Ce am obtinut de la alegerile parlamentare din 28 noiembrie?!

Alegerile anticipate au suscitat un interes izbitor de ridicat din partea publicului local, antrenand intr-o masura sporita si alegatorii prinsi in strainatate. Energizati de numeroasele partide politice si de puternicile campanii de informare si educatie civica, in cele din urma, majoritatea cetatenilor, adica 60% dintre acestia, au participat la votare.

Indicatorul cel mai performant este totusi dedicarea moldovenilor de peste hotare, care pentru prima data in istoria R. Moldova au asistat cu indrazneala la scrutinul electoral, numarand peste 50 mii de persoane. Cifra reala a moldovenilor aflati departe de casa este de cel putin 10 ori mai mare, insa cele 50 mii de voturi reprezinta oricum mai mult decat aproximativ 19 mii exprimate la referendumul constitutional din 5 septembrie. O asemenea prezenta creste ponderea votului lor in formarea viitoarei guvernari , dar si angajamentul lor fata de concetatenii din tara. Specificul acestui impact consta in faptul ca dupa acest scrutin, votul din strainatate va fi vanat si mai mult de politicieni, daca primii nu vor putea exercita posibilitati de control si influenta asupra noilor guvernanti. Pe de alta parte, diasporele sunt inapte de a forta lucrurile interne ale Moldovei, nici pe calea rudelor pasive, principalii consumatori fideli ai remitentelor, nici prin intermediul partidelor politice cu care coopereaza.

De asemenea, cu ajutorul acestui scrutin am avut parte de „show-uri” televizate, concerte numeroase si scumpe, dar si de o implicare activa a factorului extern. Cat de suparator nu ar fi acest aspect, dar fortele occidentale, precum si Romania, au ajutat pe caile politico-diplomatice partidele din fost Alianta pentru Integrare Europeana, incercand sa limiteze comunistii anacronici si eurosceptici. Cel putin autoritatile romane au oferit transport public gratuit pentru ca cetatenii moldoveni aflati in Romania si dornici sa participe la votare, sa se poata deplasa la una din cele 8 sectii de votare deschise in aceasta tare. Spre deosebire, de acestea, Rusia a fost retrasa si calculata, mizand pe numeroasele clisee si disparitati existene in R. Moldova, procedand exact ca in situatia alegerilor din Ucraina.

Oricum, nici macar implicarea activa a Occidentului, in contextul unor divergente fundamentale din fortele politice „moldovenist-stataliste” si cele „pro-romanesti”, nu a distras electoratul, care a votat pentru PCRM-ul incomod atat pentru Occident cat si pentru Rusia, desi foarte multi actori nationali si internationali, s-au intors cu spatele de la ei sau au promovat fortele din fosta AIE. Insa pentru Moscova, varianta comunista este mai buna decat niciuna.

Paradoxurile continua cu realizarea unor exit-polluri dezinformatoare, care au promis victoria zdrobitoare a celor din Alianta expirata. Or, nivelul de speranta provocate de acestea poate avea un efect descurajator pe termen lung, dar si o neincredere si mai mare fata de acest instrument de masurare a optiunilor politice in ziua scrutinului.

Mai mult, criticabila este si reactia partidelor, care s-au grabit sa substituie rezultatele exit-pollurilor cu datele reale. PLDM si PL au celebrat acest moment, exact cu reprezentantul Partidului Social-Democrat din Romania, Mircea Geoana, la ultimele alegeri prezidentiale, unde a fost infrant intr-un conext penibil de catre contracaditatul sau Traian Basescu. Totusi, exaltarea de ieri s-a transformat azi in amaraciune si suparare fata de realizatorii exit-pollurilor (IRIS si CBS „AXA”) la fel de stimulative, cat si neadevarate.

Stupefactia este provoacata si de pozitia formatorilor de opinie publica, care au sustinut activ rezultatele exit-pollurilor si au prezumat iesirea definitiva a comunistilor din ecuatiile politicii molodovenesti. Or, rezultatele preliminare a celor 9o% din voturile procesate arata o panorama cu totul neplacuta pentru anti-comunisti si imbucatoare pentru comunistii considerati perdanti: PCRM – 41,2%, PLDM – 28,1%, PD – 13,3%, PL – 8,6% și AMN – 2,2%. Desigur, nimic nu este hotarat definitiv si aici votul moldovenilor din strainatate ne poate aduce careva surprize. Dar problema de moment consta in abordarea iresponsabila a comandatarilor, realizatorilor si promotorilor rezultatelor exit-pollurilor politizate si politic-orientate. Sanctiuni sunt imposibile la acest capitol, dar cu siguranta o „nota de plata” va fi impusa ulterior de catre cetateni.

In fine, alegerile anticipate ne-au ajutat sa intelegem inca o data cat de mare este imprevizibilitatea alegatorilor moldoveni si cat de „mici” sunt partidele care cred ca accesul la resursele administrative sau sustinerea politica din exterior pot fi determinante in persuadarea populatiei.

Suntem la cativa pasi de a repeta experienta Ucrainei, care in 2009 s-a convertit peste noapte in prietena Rusiei si intr-un vecin complicat al Uniunii Europene, de aceea, consider si cred ca macar acum actorii politici si cei care ii asista trebuie sa dea dovada de maxima seriozitate si responsabilite. Or, show-urile publice incepute de liberal-democrati in campania electorala  pentru ademenirea electoratului pot continua cu „show-uri” politice, unde comunistii vor dori sa ia revansa si vor incerca sa-si impuna rolul.

Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2010, Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", moldova, PCRM, Uncategorized

9 comentarii pe “Ce am obtinut de la alegerile parlamentare din 28 noiembrie?!”

  1. ion. Says:

    Astia cu sondajele nu isi fac treaba. Geoana reloaded. Sau poate ca treaba lor nu este sa faca sondaje corecte..

  2. dlightfull Says:

    Degeaba zici ca resursa administrativa utilizata masiv nu a dat rezultate – uite la procentajul PLDM, nimeni nu se astepta la asa ceva, nici ei probabil, au luat mult mai mult decit se asteptau oamenii care cunosc cite ceva in politica autohtona. Ceea ce, apropo, ii face pe multi sa fie siguri de unele fraude comise. Eu deja cam stiu si ce gen de fraude si cam pe unde au avut loc.

  3. adrian Says:

    Pentru urmatoarele alegeri din 2011 este obligatorie permiterea tinerilor intre 16 si 18 ani sa poata vota.

    • dlightfull Says:

      Da poate sa permitem si la oamenii in incapacitate de vot? ei tot is usor de manipulat. Si in general, poate sa permitem votarea de la 7 ani, ca un elev de sapte ani poate aplica stampila in buletin?

  4. ghenadie Says:

    daca gindesti precum scrii, e grav.

    tip: angajeaza-ti un corector de texte.

    • Denis Cenusa Says:

      Ghenadie, iti recomand sa-ti angajezi un psihiatru. Atacul la persoana este cea mai stupida metoda de a nu aduce argumente.

      • ghenadie Says:

        paranoia?

        nu ti-am atacat persoana, domnule, doar iti spun ca textul tau imi creeaza doar zimbete ca sa pot aduce argumente. ai exprimari foarte stingace si de-a dreptul hilare.

        ‘alegatori prinsi in strainatate’??
        ‘principalii consumatori fideli ai remitentelor’??

  5. Denis Cenusa Says:

    Imi cer scuze, dar nu am scris un articol analitic, am incercat sa folosesc mai mult formulari metaforice. Ma intristeaza cel mai mult ca un text va poate provoca doar zambete, credeam ca in anumite momente ar putea avea loc si sclipiri de intelingenta 🙂 Voi tine cont de recomandarile Dvs. domnule, doar ca o remarca, atunci cand cititi un text ar fi bine sa va exprimati pe marginea opiniei, stilul fiecare isi alege cum doreste, inclusiv un stil eseist-metaforic. Multumesc pentru intelegere!


Lasă un comentariu