Logica electorală a partidelor din Moldova sau cine are nevoie AIE

Optica unor partide faţă de semnificaţia construcţiei „AIE” prinde noi contururi. E vorba de orizonturi revizuite sau posibil de aceleaşi raţionamente politice recalibrate pentru a arăta mai bine în faţa alegătorilor speriaţi şi mobilizaţi atât de PCRM, cât şi de partidele din fosta alianţă de guvernare, semilichidată de circumstanţele electorale. Bătălia pentru fotoliile de legiuitori abia a început, dar unele forţe se văd deja în Parlament, luptând cu fantomele comunismului sau cu criminalii de stat, care de rând cu PCRM „şi-au bătut joc de ţară”. Mai mult decât atât, cu semne de paranoie electorală, acestea se văd în cadrul unei ipotetice AIE.

La fel cum R. Moldova este „la modă” în rândul europtimiştilor europeni, anti-comunismul este în vogă în rândul liberalilor din Moldova. Despre beneficiile politice bilateral pe care liberalii şi PCRM şi le acordă generos unii altora, renimând conştiinţa derutată, substituită, manipulată şi dezinformată a populaţie, vom vorbi altădată. Acum, vreau totuşi să scot în lumină relaţia strânsă cu AIE, pe care comuniştii o secretează în comportamentul partidelor liberal-democrate. Lupta anticomunistă  în cârcă cu dosarul din 7 aprilie şi integrarea europeană neînţeleasă până la capăt este ceea ce caracterizează formaţiunile de centru-dreapta cel mai mult. Dar să nu credem că doar PL, PDM sau PLDM pricepe puţin în materie de integrare europeană, deşi mi se pare firesc acest lucru. Or, la fel ca şi căpetenia PCRM, liderii partidelor liberal-democrate, aici şi cele din fosta AIE, au fost educaţi în spiritul comunismului marxist, deosebindu-i de comunisti dragostea naturală faţă de spaţiul naţional românesc, fie contemplarea în limitele obţinerii independenţei faţă de Moscova. Toţi ei sunt produse ale sistemului educaţional, socio-cultural şi politic sovietic, care mai mult sau mai puţin gândesc şi acţionează conform codului genetic „sovietic”. Acestă dominantă a lăsat amprente şi asupra guvernării interne din cadrul formaţiunilor, modul de percepţie a statului de drept sau a principiilor democraţiei.

Acest „adevăr” contestat de unii şi ascuns de alţii poate fi uşor exemplificat prin modul cum sunt aleşi liderii în partid, rigiditatea şi lipsa de pluralism de opinie sau democraţia mimată de partid. În condiţiile când practicile de tip sovietic sunt practicabile în multe partide indiferent de orientare, comuniştii sunt „întruchiparea răului sovietic”, devenind „un rău necesar”, pentru acele formaţiuni care nu au cu ce capta publicul, fie având capacităţi interne limitate, fie având stări de desincronizare în valorificarea resurselor şi fluxurilor ideatice interne, în pofida importării „creierelor” din Occident, inclusiv România.

Oricum, folosirea drept antipod a comuniştilor nu este suficientă pentru acestea, în ajunul votării. Dânsele simt necesitatea unei coaliţii, în mod ideal – o resetare a AIE şi transpunerea acesteia în viitoarea conducere. Toate partidele din fosta AIE o vor în viaţă şi după ziua de 28 noiembrie, pentru că a fost testată, a primit acceptul şi aprecierea europenilor şi este un mijloc bun pentru a împârţi avantajos pârghiile puterii.

Prin urmare, între paradigma AIE şi elementele componente ale acesteia există o reciprocitate bilateral favorabilă. De aceea, AIE va putea fi replicată  dacă se păstrează nucleaul PL-PLDM-PDM, la fel cum şi fiecare din aceste formaţiuni se va simţi confortabil în noul Parlament, dacă se vor alătura la familia rînnoită a eventualei „AIE – 2”.

Reclame
Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2010, moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: