Comertul cu rinichi de moldoveni pe „piata neagra”, tragem de maneca autoritatile sau nu?

Preluat de HOTNEWS.MD

Deja traditional, presa straina ne aduce la cunostinta cazuri socante despre moldoveni. Nu demult am vazut moldoveni sechestrati si evadati din Egipt, tineri moldoveni implicati in crime cibernetice si bancare in SUA, acum, si mai nou, moldovenii apar in ipostaza victimelor traficului de fiinte umane in scopul prelevarii de organe. Ca si anterior, atrag atentia presei, care reflecta intr-o forma zgarcita sau cu o intarziere impardonabila lucruri de interes maxim pentru publicul nostru ratacit in fluxul de stiri electorale. Nu ma indepartez nici de autoritatile noastre publice, care se pare ca au uitat de obligatiile sale sau ascund intentionat anumite lucruri de ochii presei locale. Revenind la cazul socant intamplat moldovenilor voi apela la ajutorul presei straine si anume vecinilor ucraineni, care inca la 9 septembrie 2010 anuntase ca au fost capturati membri ai unei retele de traficanti de „carne vie” pentru transplantarea si comercializarea pe piata neagra a organelor interne retezate de la cetatenii din mai multe state ex-sovietice, inclusiv R. Moldova. [1]

Un corp fara rinichi

Pana acum politia („милиция”) ucraineana a arestat un cetatean al Israelului si doi de origine ucraineana, angajati ai unei clinici din capitala ucraineana. Au fost descoperite in jur de 39 de cazuri de prelevare ilegala a organelor si comercializarea lor. Cele mai solicitate organe au fost rinichii. Principalii beneficiari ai „rinichilor ex-sovietici” erau clientii din America, Asia si Europa, care ii cumparau  la preturi intre 100 si 200 mii. dolari fiecare. Itinerarul tarilor unde se petrecea prelevarea organelor cuprindea Ucraina, Azerbaidjan si chiar Ecuador. Traficantii gaseau potentialele victime prin anunturile plasate pe sursele electronice de comunicare. Despre lichidarea retelei date alcatuite din 12 persoane, autoritatile ucrainene au comunicat si mai devreme la 5 august 2010.

Acum cateva zile, in presa ucraineana a aparut informatia despre retinerea altor trei medici, care faceau parte din aceeasi structura criminala. Aproximativ 30 de persoane victive au fost identificate, majoritatea provenind din Ucraina, R. Moldova si Uzbekistan. [2] Persoanele erau „vandute” in strainatate in urma unor acorduri initial benevole, acasa intorcandu-se cu corpul golit de rinichi si in prima faza de invaliditate. Nu este clar daca traficantii remunerau toate victimele, presa vecina spune ca „transportatorilor de rinichi” li se promiteau 10 mii dolari per rinichi.

In mod regretabil, asemenea crime sunt insesizabile de presa autohtona, antrenata in discutii sofisticate despre piraterie si drepturile de autor in R. Moldova, in loc sa se concentreze si pe probleme, mult mai apropiate de cetateanul de rand, cum ar  fi anihilarea si pedepsirea traficantilor de persoane, dar si ingrijirea de persoanele traficate si lasate fara de rinichi.

Amanate de presa si omise de autoritatile de resort intrebarile sunt „ascunse” de cetateni, iar ca urmare si de la victimele infractiunilor date comise asupra lor. Odata ce partea ucraineana a stabilit cifra orientativa de 30 de victime inca de pe 9 septembrie, printre care si cetateni ai Moldovei, oficialii moldoveni fie din nou expira aere de ignoranta, fie in mod firesc gafeaza si nu ne ofera nici cel mai mic inficiu in acest sens (vezi: http://www.mai.md si http://www.mfa.gov.md). Indiferent de sezonul elctoral, atat MAEIE cat si MAI trebuie sa actioneze concertat, fara retinere, pentru a sensibiliza si a identifica lista moldovenilor pagubasi si acelor persoane care au facilitat comiterea crimei; lansand apeluri in sursele mass-media locale si internationale; asigurand facilitati pentru reanimarea lor medicala si judecarea posibililor criminali locali implicati in retea etc.

Daca protejarea drepturilor de autor sunt necesare  pentru negocierile cu UE privind aprofundarea relatiilor comerciale si economice, atunci combaterea traficului de fiinte umane si grija pentru reabilitarea victimelor contine elemente utile pentru procesul de liberalizare a vizelor.  Asteptand raspunsul europenilor privind „foaia de parcurs” pentru liberalizarea vizelor, s-ar putea ca oficialii sa se fi subsemnat indirect tacerii mass-media locala, incordata mai  mult pe tematici electorale.

Lansarea acestui articol este si un avertisment pentru MAEIE si MAI, posibil chiar si pentru Procuratura, ce trebuie sa se autosiseze daca primeste confirmarea de la diplomatia moldoveneasca. Primele doua institutii trebuie sa comunice cu partea ucraineana sau prezinte publicului datele cuprinzatoare, cautand moldovenii privati de rinichi sau alte organe vitale de catrea reteaua respectiva. Iar presei „scuturate” ii va revine rolul de a canaliza atentia tuturor persoanelor interesate catre investigatii si de a monitoriza actiunile intreprinse de autoritati pentru a „stinge focarul” problemei date cat mai devreme, tragand cu un ochi si in presa regionala pentru siguranta.

Referinte:

1. Генпрокурор советует не спешить обвинять врачей в торговле органами, http://www.unian.net/rus/news/news-395138.html

2. В Киеве задержали 3 врачей – обвиняют в „черных” трансплантациях, http://www.unian.net/rus/news/news-401055.html

Reclame
Explore posts in the same categories: Ministerul Afacerilor Externe si IE al R. Moldova, moldova, RM-Ucraina, Ucraina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: