Când doi „se bat”, Dodon câștigă…

Corectitudinea politică și efectul de amiciție emanat de Acordul de înființare și funcționare a Alianței pentru Integrare Europeană s-au devalorizat definitiv pe durata actualei campanii electorale. Pentru că Chișinăul este visul electoral al fiecărei formațiuni politice, care se respectă și vrea să dirijeze viața capitalei, iar prin definiție și cea a întregii țări, competiția electorală între actorii AIE-2 se desfășoară în împrejurimi foarte tensionate. Bătălia pentru capitală se află abia în fază inițială, dar ciocnirile dintre candidații PL și PLDM sunt caracteristice tot mai mult pentru turul final, în care se pare că unul dintre cei doi nu va ajunge.

Indiferent de locație (în studioul televiziunilor sau în stradă) și subiectul discutat (infrastructură, activitatea edilului capitalei etc.) Victor Bodiu încearcă să-l atace pe Dorin Chirtoacă, iar ultimul se simte obligat să transforme polemica în dispută emotivă și politicianistă. Această atitudine este reciprocă și proporțională cu felul în care PL și PLDM relaționează la aproape toate nivelurile. Densitatea angajamentelor AIE-2 și frăția anti-comunistă fragilă stabilită între aceste două formațiuni, în special datorită evenimentelor din 7 aprilie, s-au alterat puternic după referendumul constituțional și alegerile repetate din 2010. Poziționate pe același segment electoral, dar cu resurse incomparabile cu privire la mobilizarea simpatiilor populației, PL și PLDM se confruntă cu animozități cronice ce își au originea în contradicții profunde la nivel de personalități. Pe bază de succesiune,  aversiunile cristalizate între liderii formali ai celor două partide, Ghimpu și Filat, s-au transmis în mod corespunzător „descendenților” lor politici, „nepotului” Chirtoacă și respectiv prietenului de încredere/”mână dreaptă a șefului” – Bodiu.

Realitatea electorală la nivel de capitală se focalizează pe rivalitatea dintre „nepotul” liberal dependent, verificat politic și cu experiență practică, și „mâna dreaptă” liberal-democrată totalmente subordonată, verificată, dar deocamdată nepricepută în treburile capitalei. Legătură strânsă dintre cei doi candidați cu formațiunile-mamă și „faraonii” acestora le impune un comportament războinic și îi distanțează de la concurența în bază de idei, proiecte și planuri de afaceri pentru dezvoltarea capitalei. Din această cauză asistăm la o luptă dintre personalități politice, dar în absența unei încărcături constructive și demne unor exponenți lansați de forțe pretinse drept pan sau pro-europene.

Condițiile spartane pentru taberele liberale creează un context politic confortabil pentru comunistul Igor Dodon. Cât timp are loc „încăierarea” Bodiu-Chirtoacă, imaginea candidatului PCRM este în ascensiune, în primul rând datorită aspectului său inofensiv. Accidental sau ba, dar brand-ul electoral al lui Dodon conține un șir de elemente  pozitive (culorile radioase ale banerelor electorale, centrate pe o mimica destul de vie a lui Dodon etc.) pentru un electorat obosit de „războaie” politice și condiții socio-economice aspre. Deși artificială și exagerat de vioaie, figura lui Dodon prezentă pe panourile publice este mai acceptabilă decât profilul combatant și contratastant cu cel a lui Filat, cu care Bodiu apare în fața alegătorilor din Chișinău. Totodată, Dodon se plasează în față adversarilor săi cucerind locațiile strategice de pe străzile capitalei, lăsându-l fară înfățișare publică cel puțin pe Chirtoacă.

Adunate împreună, dezavantajele rezultate din confruntările Bodiu- Chirtoacă pot deveni fatale pentru unul dintre cei doi. Fără îndoială, Dodon este reprezentantul opoziției politice și, de aceea, se va bucura de atenția populației nemulțumite sau deranjate de politicile AIE-2 din primul tur. Mai mult decât atât, acțiunile PL și PLDM facilitează suplimentar avansarea lui Dodon în a doua etapă. Deteriorarea relațiilor dintre cele două componente ale AIE-2 poate semnala și apusul forțelor pro-europene în capitală, deoarece pe fundalul antagonismelor pe flangul liberal, alegătorii capitalei pot opta în avans pe candidatura opoziției pașnice. Dacă se pune în calcul un vot de protest împotriva comuniștilor în turul doi, atunci apologeții Alianței urmează să reflecteze și asupra unui vot de blam anti-AIE-2 expus de electorat chiar în repriza primară.

Lipsa de gândire strategică și de viziuni constructive vizavi de interesul public este cel mai mare neajuns al actualei campanii electorale la nivelul capitalei, candidații punând accentul pe „show-uri” de caritate, exploatarea resurselor administrative rezultate din bani occidentali și transferul rușinos de influență din partea partidelor aflate la putere, pe ambele poluri (putere-opoziție). Perspectivele favorabile comuniștilor menționate mai sus trebuie privite și examinate ca avertismente pentru Bodiu, Chirtoacă, tutorii lor, precum și pentru candidații altor partide anti-comuniste. Fiecare mișcare incorectă din partea lor riscă să se convertească în avantaje electorale semnificative pentru Igor Dodon.

Explore posts in the same categories: Alegeri generale 2011 (Chișinău)

One Comment pe “Când doi „se bat”, Dodon câștigă…”

  1. alexxmd Says:

    Probabil ca initial (si acum ) strategia staff-ului lui Bodiu este sa se orienteze cit mai mult spre atacarea lui Chirtoaca, ceea ce si incearca sa faca, pentru a iesi in turul 2 cu Dodon, si respectiv de a atrage majoritatea voturilor electorautului de orientare anticomunista. Dar se pare ca deja Bodiu nu mai are sanse, in special dupa intimplarea cu Godea, de aceea in confruntarea finala Dodon-Chirtoaca, cel mai probabil va cistiga Chirtoaca.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: