UNIMEDIA dezinformeaza, Ministerul de Externe de la Chisinau reactioneaza

Lacunele si viciile surselor de informare din Moldova nu sunt o noutate pentru opinia publica autohtona. De aceasta data insa s-a trecut peste „linia rosie”, deobicei respectata de sursele mass-media credibile si profesioniste. Posibil, s-ar fi putut inchide ochii la aceste gafe, dar nu acum si nicidecum nu in aceasta situatie.

Pentru a trece direct la subiect voi aminti una din recentele „perle” pe care colegii de bresla de la „Unimedia” au mediatizat-o atat de eficient ca a rectionat chiar si Ministerul de Externe de la Chisinau.Punctul sensibil atins de aceasta institutie media, respectata si citita de mai toata lumea din tara care are acces la internet, consta in actul de dezinformare in legatura cu votarea Rezolutiei Adunarii Generale a ONU privind „Inadmisibilitatea anumitor practici ce contribuie la escaladarea formelor moderne de rasism, descriminare rasiala, xenofobie si intoleranta rezultata din acestea” («Недопустимость определенных видов практики, которые способствуют эскалации современных форм расизма, расовой дискриминации, ксенофобии и связанной с ними нетерпимости»)[1]. Documentul pregatit de Rusia, elaborat impreuna cu alte 30 de tari ale lumii, prietenoase sau loiale pozitiei oficiale exprimate de partea rusa, a fost adoptat de 129 de tari, respins de SUA si doua state pitice (Palau si insulele Marshal). S-au abtinut 52 de state, dintre care toate statele UE, la care s-au alaturat si trei state din cadrul Parteneriatului Estic, precum R.Moldova, Ucraina si Georgia.

 

Intr-una din conferintele de presa, organizate recent (pe 23 decembrie) de Ministerul rus de Externe, directorul adjunct al departamentului de informare si presa, A. Sazonov, si-a exprimat nedumerirea si regretul ca impotriva Rezolutiei Asambleei Generale a ONU, prin care se condamna „eroizarea crimelor nazismului”, au votat SUA si alte doua tari, altele retinandu-se.

 

Oficialii rusi au fost impresionati in mod special de opozitia americana fata de Rezolutia in cauza, dupa care au evidentiat abtinerea statelor UE. Tocmai dupa aceasta, diplomatul rus s-a referit la cele trei tari post-sovietice printre care si R.Moldova. Pe post de justificare a atentiei acordate celor trei state (Ucraina, R.Moldova si Georgia), partea rusa a reamintit despre participarea populatiei celor trei tari in cel de-al doilea Razboi Mondial, catologat de istoriografia rusa drept „Razboi de Aparare a Patriei” fata de pericolul fascist. In final, oficialul rus constata ca „se creeaza impresia” ca abtinerea de la vot a celor trei state post-sovietice reprezinta „o lipsa de respect fata de eroismul celor, care au proslavit aceste tari prin faptele lor eroice in lupta impotriva nazismului”.

 

In contextul celor mentionate de catre diplomatul rus, portalul Unimedia scrie urmatoarele: „Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse condamnă refuzul delegaţiei Republicii Moldova de a vota rezoluţia Naţiunilor Unite care îndeamnă statele să lupte cu eroizarea nazismului„.[2] Aceasta stire ar fi putut fi trecuta cu vederea, daca nu ar fi fost reactia desfasurata a  Ministerului de Externe, preocupat sa-si explice minutios „abtinerea de la votarea” in cadrul Asambleei ONU. De aceasta data, Ministerul a actionat cu repeziciune, si asta pentru ca realmente stirea comporta un caracter tendentios, transmitand un mesaj trunchiat si fals.

 

Facand o comparatie a mesajului autentic transmis de MAE-ul rus cu interpretarea proiectata de unul din cele mai populare portaluri de stiri vedem o discrepanta izbitoare. Apare intrebarea ce scop urmareste aceasta stire si respectiv autorii acesteia.

 

Bineinteles, pentru inceput se vrea atragerea publicului, destul de sensibil si reactiv la orice lucru ce provoaca antipatie fata de statul rus. Luand la o parte prima parte a motivatiei descrise mai sus, dealtfel relevanta si conforma logicii oricarei surse de informare, ramanem cu impactul negativ artificial creat in interiorul publicului „asmutit” impotriva Moscovei, folosite drept „sursa a tuturor relelelor” din tara. Or, in pozitia sa oficiala diplomatia rusa nicidecum nu „condama” statele care a avut rezerve fata de Rezolutie, cu atat mai mult nicaieri nu se spune despre dezaprobarea specificata a celor trei entitati post-sovietice, cu atat mai mult a R.Moldova. De asemenea, in stirea de marca „Unimedia” se interpreteaza gresit o formula diplomatica, prin care se substituie artificial starea de „confuzie” exprimata de rusi vizavi de punctul de vedere al Ucrainei, R.Moldova si al Georgiei (Unimedia – „Credem” versus MAE-ul rus – „Думается„).[3] Ca urmare a acestei stiri, publicul in mod repetat este instigat impotriva Rusiei, iar in acest context apare o intrebare fireasca – „Care este rolul presei?” si „Cine si cu ce scop creeaza inamici externi in R. Moldova?”.

 

Evaluand obiectiv acest exemplu concret si amintindu-ne altele anterioare, concluzionam ca anumite segmente ale mass-media din R.Moldova sufera de stereotipuri cronice pe care cu tenacitate le cultiva si/sau le inspira publicului credul si frustrat, precum si prea amorf pentru a verifica stocurile de informare si de a le compara cu realitatile din jur. Efectele unor asemenea practici pervertesc opinia publica, care crede in eroi si respectiv in dusmani articificializati zilnic de presa, credibila la prima vedere sau atractiva din cauza lipsei unor alternative competitive. Exact prin aceasta stire, Rusia a fost confirmata inca odata in rolul de „dusmana” a Moldovei, nu doar prin specificul concret al stirii, dar si prin reactiile necontrolate exprimate de cititori, care in mod franc si transant instiga la aversiuni anti-rusesti.

 

Trezeste nedumeriri serioase abordarea diplomatiei moldoveneasti care porneste de la premisa falsa ancorata in „stirea” eronata mediatizata de portalul de stiri, care in mod indirect favorizeaza fortele politice, ale caror exponenti conduc cu Ministerul de Externe. Or, in loc sa opereze cu informatia din sursele oficiale rusesti, ministerul contra-ataca „declaratiile” neadevarate afisate de institutia media locala, care sustine ca „autorităţile moldoveneşti au refuzat să susţină rezoluţia Adunării Generale a ONU cu privire la inacceptarea eroizării nazismului”. [4] Constructia argumentelor in favoarea „abtinerii” R.Moldova de la votarea Rezolutiei omite faptul ca partea rusa nu „condamna” Chisinaul, absentand cu desavarsire orice mentiune legata de Rusia, care este autoarea acestui document controversat. Regretabil, dar Ministerul se ingrijeste de imaginea sa fara a pune in lumina contextul general al problemei si faptul ca sursele mass-media, inclusiv Unimedia, au gafat grav in aceasta ipostaza. Neclarificand situatia, ministerul devine in mod subtil complice al „dezinformarii” si admite circumstante care „denigreaza” un stat cu care R.Moldova are semnat un document strategic si cu care pretinde ca doreste sa aiba relatii bune pe viitor.

 

Nu se pune in discutie atitudinea si comportamentul deseori ofensator si incorect al Moscovei fata de R. Moldova si cetatenii sai, la care diplomatia moldoveneasca trebuie neintarziat sa riposteze in cel mai serios mod, argumentat si consecvent, ci indiferenta cu care sunt tratate „devierile” presei de catre oficialitati, dar si felul in care are loc divizarea si antagonizarea societatii si a opiniei publice la nivel regional.

 

Mai mult, periodicitatea cu care apar asemenea „focare”, in contextul purtarii negocierilor politice pentru formarea guvernarii si influenta exercitat de factorii externi din Vest si Est, indica asupra unui caracter mai degraba premeditat al dezinformarilor pe care institutiile pro sau anti-comuniste din tara le practica pentru a favoriza anumite forte politice, utilizand metode de manipulare a opiniei publice.

 

Tintind in mod primordial o abordare constructiva, vom urmari atitudinea luata de „Unimedia” fata de cazul respectiv, pentru a intelege daca aceasta este o simpla coincidenta („frecventa”) sau totusi o practica uzuala, prin care aceasta, dar si alte surse media din tara, implanteaza anumite dispozitii in randaul populatiei.

 

Referinte:

1. „Вызывает крайнее недоумение и сожаление тот факт, что против резолюции, поддержанной большинством государств-членов ООН, проголосовали США, а ряд государств, включая всех членов Европейского союза, воздержались при голосовании по проекту.

Обратила на себя внимание и позиция воздержавшихся при голосовании делегаций Украины, Грузии и Молдавии, чьи народы воевали в годы Великой Отечественной войны против фашизма в рядах Красной Армии. Думается, что это является неуважением к подвигу тех, кто прославил эти страны своими подвигами в борьбе с нацизмом.

Надеемся, что принятие данной резолюции пошлет ясный сигнал тем странам, в которых уже давно назрела необходимость принятия самых решительных мер по противодействию участившимся попыткам героизации нацизма.” http://www.mid.ru/brp_4.nsf/0/0110F6A79E47D4BCC3257802004FCB42

2.  „Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse condamnă refuzul delegaţiei Republicii Moldova la de a vota rezoluţia Naţiunilor Unite care îndeamnă statele să lupte cu eroizarea nazismului”, se spune într-un comunicat de presă al MAE al Federației Ruse. Rezoluţia “ Inadmisibilitatea anumitor tipuri de practici ce contribuie la escaladarea formelor contemporane de rasism, discriminare rasială, xenofobie şi intoleranţă legată de acestea“ a fost susţinută la cea de-a 65-a Adunare Generală a ONU de 129 ţări. 52 de delegaţii s-au abţinut, printre care Moldova, Georgia, Ucraina, ţări UE, inclusiv ţările Baltice. Statele Unite şi două ţări insulare, Palau şi Insulele Marshall, au votat împotrivă. În comentariul Ministerului rus de Externe este menționat faptul că poziţia delegaţiilor din Ucraina, Georgia şi Moldova ale căror cetățeni au luptat în Marele Război pentru Apărarea Patriei împotriva fascismului din partea Armatei Roşii și-a atras o atenţie deosebită.Credem că este o lipsă de respect față de vitejia celor care au glorificat aceste ţări prin faptele sale eroice în lupta împotriva nazismului”, se spune în comentariul MAE al Federației Ruse. http://unimedia.md/?mod=news&id=27786

3. Unimedia: Credem că este o lipsă de respect față de vitejia celor care au glorificat aceste ţări prin faptele sale eroice în lupta împotriva nazismului”, se spune în comentariul MAE al Federației Ruse.

MAE-ul Rusiei : „Думается, что это является неуважением к подвигу тех, кто прославил эти страны своими подвигами в борьбе с нацизмом.”

4. „Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat notă cu nedumerire de unele declaraţii în mass media potrivit cărora „autorităţile moldoveneşti au refuzat să susţină rezoluţia Adunării Generale a ONU cu privire la inacceptarea eroizării nazismului”. http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/483998/

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2010, moldova, RM fara (cu) Rusia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: