Aşteptăm „scuzele” de rigoare de la realizatorii de exit-polluri eronate, prezentate drept adevărul în ultima instanţă

Preluat de HOTNEWS.MD

Sunt mai mult decât sigur că nimeni nu a uitat extazul unora, animat de cele două exit-polluri, unul mai prost şi mai ireal decât celălalt. Toţi au văzut, dar puţini au criticat sau au pus la îndoială calitatea lor. Au fost câteva persoane, prieteni şi colegi, care mi-au explicat „metehnele” exit-pollurilor, eu fiind convins că ceva nu este în regulă din start, deoarece mult prea scăldaţi în soare sunt PLDM şi alte partide.

Puţini formatori de opinie au reacţionat treaz şi rece la aceste date, acceptând să creadă în rezultate neverificate, provocatorii şi eronate, diseminate de cele două posturi TV. Motivaţia susţinătorilor de ieri şi a dezamăgiţilor de astăzi  este simplă – convingerea că cei de la guvernare au pus capăt comuniştilor, iar votul din străinătate va salva situaţia. Ambele teze au fost reale, dar sub nicio forma nu au luat in calcul eşecul referendumului şi urmele adânci lăsate de acesta în conştiinţa electoratului şi în strategiile comuniste pre-electorale şi electorale.

Acum revenim la acei actori care au produs o euforie nejustificată, reanimând speranţa în alegători, astfel, că azi mulţi din ei s-au simţit trădaţi şi perdanţi. Operarea cu informaţii neadevărate supără mai mult decât altceva, chiar şi decât faptul că PCRM împotriva tuturor forţelor naturii au rezistat defensivei liberal-democrate.

Nici gafele lui Voronin, nici constructivismul forţelor pro-europene (aici şi pro-româneşti) nu au ajutat la reducerea la tăcere a comuniştilor.

Pot găsi o serie de cauze şi motive comentate şi decrise deja în articolele şi comentariile anterioare, precum efectul referendumului, agresivitatea extremă a comuniştilor, manipularea pe calea unei mass-medii docile adică „de buzunar” din partea PCRM etc.

Dar din păcate, posibil spre nedumerirea multora, inclusiv a celor care caută sursa puterii comuniştilor, puţin vor atrage atenţia la factorul românesc. Un factor insignifiant din perspectiva voturile de peste hotare, care a însumat peste 60 mii de voturi, din care în jur de 10 mii au adunat voturile din România.

Totuşi, pe plan naţional acest factor a avut un efect mobilizator cu sensuri diferit, inclusiv negativ. Mulţi votanţi au mers la votare pentru a stopa „românizarea” imaginară, folosită de propaganda comunistă. Amploare acestui factor s-a resimţit în conextul apropierii zilei naţionale a României – 1 decembrie, folosită de presa pro-comunistă în scopuri electorale de propagandă.

Menţionarea acestui element nu trebuie calificat nici ca o critică în adresa Bucureştiului sau a PLDM şi PL, care au contactat cu acesta destul de activ, ci în primul rând ca o constatare pentru a înţelege de unde izvorăşte „tăria şi durabilitatea” comuniştilor.

Probabil, la fel ca şi Rusia, feţele guvernamentale din România ar fi trebuit să aleagă tactici mai subtile de a influenţa procesele lectorale din Moldova, să fie mai categorice şi severe cu partidele din Moldova, care au folosit mesaje „pro-româneşti”, amplificând volens nolens propaganda comunistă.

Urmează însă să cercetăm şi mai profund efectele care au avut ca rezultat menţinerea comuniştilor în calcule, dar şi nereuşita fostelor partide din cadrul Alianţei luate împreună de a-şi creşte potenţialul.

Dar cel mai mult, posibil nu doar eu, doresc explicaţii de la posturile TV care au bulversat opinia publică a moldovenilor începând cu ieri seara şi au continuat chiar şi în a doua zi după alegeri, cunoscând că datele lor sunt eronate!

Reclame
Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2010, moldova, Românii de pretutindeni

6 comentarii pe “Aşteptăm „scuzele” de rigoare de la realizatorii de exit-polluri eronate, prezentate drept adevărul în ultima instanţă”

 1. antonio Says:

  la Publika sa explicat

 2. mariusmioc Says:

  Oricum, comparînd cu iulie 2009, rezultatele sînt bune.
  Comuniştii au primit cu 5% mai puţine voturi şi au cu 6 mai puţini deputaţi decît după alegerile din iulie 2009.
  Alianţa necomunistă de guvernămînt (4 partide) şi-a consolidat poziţia – a cîştigat 3% voturi, după o guvernare în perioadă de criză mondială, dar unul din partide nu a trecut pragul electoral. Oricum Alianţa a cîştigat 6 deputaţi.
  http://mariusmioc.wordpress.com/2010/11/29/rezultatele-finale-ale-alegerilor-din-moldova-2/
  Cît despre ce ar fi trebuit să facă feţele guvernamentale din România, dă-mi voie să-ţi atrag atenţia că partidele politice din Republica Moldova nu sînt subordonate feţelor guvernamentale din România. Aceste partide îşi construiesc singure tactica şi strategia electorală după cum le taie capul şi nu este cazul ca cineva din guvernul român să iasă cu vreo declaraţie că tactica nu ştiu cărui partid din R. Moldova e greşită.

  • deniscenusa Says:

   Marius, multumesc pentru comentariu. Vreau sa spun ca rezultatele sunt dezamagitoare, deoarece s-a actionat mult pe ideea discreditarii comunistilot, s-au adus date concrete, iar campaniile de discreditare s-au tinut lant. Dar astea nu au fost suficiente pentru ca unii din Alianta s-au gandit la propria soarta si au facut mai mult pentru electoratul sau ingust decat pentru intreaga populatie. De aceea, aici, la fel ca si la referendum, o parte din vina le revine si celor din Alianta.
   Cat priveste Romania, bineinteles statul roman nu trebuia sa se implice in afacerile electorale din Moldova, dar sa estompeze numeroasele speculari pe marginea factorul roman trebuia sa aiba loc. Mai mult, unele persoane si-au permis declaratii care au favorizat vadit anumite forte politice din tara, dar si comunistii indirect, reprezentand forme directe de implicare in treburile interne din R. Moldova. Adica, o dubla gafare din partea autoritatilor romane, nu ma refer la toate, ci doar la cele care sprijina fara scrupule si limite fortele pro-romanesti din Moldova.

 3. cristi Says:

  Exit poll-ul CBS AXA e bun, citiţi-l mai atent. Au greşit doar în ce priveşte PCRM cu 6 % (33 în loc de 39), în rest calculul lor a fost perfect: PLDM (30 & 32), PDM (12 & 14), Pl (10&10).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: