины, Белоруссии и Казахстана арестованы в США по подозрению в соучастии в электронном банковском мошенничестве, в результате которого со счетов американских граждан было украдено около 3 миллионов долларов, сообщает РИА „Новости” со ссылкой на представителя федеральной прокуратуры по Южному округу Нью-Йорка Сайруса Вэнса.

  Аресты были проведены агентами ФБР в Нью-Йорке накануне.

  По данным прокуратуры, большинство арестованных – девушки, въехавшие в США по студенческим визам. Правоохранительные органы сообщили журналистам имена трех арестованных – 21-летней Кристины Свечинской, а также Алины Туруты и Юлии Сидоренко без указания возраста и гражданства.

  Позднее стало известно, что федеральная прокуратура США предъявила обвинение 37 подозреваемым, среди которых по меньшей мере 25 россиян, в хищении более трех миллионов долларов с банковских счетов американских граждан.

  Генеральное консульство России в Нью-Йорке сообщило, что получило от ФБР официальное уведомление о задержании четверых граждан РФ (Адел Гатауллин, Максим Мирошниченко, Кристина Свечинская и Юлия Сидоренко) и двух граждан Молдовы (Виктория Опинка и Алина Турута). По словам вице-консула Александра Отчайнова, сейчас все они находятся в изоляторе временного содержания на Манхэттене.

  Согласно данным ФБР, в результате схемы, в которой арестованные выполняли роль посредников, получая вознаграждение от 8% до 10% от снимаемых со счетов сумм, группе мошенников из Восточной Европы удалось похитить из пяти американских банков около трех миллионов долларов.

  ФБР утверждает, что жертвам рассылались по электронной почте сообщения с вирусом „Зевс Троян” (Zeus Trojan). При открытии ссылки или прикрепленного файла в сообщении эта программа получала данные о „логинах” и паролях банковских счетов того человека, которому было адресовано „зараженное” послание.

  После того, как предполагаемым мошенникам удавалось получить доступ к управлению счетами, деньги с них переводились на специально открытые девушками счета в других банках, названия которых не сообщаются. По словам представителей прокуратуры США, арестованные открыли сотни таких счетов.

  Правоохранительные органы считают, что организаторы мошеннической схемы находятся в одной из стран Восточной Европы – какой не уточняется.

  постоянный адрес статьи: http://www.unian.net/rus/news/news-398804.html

 2. Carolina Says:

  MAEIE a fost prea ocupat zilele astea cu vizita europenilor si le-a scapat din vizor cealalta dimensiune

  • deniscenusa Says:

   Carolina, cred ca este impardonabil acest lucru, pentru ca avem ambasada si consulate care trebuie sa informeze Ministerul. Asta am mentionat-o si in comentariu. Si nu am inteles de ce consulatul Rusiei trebuia sa primeasca datele despre moldoveni. Sunt o serie de intrebari la care as dori sa obtin raspunsuri.

 3. Nastea Says:

  Chiar nu ati inteles ca misiunile noastre diplomatice „freaca menta” in strainatate? De ce ministerul nostru de externe nu prezinta un raport cu ce se ocupa exact diplomatii nostri? Pentru ce platim acesti oameni sa ne reprezinte? Mi-e scarba, efectiv

 4. Nastea Says:

  ah, da, din propria experienta am ajuns la concluzia ca avem cea mai joasa speta de diplomati


 5. […] cuvintelor cheie care i-au redirectionat spre blog, dupa publicarea articolului intitulat: “Doua moldovence in arest preventiv in SUA, ce face Ministerul de Externe de la Chisinau?“, si […]

 6. ioana burca Says:

  Infractiunile incriminate celora arestati se refera si la furt de identitate, poate din cauza asta au aparut confuzii cu ambasada Federatiei Ruse ?!?!
  Mai informati-va si de pe site-urile oficiale ale autoritatilor straine!
  Asa ca as recomanda o informare mai detaliata inainte de a se arunca vorbe in aer!!!

  • deniscenusa Says:

   Corect se refera si la furt de identite si la infractiuni de ordin bancar, de aceea nu inteleg rostul acestei imputari. Pana la urma de ce despre studentele noastre au aflat rusii, fetele s-au dat drept rusoaiece? sau americanii sunt atat de nepriceputi ca sa stigmatizeze toti criminalii din reatea drept cetateni rusi? Aici a fost o incurcatura pe care am cerut in articol ca se ne-o explice si autoritatile, criticandu-le pentru aceste lucruri.
   In orice caz, cu privire la arestarea celor doi cetateni moldoveni, trebuiau informate si autoritatile noastre, care ulterioar sa ne informeze pe noi, dupa cum procedeaza autoritatile ruse in raport cu presa si opinia publica rusa, rau bine, dar macar asa o face…

 7. Ioana burca Says:

  Exact. Autoritatile noastre nu au fost informate de la bun inceput pentru ca cetatenii nostri moldoveni aveau acte de identitate ruse, de aici revine si infractiunea de furt de identitate. Fetele nu s- au prezentat ca cetateni ai RM din aceasta cauza ambasada RM in SUA nu a fost adusa la cunostinta de la bun inceput de cetatenii moldoveni retinuti si ca consecinta toata intarzierea asta. De asta si am sugerat ca sa fiti mai atenti la detalii inainte de a sari cu concluzii. Dar sper ca acum s-au mai clarificat lucrurile. Este simplu de criticat si e bine cand exista critica dar cel putin si de acceptat ar trebui ca unele lucruri nu sunt cum par a fi…

  • Denis Cenusa Says:

   Dna Burca, Va multumesc pentru sfat, voi tine cont de cele mentionate de Dvs., dar oricum consider ca aceasta informatie trebuia sa fie lamurita publicului din RM de catre MAEIE sau ambasada, care potrivit legislatiei in vigoare sunt obligati sa ne informeze. Am cercetat sursele oficiale si din pacate acolo nimic nu se spune. Oricum va multumesc pentru sugestie si voi tine cont de ea pe viitor, desi, in cazul dat nu e vorba de scaparea mea, ci de de ambiguitatea amplificata si din cauza autoritatilor noastre. Multumesc pentru intelegere!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: