Comuniștii „au jurat” credință lui Voronin sau PCRM-ului?

Publicat în Revista Internațională „ACUM”, preluat de UNIMEDIA

Presiunea în amfiteatrul politic crește odată cu apropierea termenului limită pentru votarea președintelui țării. Vânarea „voturilor de aur” sau racolarea comuniștilor „coruptibili” a devenit misiunea prioritară cel puțin a două partide din actuala guvernare – PDM și PLDM, care pot suferi cel mai mult în urma unor alegeri repetate. Exclus benevol sau constrâns să o facă, oricum M. Ghimpu dispune de conjunctura propice pentru a obține anumite dividende, cel puțin sub formă de economisire a resurselor și reorientarea lor pentru alegerile locale, care vor avea loc indiferent de soarta postului de președinte al țării.

Condiționați să-și apere integritatea rândurilor sale, comuniștii au recurs la metode apropiate de cele masonice, îmbinate cu trăsături de supușenie față de cultul personalității, cultivat în cadrul PCRM față de V. Voronin. Jurământul de fidelitate impuși să-l facă membrii PCRM în legătură cu alegerea președintelui țării denotă intenția strategilor interni de a induce un legământ direct față de persoana lui Voronin. Accentul pe moralitatea legăturii dintre membrul de partid și PCRM vine să precizeze de fapt atașamentul lor față de Voronin, deoarece acesta în pofida „vechimii” sale reprezintă reper puternic pentru o parte din electorat şi nucleul de partid.

Totodată, invenția cu „jurământul” [1] vine să secreteze mecanic valoare Partidului comuniștilor, supus criticilor publice pentru faptul că se conduce după scopuri înguste și apropie țara de o nouă criză politică. Introducerea „jurământului” în jocul politic reprezintă și o necesitate de a se reabilita public, raliându-se astfel la retorica Alianței, construită pe o serie de principii sensibilizante pentru alegători, pe care partidele din AIE2 le revendică în ambundență.

În altă ordine de idei, acest jurământ în interiorul partidului vine să mobilizeze propriul electorat, încurajându-l să se opună guvernării și tentativelor de a-i atrage de partea sa. Mesajul comunist, cu tentă concomitent biblică și masonică, transmite semnale clare interceptate de către alegători și din perspectiva alegerilor locale din acest an.

Există voci încrezute că „jurământul” comuniștilor este dedicat să oprească ofensiva partidelor AIE2, antrenate în prezent să seducă comuniștii mai cooperanți.

Adevărul este că niciun angajament nu poate crea impedimente pentru a corupe un deputat din cadrul PCRM după cum s-a întâmplat anul trecut cu o pleiadă de comuniști, care au dispărut de pe scena politică, fie stagnează sau se află sub nivelul acceptabil. Dar spre deosebire de înțelegeri politice anterioare, jurământul semnat acum are menirea de a responsabiliza și victimiza la maxim deputații comuniști. Este un fel de comandă de a se monitoriza reciproc și de a preîntâmpina orice formă de „trădare” în folosul intereselor AIE2.

În linii generale, prin „jurământul” impus comuniștilor de către conducerea PCRM se poate înțelege o formă de contra-atac la adresa demersurilor Alianței, învățată din anii precedenți că poate să disperseze monolitul comunist. Acest gest de coeziune și „fraternitate” între comuniști permite PCRM-ului să intre cu o poziție mai consolidată în negocierile cu AIE2.

Referințe:

1. „Mă oblig să nu uit că votul fracţiunii Partidului Comuniştilor şi votul meu personal întotdeauna trebuie să reprezinte o poziţie unică. Mă oblig să nu uit că încălcarea angajamentului în cauză reprezintă cea mai gravă crimă morală împotriva intereselor Partidului Comuniştilor, împotriva a mii de susţinători, care mi-au încredinţat dreptul de a acţiona în numele lor”, http://www.azi.md/ro/story/16073

Anunțuri
Explore posts in the same categories: AIE-2, moldova, PCRM

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 comentarii pe “Comuniștii „au jurat” credință lui Voronin sau PCRM-ului?”


  1. Inseamna ca conducerea PCRM se teme te asa zisa tradare daca au recurs la asemenea mijloace

  2. Sefu' Says:

    E foarte simplu.
    Bat’ka al intregii Moldove aka Voronin s-a sigurat (cel putin asa i se pare) ce nimeni din fractiune nu vor vota presedintele.
    De ce nu se face ca votul sa fe secret. Nu in sensul de „mers la cabina de vot cu portiere”, ci in sensul asigurarii unui proces in care deputatii sa fie lipsiti de posibilitatea de a urmari cine si ce face (se refera la comunisti). De altfel bat’ka „ii tine pe toti in palma” si cand merge vorba de mers lau nu la vot, bat’ka ii strange pe toti, ii numara ca pe boboci si ii scoate din „ocol”. Sunt sigur ca sunt si deputati care doresc sa puna capat crizei.


  3. […] din R. Moldova. Nici comuniștii nu sunt o excepție, chiar dacă aceștia s-au angajat printr-o convenție mai veche să rămână uniți pentru a rezista în fața presiunilor exercitate de actuala […]


  4. […] din R. Moldova. Nici comuniștii nu sunt o excepție, chiar dacă aceștia s-au angajat printr-o convenție mai veche să rămână uniți pentru a rezista în fața presiunilor exercitate de actuala […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: