Vinul moldovenesc și „nervii” lui Filat

Preluat de UNIMEDIA, HOTNEWS.MD

Importul de vinuri moldovenești în Belarus nu a fost stopat, însă informația despre posibila sistare a generat reacții emotive din partea anumitor autorități de la Chișinău.

Premierul moldovean s-a arătat nemulțumit de această perspectivă nebuloasă pentru producția vinicolă locală, arătându-și disponibilitatea să răspundă prin „abandonarea” achiziției de troleibuze de producție belorusă. Deși, oficialii de la Minsk au dezmințit informația despre existența unor îngrădiri în calea vinurilor moldovenești, premierul moldovean s-a grăbit să critice Minskul, venind și cu un șantaj voalat, la prima vedere nostim, în realitate însă destul de periculos.

Lansarea unor ipoteze bazate pe informații neverificate de către un înalt demnitar relevă întâi de toate o iresponsabilitate personală față de actul guvernării, indicând și neajunsuri ale echipei care îl înconjoară pe Filat. Asemenea ieșiri în public pot avea nu numai costuri economice, dar și de natură politică.

Dacă totuși vinul moldovenesc va fi oprit la vămile beloruse din varie motive, cauzele nu vor avea la origini atât calitatea vinului, ci în primul rând tonul ridicat al Premierului moldovean. Anume aceasta poate cauza probleme în procesul de negocieri pe marginea relațiilor comerciale bilaterale și a statutului vinului moldovenesc în Belarus. Cunoscând temperamentul odiosului dictator belorus, putem deduce care va fi atitudinea lui față de „liberalismul verbal” al premierului moldovean, dar și față de întrega conducere de la Chișinău.

Aspectele economice și politice ale posibilei divergențe sunt deocamdată imprevizibile, dar cu certitudine de neacceptat pentru Moldova, care deja a pierdut întâietatea pe piața rusă, iar acum riscă, inclusiv din cauza lipsei de precauție și tact politic la premier, să întâpine dificultăți și în țara lui Lukașenko.

Înțelegem că guvernarea belorusă este în disgrația europenilor, în timp ce Moldova se scaldă în lumina simpatiilor Europei, dar potențialul economic al Belarusului este incontestabil, fiind important pentru producătorii autohtoni de vinuri. Posibil, Chișinăul nu își dă seama, dar piețele din statele CSI nu pot fi substituite în totalitate cu cele din Europa, chiar dacă oficialii UE au majorat cota pentru vinurile moldovenești exportate pe piața europeană, luându-se în calcul și semnarea unui Acord de Liber Schimb aprofundat. Astfel, comportamentul premierului este contrar legitimităților economice, ce exclud de principiu orice retorică politică agresivă capabilă să pună în primejdie poziționarea țării pe piețele tradiționale de desfacere a produselor sale.

Lejeritatea cu care Filat a decis „să-și arate mușchii”  ilustrează și un grad de nepăsare a acestuia față de realizarea inițiativei de reînnoire a parcului de troleibuze din Chișinău. Or, liderul liberal-democrat atinge indirect interesele primarului Dorin Chirtoacă, care s-a implicat activ în aranjarea acestei afaceri, a cărui context intenționează să o exploateze la maxim în scopuri electorale.

Altă victimă a posibilei complicații a dialogului cu Minskul este ministrul economiei și comerțului, Valeriu Lazăr, un actor activ al PDM-ului în Cabinetul de miniștri. Nu Filat, ci anume Lazăr va fi nevoit să poarte negocieri directe cu oficialii beloruși în căutare unor soluții viabile pentru asigurarea unei accesibilități neîngrădite a produselor vinicole moldovenești pe piața belorusă.

Din aceste considerente se creează impresia că „nervii” lui Filat nu reprezintă nici pe departe un gest de apărare a intereselor naționale, în special a ramurii vinicole a economiei naționale, ci o deviere sentimentală de la conduita obligatorie a unui prim-ministru responsabil și pragmatic.

Reclame
Explore posts in the same categories: Belarus, Vlad FILAT

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 comentarii pe “Vinul moldovenesc și „nervii” lui Filat”

  1. navigatormoldova Says:

    Sovsem drugoe delo. Subscriu 10000%.

  2. Andrian Says:

    A fost o scrisoare oficială, apoi alta. De obicei scriei sursele jos. De data asta care sunt ele?

  3. Kianusi Says:

    Degraba no sa doreasca nici o tara vinul nostru…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: