De ce moldovenii arestati in SUA absenteaza pe agenda opiniei publice moldovenesti?

Tacerea asupra cazului cu studentii moldoveni inrolati in reteaua de „hackeri-infractori” dureaza cel putin 8 zile, de la mediatizarea evenimentului in presa internationala si cu anumita intarziere in cea autohtona. Guvernantii tac, la fel procedeaza si diplomatii nostri din Statele Unite. Curios, dar si presa autohtona se pare ca a luat apa in gura. Or, unii sunt intr-un gen  de cardasie cu autoritatile silentioase, indiferenta altora posibil decurge din angajamentul plenar in reflectarea campaniei electorale, care pentru o parte buna din societate este subiectul prioritar al agendei cotidiene.

Cu riscul de a deveni tinta atacurilor din partea sustinatorilor actualei guvernari sau a reprezentantilor unei parti a mass-media mai domoala, voi insista asupra unei serii de probleme, care s-au iscat dupa descoperirea retelei de „hacheri-infractori-studenti” in SUA.

Pentru inceput, trezeste nedumeriri activitatea Ministerului de Externe si a unor ambasade moldovenesti in strainatate in situatii critice, in special nivelul de transparenta si de operativitate in gestionarea crizelor.

Pornind de la art. 3 (p. D) si 4 (p. A si e) al Legii cu privire la serviciul dimplomatic (din 27.12.2001)[1], autoritatile sunt obligate sa asigure:

protejarea drepturilor şi intereselor Republicii Moldova, ale cetăţenilor săi (persoane fizice şi juridice) potrivit practicii internaţionale şi în limitele admise de normele şi principiile dreptului internaţional;„(Articolul 3., punctul D. Obiectivele serviciului diplomatic);

si sa garanteze:

informarea autorităţilor publice ale Republicii Moldova, în funcţie de competenţa lor, despre evenimentele internaţionale relevante pentru ţară” si „acordarea de asistenţă şi protecţie cetăţenilor Republicii Moldova, persoane fizice şi juridice, aflaţi peste hotare, în limitele prevăzute de dreptul internaţional” (Articolul 4. punctul D si E, Funcţiile de bază ale instituţiilor serviciului diplomatic).

Din aceste considerente, suntem indreptatiti sa spunem ca incidentul cu studentii moldoveni, arestati de Procuratura americana si organele de politice, nu a fost tratat cu respectarea tuturor prevederilor legislative. Comportamentul si atitudinea autoritatilor moldovenesti din tara si de peste hotare lasa fara raspunsuri concludente intrebarile:  Daca ambasada si consulatul moldovean din SUA au primit sau nu informatia cu privire la arestul cetatenilor moldoveni?; De ce autoritatile americane, in faza primara, au transmis informatia despre tinerii din Moldova consulatului rus din New-York?; De ce pana acum nici MAEIE si nici Ambasada R. Moldova din SUA nu au adus la cunostinta opiniei publice din tara particularitatile referitoare la acest caz?; Cati moldoveni au fost totusi arestati si care este statutul lor in procesul de anchetare a crimei „cibernetico-bancare?”, cu implicarea a 37 persoane  din Europa de Est?; Au fost arestati doar doi cetateni moldoveni, si anume Victoria Opinca si Alina Turuta?; Care este numarul tinerilor moldoveni cautati de politia americana?; De ce autoritatile ruse informeaza cu privire la acest caz in comparatie cu abtinerea totala a oficialilor moldoveni?; Exista vreo implicatie a companiilor Work&Travel in reteaua infractionala si  care sunt masurile pe care urmeaza sa le intreprinda autoritatile moldovenesti pentru a preveni aparitia unor noi cazuri de infractiune posibile datorita acestor programe de calatorie?.

Spre deosebire de cazul cu moldovenii din Egipt, mai putin incurcat, gestionat anevoios, dar oricum cu o vizibilitate minima, se creeaza impresia ca incidentul cu moldevenii arestati din SUA este totalmente absent in lista preocuparilor directe daca nu a Ministerului de Externe, atunci cel putin a Ambasadei R. Moldova din capitala americana.

Din principiul onorarii legislatiei in vigoare, precum si cel al raportarii fata de cetateni care trebuie sa existe in relatiile din autoritati si societatea civila, voi nominaliza numele persoanelor carora le sunt puse intrebarile sus-mentionate, cu scopul evitarii oricaror eschivari: Viceprim-ministrul si Ministrul de Extrne, Iurie Leanca; Excelenta Sa, Ambasadorul Plenipotentiar si Extraordinar al R. Moldova in SUA, Igor Munteanu; Consilierul pe cooperare politica in cadrul Congresului American din cadrul Ambasadei RM in SUA, Tatiana Munteanu; si, Secretarul II pe Afaceri consulare din cadrul Ambasadei RM in SUA, Nicolae Popa (care vor primi pe posta electronica acest articol).

Daca aceasta tacere va fi perpetuata si mai departe atunci va trebui sa introducem rectificari de esenta la raportul de activitateprezentat de ministrul de externe, Iurie Leanca, in care actiunile actualei guvernari privind politica externa au fost excesiv glorificate.

Opinia publica curioasa versus guvernantii si presa „abstinenta”

Vidul de informatie creat in jurul acestui caz alimenteaza curiozitatea publicului, fiind si rezultatul tacerii autoritatilor si pasivitatii presei. O dovada este si faptul ca cel putin blogul meu este explorat zilnic de persoane curioase sa descopere detalii despre capturarea retelei infractionale, din care faceau parte si studentii moldoveni, arestati la inceputul lunii octombrie de catre organele americane. Profilul „exploratorilor-internauti” poate fi definitivata prin intermediul cuvintelor cheie care i-au redirectionat spre blog, dupa publicarea articolului intitulat: Doua moldovence in arest preventiv in SUA, ce face Ministerul de Externe de la Chisinau?„, si anume:

  • alina turuta şi opincă, alina turuta new york, victoria opinca, opinca виктория алина турута;
  • infractori studenti moldoveni in sua, moldovence acuzate in sua, studentii moldoveni arestati in sua, 37 moldoveni arestati in sua.

Cele doua blocuri de cuvinte ne ajuta sa intelegem tinta interesului publicului fata de acest incident. O parte din „internautii curiosi” sunt intrigati de soarta celor doua moldovence retinute, despre care nimic altceva nu se cunoaste. Rudele, parintii, prietenii si colegii se incadreaza in aceasta categorie de internauti, bulversati si derutati de caracterul infractiunii, in care s-au aventurat pasnicii moldoveni plecati in SUA.

Pe langa destinul moldovencelor, internautii vor sa intre in posesia unor „rapoarte” mai ample cu privire la „studentii moldoveni arestati in SUA”‘; cu privire la numarul moldovenilor racolati in retea, profilul si provinienta intermediarilor, dar si colaborarea dintre autoritatile moldovene si cele americane in investigarea cazului. Cat timp Chisinaul va intarzia sa comunice din prima sursa situatia reala, numarul moldovenilor confuzati va spori, influentand si increderea publicului in capacitatea statului de a apara integritatea si interesele moldovenilor in strainatate.

Sursele mass-media rusesti – unica sursa de informare

Reflectarea cazului infractional de ceva timp este asigurata de presa rusa, care a devenit unica sursa de informare si pentru noi. Din pacate, informatia oferita jurnalistilor rusi de catre consulatul rus din SUA nu releva nimic despre moldoveni, prezentandu-ne aspecte referitoare la cercetarea cetatenilor rusi si la mersul general al anchetei. Cu toate acestea, datorita acestui canal de informare aflam ca unul din cei 16 tineri rusi, arestati de politia americana, Alexandru Sorokin, in varsta de 23 ani, a fost judecat de instantele americane la 5 octombrie, fiind condamnat la 6 luni de detentie si la o amenda in valoare de 100 dolari. [2]  Potrivit legislatiei americane, Sorokin ar fi trebuit sa  fie intemnitat pentru 20 ani de ani, sentinta fiind insa atenuata, posibil la interventia autoritatilor ruse. In prezent, Sorokin a fost eliberat si a revenit in Rusia (scrie presa rusa), dupa achitarea cautiunii, despre care presa nu nu relateaza nimic concret. Anterior, la 25 iunie curent, alt membru al retelei, Anton Iuferitin, in varsta de 26 de ani, a fost judecat, recunoscandu-si vina pentru comiterea infractiunii „de spalare de bani”, dar care a primit 10 lui de detentie si o amenda de aproximativ 38 mii dolari. Urmatorul proces de judecata asupra altui tanar arestat, Alexandr Fiodorov, va avea loc la 5 ianuarie 2011. Alti 13 cetatenu rusi arestati resping orice acuzatii si refuza sa colaboreze cu organele de ancheta americane, iar altii 5 sunt in continuare cautati de politia americana.

In conditiile unei informatii atat de ample despre situatia rusilor retinuti, nu putem spune practic nimic despre concetatenii nostri, decat numai faptul ca 2 moldovence sunt in arest, iar alti tineri sunt dati in urmarire. Reticenta mass-mediei din tara privind reflectarea acestui caz, va mentine intaietatea surselor rusesti de informare, lasand opinia publica moldoveneasca in semi-intuneric informational, inclusiv datorita discretiei autoritatilor.

Pentru a diminua critica fata de acest articol, insist pe faptul ca demersul indreptat autoritatilor reprezinta expresia relatiei dintre societatea civila si actorii statali. Iar obiectiile fata de presa au menirea sa mobilizeze eforturile de mediatizare asupra acestui caz, dar si de a sensibiliza presa in vederea unei atitudini mai severe si principiale in raport cu orice guvernare.

Referinte:

1. Legea Nr. 761 din  27.12.2001 cu privire la serviciul diplomatic, http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=312873

2. Вынесен второй приговор по делу российских студентов-хакеров, http://www.vesti.ru/doc.html?id=398439

Explore posts in the same categories: Mass-media în Moldova, Ministerul Afacerilor Externe si IE al R. Moldova, moldova, Relatiile RM-SUA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: