De ce comuniştii inspiră electoratului „neîncredere” faţă de organizaţiile europene?

Publicat pe UNIMEDIA, HOTNEWS.MD

Ofensiva comuniştilor trece peste frontierele naţionale, fiind impulsionată de frustrările lor interioare. Supărarea comuniştilor se trage de la consistentul credit de încredere oferit guvernării pro-europene de către europeni pe parcursul anilor 2009-2010. De asemenea, opoziţia comunistă nu le poate ierta organizaţiilor europene atitudinea părtinitoare şi îngăduitoare faţă de partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană.

Partizanatul deschis şi frontal în favoarea Alianţei, sesizat în mai multe mesaje ale oficialilor din mai multe state europene, adunaţi recent la Chişinau, a fost mult prea vizibil, pentru a nu fi luat în consideraţie de către PCRM în lupta electorală. Chiar şi reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale au recunoscut în faţa presei că declaraţiile unor oficiali străini au venit în susţinerea poziţiilor liberal-democraţilor.

Învinuirile de implicare electorală imputate de către comunişti sunt însă vulnerabile, bazându-se pe „laudele” europenilor care nu s-au suprapus cu perioada campaniei electorale oficiale (demarată la 4 octombrie curent). Cu toate acestea, ieşirile publice ale unor oficialităţi române, care susţin pe faţă actuala putere de la Chişinău, îndreptaţesc parţial demersul PCRM în privinţa implicării unui stat străin în afacerile interne ale altui stat.

Nemulţumirile comuniştilor sunt neobservate şi negljate din considerentul că nu tratează echitabil fenomenul amestecului statelor străne în afacerile interne ale R. Moldova, ce derivă şi din activitatea exponenţilor politici, diplomatici sau socio-umanitari ai Federaţiei Ruse în R. Moldova. Diferenţa dintre factorii occidentali şi cei din Est constă în gradul lor de loialitate faţă de cele două tabere politice moldoveneşti.

Deobicei principială faţă de manevrele actorilor regionali în „vecinătatea sa apropiată”, Rusia nu reproşează de această dată nimic europenilor, recunoscând astfel indirect propria participare la treburile politice din Moldova. Desigur, disputa pentru Moldova nu este la fel de crucială pentru Moscova cum a fost Ucraina în 2004, dar are o semnificaţie aparte ce ţine de perspectiva temperării transformărilor care au loc la scară regională fără supravegherea, consultarea şi acceptul prealabil al autorităţilor ruse.

Prudenţa şi acţiunile calculate ale Rusiei lasă comuniştii fără acoperirea necesară, forţându-i să pună în mişcare propriile resurse şi capacităţi pentru a purta „cruciadele” împotriva „centrelor de influenţă” vestice. Proiectându-i sub formă de oponenţi, comuniştii încearca să-şi compromită dublu adversarii politici locali, a căror dependenţă de factorii europeni este în continuă ascensiune.

Rivalitatea crescandă dintre cele două tabere antrenate în campanie electorală amplifică asaltul comuniştilor şi faţă de europenii fragili în Europa de Est (reieşind şi din datele sondajelor, care arată o preferinţă mai mare a cetăţenilor pentru alianţe cu particulele euroasiatice). Având intenţia de a paraliza şi a deregla transferul de imagine din partea organizaţiilor europene către Alianţa pentru Integrare Europeană, comuniştii negativizează impactul acestora asupra R. Moldova. Astfel, în cadrul forului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (la 4 octombrie), liderul comuniştilor, Vladimir Voronin şi-a aruncat critica peste această organizaţie pentru că ar fi susţinut Alianţa în problema referendumului constituţional. Acuzând Consiliul Europei de imparţialitate, Voronin a subminat autoritatea acestei organizaţii în faţa unei părţi a opiniei publice din R. Moldova. În acelaşi sens, ex-şeful statului nu a ezitat să înţepe suplimentar organizaţia dată, revendicându-i să fie mai vigilentă la monitorizarea bătaliei electorale şi să rămână acel arbitru electoral echidistant de care are nevoie stringentă democraţia tânară din Moldova” [1]. Reacţia acidă a preşedintelui PCRM este nu doar o tehnică de a lovi indirect în Alianţă, dar şi o replică mai dură la concluziile raportului de monitorizare privind eşecul referendumului din 5 septembrie al APCE, în care o parte din responsabilitate este conferită şi iniţiatorului boicotului – PCRM.[2]

Detaşându-se puternic de mesajul de integrare europeană, salvator în 2006, dar care în prezent se asociază cu coaliţia de guvernare şi cu pro(re)gresele pretinse ale acesteia, comuniştii aleg un mesaj complet distinct, retrogradând până la mesajele utopist-propagandistice despre caracterul imperios şi iminent al Uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan pentru perspectivele de viitor ale R. Moldova.

Numeroasele probleme cu care se confruntă statele europene şi UE în parte, sub forma nesfârşitelor proteste ale bugetarilor, măsurilor de austeritate nepopulare, impasului şi oboselei extinderii practice a UE, iar mai recent şi a potenţialelor atacuri teroriste, sunt folosite de comunişti pentru a introduce în public stări de antipatie şi scepticism în legătură cu vectorul european promovat insistent de guvernarea actuală.

Cu toate acestea, PCRM se abţine să-şi radicalizeze mesajul, folosind aspectele negative ale situaţiei curente din spaţiul european pentru a instrăina Alianţa pentru Integrare Europeană de la alegătorii indecişi, şi mai puţin pentru a calomnia ireparabil şi în mod particular Uniunea Europeană, la care va ajunge să împrumute bani în condiţiile preluării puterii.

Referinţe:

1. Vladimir Voronin: Reputaţia CoE a fost sacrificată în favoarea simpatiilor politice, http://www.pcrm.md/main/index_md.php

2. Eșecul referendumului în atenția APCE, http://www.europalibera.org/content/article/2176302.html

Reclame
Explore posts in the same categories: moldova, UE şi RM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: