Ce sanse are Gabriel Stati sa acceada in viitorul Parlament?

Preluat de Jurnal.md

Putini prefera sa discute despre candidatii independenti, catalogandu-i ca si pe partidele mici si extraparlamentare drept „marginalitati politice”. Motivele aduse de acestia sunt diverse: credibilitatea scazuta, notorietatea redusa, experienta politica la faza incipienta, urmarirea unor scopuri politice individuale sau a unor profituri pe termen lung, provinienta dubioasa, autoritatea discutabila, capacitati si calitati derizorii etc.

Acest tip de reactie vine din lipsa de experienta si perspectiva reala a candidatilor independenti de a concura pentru mandate in Parlament. Totodata, suspiciunile fata de aceasta categorie de concurenti electorali in randul alegatorului sunt determinate de traditiile electorale din tara, unde atentia este concentrata in primul rand pe partidele puterii, pe cei mai puternici, care detin aparatul administrativ si controleaza procesul decizional. Amendamentele la legislatia electorala operate de partidele din Alianta pentru Integrare Europeana au creat posibilitati pentru candidatii independenti, facilitandu-le partial accesul in Parlament.

Lasand la o parte lipsa de traditie electorala si de incredere la moldoveni de a da votul unei singure persoane in favoarea unor liste lungi, deseori pline de nume necunoscute si/sau controversate, constatam cu regret ca dintre cei 19 candidati independenti putini au reusit sa se intipareasca in memoria electoratului. Unii pentru ca nu detin resursele necesare, altii pentru ca nu au echipa de promovare, iar ceilalti pentru ca nu au mesaj, carisma si calitati personale remarcabile.

Privindu-i cu ochi obiectivi recunoastem ca majoritatea se confrunta cu cele trei seturi de probleme sus-mentionate. Si cu aceste neajunsuri ale conglomeratului de concurenti, cativa s-au dezlipit de la multimea de personaje ramase in mare parte incognito. Aici mentionam cateva nume care s-au facut vizibile nu doar in listele concurentilor electorali inregistrata de Comisia Electorala Centrala, dar si in actiuni concrete in teren – Sergiu Banari si Gabriel Stati. Dar mai mult decat primul s-a facut vizibil fiul proprietarului „ASCOM”, hartuita anterior de regimul lui Voronin.

Posibil, la o anumita etapa rolul central le-au jucat sursele financiare, insa mult peste asta, Gabriel Stati s-a impus cu ajutorul echipei sale, care lucreaza din umbra, dar si a strategiei electorale clar focusate. Chiar daca materialele electorale distribuite de acesta in tara se refereau la trei aspecte cheie pe care acesta intentioneaza sa le abordeze ajungand in Parlament, in cele din urma acesta si-a ingustat campania pe grupul tinta – tinerii, studenti, internauti, plecati, reveniti sau dornici sa plece din tara.

In principiu, aceasta subtiere este salvatoare pentru Gabriel Stati, deoarece discutiile electorale despre orice tip de business sunt monopolizate de catre PDM si PLDM, prin figurile controversatului om de afaceri, Plahotniuc, inserat cel mai recent in listele democratilor, premierul-businessman Filat, care in practica a demonstrat grija fata de acei printre care se numara chiar el insisi. De asemenea, putin credibil este Stati si la depanarea subiectului despre locurile de munca si investitii. In pofida faptul ca a realizat anumite succese in afaceri, indicatorii dati nu pot fi replicati si in Parlament, unde pentru asemenea obiective trebuie sa ai o voce vibranta compusa din cel putin 20-30 mandate.

Prin urmare, neplanificat, dar consecvent, campania acestui candidat a fost orientata spre tinerii moldoveni, care indiferent de adresa geografica, sunt cu ochii pe Moldova via tehnologiile informationale online. Omniprezenta lui Stati pe diversele surse media ridica sansele acestuia in mediile mai specifice de alegatori, uneori mai dinamici pe Internet, decat in viata reala. Deocamdata riscurile legate de imobilitatea internautilor este rezolvata de alti concurenti electorali, ca PLDM, care exploreaza si exploteaza spatiul virtual pentru a persuada moldovenii iubitori de viata virtuala sau pe cei care se afla la distante geografice enorme.

Nici sondajele si nici observatorii procesului electoral nu-i dau sanse mari lui Gabriel Stati, considerandu-l un oportunist, fie un novice insesizabil pentru electorat, dar cu toate acestea, concurentul dat este vizibil in orasele mari si mici pe strazi si pe ecranele computerelor internautilor. Stati este de unul singur si nu are in spate liste de persoane compromise. Acesta are o autobiografie mai putin patata decat ceilalti lideri politici recunoscuti, desi risca sa fie sanctionat de unii electori pentru ca privine din „familia Stati”.

Pentru a-si spori sansele de a obtine multdoritele 2%, Gabriel Stati si echipa lui ar trebui sa dilueze mesajul prietenos, juvenil si pe alocuri nostim, cu focare de seriozitate si chiar inclinatie spre propria victimizare, reiesind din faptul ca tanarul om de afaceri a fost si el o victima a represaliilor comuniste de dupa aprilie 2009. Posibil, combinarea proportionata a acestor mesaje va avea forta unui catalizator final pentru convertirea numarului necesar de votanti pentru propulasarea lui Stati inainte, la scrutinul din aceasta duminica.

Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2010, Gabriel Stati

6 comentarii pe “Ce sanse are Gabriel Stati sa acceada in viitorul Parlament?”


 1. „fiul proprietarului “ASCOM”, hartuita” – mi-i lene sa citez toate-toate…

 2. Elena Munteanu Says:

  Gabriel Stati cu siguranta va fi primul candidat independent din istoria RM si asta datorita sustinerii care o are de la tinerii de aici datorita politicilor de tineret bune care le propune.
  Sper sa faca treaba buna! Bravo Gabriel Stati!

 3. vadik.tot Says:

  drept a spus Elena si speram mai multi impreuna cu noi ca Gabriel va face fata tuturor mizeriilor care sint in tara, si mai ales a partidelor mafiote din parlament care au scopuri proprii de a se imbogati, votarea nominala eu cred si multi altii ca e cea mai corecta.
  Sper sa faca treaba buna! Bravo Gabriel Stati!

 4. tatiana Says:

  Gabriel Stati cel mai bravo!!!!!
  Nu ratati sansa s-al votati!!!!!!

 5. Valentin Says:

  Gabriel Stati m-a suprins placut si pe mine anul asta, ii doresc succes si mai departe 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: