(FOTO)”Calendarele-cadou” pentru Putin şi felicitările lui Filat şi Voronin

La acei 58 de ani impliniti ieri, 7 septembrie, pe langa proteste organizate la Moscova si Sankt-Petersburg in memoria Annei Politkovskaya, asasinata acum 4 ani, premierul rus, Vladimir Putin a mai primit un „cadou” neplacut dar din partea Curtii Europene a Drepturilor Omului, care a obligat autoritatile ruse sa plateasca 350 mii de euro compensatii in cazul unor cetateni rusi de origine cecena, care la inceputul lui 2000, au fost rapiti, maltrati si/sau lasati disparuti dupa interventia fortelor militare/speciale ruse. Mai simpatic decat Voronin si alti lideri locali pentru o parte buna dintre moldoveni, cel putin conform sondajelor din ultimii ani, reputatia lui Vladimir Putin s-a comprimat in a doua jumatate a acestui an ( Vezi articolul: Rusii s-au suparat pe tandemul Medvedev-Putin, dar moldovenii?). Administrarea problematica a crizelor de ordin climateric, scandalurile legate de abuzurile militienilor rusi impotriva cetetatenilor de rand, precum si adancirea restrictiilor in sfera drepturilor omului, au implusionat aparitia germenilor de neincredere printre cetatenii rusi fata de chipul „sacru”, candva intangibil al „tarului Putin”.

Printre numeroasele cadouri si mesaje de felicitare receptionate de premierul rus, s-a distins cel mai mult calendarul pe paginile caruia un grup de studente de la facultatea de jurnalistica a Universitatii de Stat de la Moscova [1], apar cu mesaje critice la adresa lui Putin: Cand va fi eliberat Hodorkovski?, Cine a ucis-o pe Anna Politkovskaya?, Libertatea intrunirilor oriunde si oricand? Cat va fi urmatorul act terorist? («Когда освободят Ходорковского?», «Кто убил Анну Политковскую?», «Свободу собраний всегда и везде?», «Когда будет следующий теракт?) [2] In cea mai mare parte, intrebarile incorporate in calendarul daruit lui Putin sunt acuzatii semi-inchise care circula activ in mediile rusesti si care neobtinand raspunsuri se raspandesc si se incetatenesc si mai profund in societatea rusa.

CÂND VA FI ELIBERAT HODORKOVSKY?                                                                          (Întrebarea studentei pe nume „MARGO”)

 

SUNTEM PROŞTI, DAR CUM STĂM CU DRUMURILE? (Întrebarea studentei pe nume "LISA")

 

 

CUM INFLAŢIA VA AFECTA NIVEL DE CORUPŢIE? (Întrebarea studentei "SVETA/Svetlana")

 

 

ÎNTRUNIRILE ORICÂND ŞI ORIUNDE? (Întrebarea studentei "MAŞA/Maria")

 

 

CINE A UCIS-O PE ANNA POLITKOVSKAYA? (Întrebarea studentei "KATYA/Ecaterina")

 

 

CÂND VA AVEA LOC URMĂTORUL ACT TERORIST? (Întrebarea studentei "TANYA/Tatiana")

 

Necatand la cadourile ciudate adunate de ziua sa de nastere, Putin a avut parte de momente mesaje nostime care i-au ridicat cu siguranta dispozitia. Cel mai amuzant mesaj de felicitare a fost probabil transmis de ex-presedintele moldovean, care i-ar fi multumit lui pentru intalnirile comune anterioare si pentru „discutiile fructuoase, care au permis întotdeauna găsirea unor soluţii constructive în relaţiile moldo-ruse”.

Oare imaginabilul „constructivism” in relatiile R. Moldova si Rusia, amintit de seful comunistilor, cuprinde si „Memorandumul Kozak”, embargourile la produsele moldovenesti, sustinerea continua a regimului de la Tiraspol. Nici pe departe. In realitate Putin nu-l agreeaza pe Voronin, dupa contramandarea rusinoasa a semnarii memorandumului „K”. Si, nici Voronin  nu este satisfacut de faptul ca din rationamente electorale a fost obligat sa-l felicite pe unul din inamicii sai anteriori, care a facut variate presiuni asupra guvernarii comuniste, urmarind re-orientarea acestuia spre Est. Pasind peste demnitatea sa, Voronin a venit cu pledoaria sa catre Putin pentru a avansa PCRM in topul preferintelor Moscovei, dar si pentru a se apropia de electoratul de limba rusa, ca deobicei receptiv la interactiuni informale dintre liderii politici din cele doua tari.

In maniera pasionala, la fel ca si ca Voronin tintind nu doar dividende politice, si Filat si-a felicitat omologul rus multumindu-i pentru faptul „că în ultima perioadă, graţie suportului sau, relaţiile tradiţionale de prietenie şi colaborare între Republica Moldova şi Federaţia Rusă au primit un nou impuls şi se dezvoltă cu succes în interesul ambelor state şi popoare.„[3] Facand abstractie de practica protocolara si de eticheta in relatiile dintre liderii de state, disecam mesajul propriu-zis al premierului moldovean, cu care Filat se adreseaza liderului rus. Pe langa caracterul pasional al mesajului lansat de Filat trezeste intrebari continutul felicitarii, unde seful executivului moldovean da o nota pozitiva relatiile moldo-ruse, care din punctul lui  de vedere au primit o noua incarcatura pozitive. Or, daca totul este atat de reusit dupa cum spune Filat, de ce producatorii de vin mai intampina dificultati la importarea produselor pe piata ruseasca, de ce Rusia nu vrea sa joace un rol si mai vizibil si eficient in solutionarea conflictului transnistrean.

Cu toate ca si PDM se numara printre simpatizantii lui Putin, semnand in septembrie 2010 chiar si un acord de cooperare cu partidul condus de acesta (Edinnoya Rossia), democratii au intarziat sau au ignorat intentionat ziua de nastere a premierului rus, pentru a nu-si prejudicia imginea si asa controversata, lasand de aceasta data initiativa in mainile lui Voronin si a lui Filat, care la fel cocheteaza cu Moscova, concurand pentru a domina in procesul de repartizare a votului etnic.

Referinte:

1. Blogul jurnalistei de la Universitatea de Stat de la Moscova, http://liz-anderson.livejournal.com/

2.Новый подарок премьер Владимир Путин получил в день рождения от студенток факультета журналистики МГУ, http://www.echo.msk.ru/news/716510-echo.html

3. Prim-ministrul Vlad FILAT a adresat un mesaj de felicitare Prim-ministrului Federaţiei Ruse, Vladimir PUTIN, cu ocazia zilei de naştere, http://www.gov.md/libview.php?l=ro&idc=436&id=3065

Explore posts in the same categories: RM fara (cu) Rusia, Rusia pretutindeni

3 comentarii pe “(FOTO)”Calendarele-cadou” pentru Putin şi felicitările lui Filat şi Voronin”

 1. Maniak Says:

  rusii, ca de obice, geniali

 2. pulbermax Says:

  I-am pus o intrebare nu lui Filat, ci administratorului blogului acestuia, citind comunicatul in care se spunea ca Premierul l-a felicitat pe PUTIN. Zic, dom’le Filat macar stie ce cuvinte „cordiale” ii transmiteti voi premierului rus, din numele sau???

  O zi intreaga a asteptat comentariul meu aprobarea, iar acum a fost sters in genere…

  • Denis Cenusa Says:

   Pulbermax, intrebarile puse de noi sunt incomodante, deoarece guvernantii indiferent de culoare nu simt necesitatea sa raporteze si sa-si justifice actiunile. Cuvintele transmise dlui Putin: “că în ultima perioadă, graţie suportului sau, relaţiile tradiţionale de prietenie şi colaborare între Republica Moldova şi Federaţia Rusă au primit un nou impuls şi se dezvoltă cu succes în interesul ambelor state şi popoare.“, sunt necorespunzatoare realitatii, iar cu seama incercarea de a suplimenta lista prietenilor lui Putin in R.Moldova il face penibil in ochii opiei publice.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: