Lupu și Filat în competiţie…

După mesajul poruncitor a lui Filat către ministrul Economiei şi Comerţului, democratul Valeriu Lazăr (comentat aici), acuzat de complicitate la procesul de majorare „ilegală” a tarifelor la convorbirile telefonice, operate de Moldtelecom, a apărut în vizor spicherul Parlamentului, Marian Lupu.

Liderul PDM şi-a revărsat nemulţumirea asupra reprezentaţilor instituţiilor de stat (şefi ai agenţiilor de stat, preşedinţi ai comisiilor parlamentare), adunaţi împreună la solicitarea spicherului. Supărat pe motivul „politizării” excesive a structurilor de stat şi a ingerinţelor politice din partea partidelor de la guvernare în activitatea lor, Lupu a încercat să-i transmită lui Filat o replică, mai mult „camuflată” decât frontală.

Convocarea preşedinţilor comisiilor parlamentare pare logică şi se înscrie în atribuţiile directe ale spicherului, dar nu şi cea a agenţiilor de stat, chiar dacă bugetele ultimelor sunt aprobate de către legislativ. Paradoxal, dar Lupu a „certat” funcţionarii publici şi reprezentanţii politici pentru faptul că dau ascultare şi se conformează unor decizii politice terţe, totodată, făcând presiuni anume de ordin politic asupra lor. Mai mult, liderul democrat i-a avertizat că aceştia pot fi obiectul unor discuţii în cadrul Consiliului naţional pentru securitatea, care poate fi reunit de către Lupu, în condiţiile exercitării interimatului pentru funcţia de preşedinte al ţării.

Cazurile lui Filat şi Lupu demonstrează o competiţie între diferite ramuri ale puterii pentru influenţă politică. Orgoliile personale depăşesc cadrul înţelegerilor politice interne şi a angajamentelor externe. Chiar recent, lideri ai grupurilor parlamentare europene în tonuri exaltante au salutat reformarea AIE, încurajând activitatea guvernării şi a premierului moldovean Filat. Din păcate, niciunul din aceşti europeni nu se vor exprima cu aceeaşi pasiune pentru a critica partidele egocentriste, deţinătoare a puterii în stat.

Cu anumite rezerve, dar animozităţile dintre componentele AIE2 sunt cauzate şi de temerile unei alianţe PLDM-PCRM, ursite în lipsă de dovezi de către partidele extraparlamentare, dar presimţite şi confirmate personal de anumiţi reprezentanţi ai UE, cum ar fi Graham Watson, raportor pentru Acordul de Asociere RM-UE din partea Parlamentului European.

Această succesiune de neînţelegeri, scoase în public, mai arată cât de importante sunt alegerile locale şi din capitală pentru partidele din AIE2, aflate în stare de război nedeclarat. Totodată, aprofundarea conflictelor desfigurează imaginea actualei coaliţii, idealizate pasional de susţinătorii AIE2 din partea mass-media sau a societăţii civile.

În cele ce urmează, atât Lupu cât şi Filat trebuie să recunoască imperfecţiunile Alianţei, artificialitatea acordului de constituirea a acesteia şi să redifinească regulile jocului, pentru a nu deruta opinia publică locală şi a nu induce în eroare partenerii europeni. Radiografia Alianţei este necesară pentru a înţelege cât de rapide şi eficiente vor fi reformele, cât de susţinute şi aprofundate vor fi acestea.

Păstrarea climatului actual şi extinderea luptelor între clanurile oligarho-politice va dezamăgi alegătorul, dar şi Bruxellul, favorizând iminent revenirea comuniştilor.

Reclame
Explore posts in the same categories: AIE-2, moldova, V. Filat, Vlad FILAT

4 comentarii pe “Lupu și Filat în competiţie…”

  1. Vitalie Says:

    Spuneau ca Moldtelecomul are dreptul de a majora preturile deoarece nu este monopolist pe piata, daca nu ma inseala memoria legislatia in domeniul protectiei concurentei spune daca ai mai mult de 30% din piata deja esti monopolist. Moldtelecomul cred ca are mai mult de 60% din piata RM (sa nu uitam de sate si raioane unde Moldtelecomul este monopolist absolut la telefonie fixa, internet si acuma si televiziune digitala).

  2. Vitalie Says:

    P.S.: Bravo lui Filat ca se implica in aceasta problema.

  3. Sefu' Says:

    Circul de stat continua!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: