Hijab-urile din politica moldovenească

Pentru ALLMOLDOVA

Deficitul de pondere financiară în businessul autohton, conştientizarea nivelului de mizerie din politică şi a riscurilor pentru siguranţa proprie şi a familiei, sunt doar câteva motive care le ţin departe de „fotoliile” din care se exercită puterea reală.

PDM, „hijab-ul” şi femeia în politica moldovenească

În politica moldovenească persistă falsa percepţie că prezenţa femeii poate atrage după sine numai ghinioane. Aceste păreri se pare că sunt inspirate din prejudecăţile perimate despre rolul femeilor în catastrofele corăbiilor pe valurile agitate ale mării de adineauri. De aceea, reprezentantelor sexului frumos li se pun beţe în roţi, multe dintre ele purtând „hijab-uri” de indolenţă sau ignoranţă, căci vlens nolens rămân exponenţi de „umplutură”, persoane eclipsate de masculii politicieni. Puţine au reuşit să se manifeste fără a se încovoia pe parcurs, dar şi mai puţine sunt valorificate fără rezerve de forţele politice adoptive.

Contextul anti-feminin al politicii

Circumstanţele mă impun însă să abordez ceea ce este diametral opus meritocraţiei şi anume modul cum femeile sunt „exploatate” de către partea masculină, în folosul intereselor personale, de partid. Majoritatea absolută a partidelor care populează spaţiul politicii autohtone au atribuit poziţii secundare femeilor, doar puţine şi cele mai capabile au devenit „vitrine” cu care formaţiunile se laudă şi ies în evidenţă. Totuşi, niciuna dintre acestea nu a primit accesul la actul decizional. Liberalele Ana Guţu sau Corina Fusu, Liliana Polihovici din partea PLDM sau comunista Zinaida Greceanîi, s-au impus în faţa multor bărbaţi, dar acestea nu vor fi lăsate să cucerească „olimpul” puterii. Deficitul de pondere financiară în businessul autohton, conştientizarea nivelului de mizerie din politică şi a riscurilor pentru siguranţa proprie şi a familiei, sunt doar câteva motive care le ţin departe de „fotoliile” din care se exercită puterea reală. Acelaşi substrat stă la baza „ostracizării” candidaturilor feminine pentru funcţia de preşedinte al ţării.

Experimentul democraţilor şi dna Buliga

Exemplul clasic de exploatare a personajului feminin în scopuri politice este antrenarea Valentinei Buliga în campania electorală de către democraţi. Dacă aruncăm cu privirea asupra listei concurenţilor electorali pentru primăria capitalei, atunci remarcăm că dna Buliga este unica femeie propusă de partide cu greutate, unde şi fără femei sunt foarte mulţi voinici dornici să lupte pentru Chişinău. Desigur, este apreciabil faptul că măcar o formaţiune investeşte în promovarea echilibrului gender în politica hiper-dominată de masculi. Dar oare este chiar atât de inofensiv gestul democraţilor, care în frunte cu adevăraţi „devoratori” ai businessului şi politicului local, s-au lăsat seduşi de feminitatea colegului de partid. Şi de ce democraţii la fel de raţionali ca şi alte specimene din arealul politic s-au sensibilizat într-atâta ca să o propună pe Valentina Buliga, anterior criticată în interiorul formaţiunii pentru puţină iniţiativă şi vizibilitate publică scăzută în condiţiile unui portofoliu extrem de „popular şi populist” în cabinetul de miniştri.

Cu certitudinea, dna Buliga nu a făcut nimic ieşit din comun pentru a place celorlalţi din partid, ci mai degrabă decizia a fost luată fără consimţirea ei. Raţionamentul politic şi electoral a constituit principalul imbold care i-au făcut de pe democraţi să dea prioritate ministrului

Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, nu şi interesul pentru a promova femeia în politică.

Primo, imaginea PDM-ului are nevoie de o reanimare după ce Plahotniuc „mafiotul” a devenit sperietoarea principală a opiniei publice din ţară, iar Marian Lupu a pierdut din şarmul său politic după o prietenie forţată şi de durată cu liberalul pro-român Mihai Ghimpu. Cândva forţa motrice a democraţilor, Lupu nu mai este capabil să atragă publicul, fiind acuzat de complicitate cu controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, proprietarul pachetului majoritar al PDM-ului. Lipsa acută de lideri credibili şi de „locomotive electorale” eficiente i-a determinat pe democraţi să o lanseze pe dna Buliga, în speranţa restaurării exteriorului fisurat al formaţiunii. Promovarea partidului din contul unei femei cu o reputaţie practic impecabilă ar reprezenta astfel o soluţie salvatoare pentru revitalizarea imaginii şifonate a PDM-ului.

Secundo,  iniţiatorii ideii de a o angaja pe Buliga în competiţia pentru alegerile locale privesc în realitate mult mai departe, orientându-se strategic pentru eventualele anticipate, urzite de tot mai multe voci locale. Prin urmare, femeia numărul unu a democraţilor are menirea de a converti o parte cât mai mare din opinia publică înainte de un scrutin, sortit de cunoscătorii politicii moldave.

Tertio, imagistic Valentina Buliga câştiga în faţa celorlalţi candidaţi pentru primărie, fiind reprezentată în calitate de „femeia grijulie şi harnică” foarte respectată în popor. Posibil acest atu al democratei a fost observat de liberal-democraţi, care s-au asigurat ca „darurile electorale” să nu-şi mai aibă locul în campanie, supunându-le unor sancţiuni mai mulţi ruşinoase decât usturătoare pentru formaţiunile politice. Cu toate acestea, candidata democraţilor a reuşit să facă un împrumut de imagine de la instituţia ministerială pe care a condus-o, folosind această relaţie cu ministerul „social” pentru resursa administrativă în faza premergătoare campaniei. Oricum, şansele Valentinei Buliga sunt derizorii comparativ cu cele ale altor candidaţi, dar nici PDM-ul nu depune eforturi pentru a-i înfrânge pe liberal-democraţi sau pe alţii. Logica democraţilor rezultă din prietenia semi-ascunsă cu liberalii, împreună cu care contează să-l menţină în fotoliul de edil pe nepotul lui Ghimpu.

În acest sens, mai degrabă democraţii vor să profite la nivel de municipiu şi pe plan naţional exploatând imaginea binevoitoarei Buliga, colectând voturile votanţilor social vulnerabili pentru consiliile municipale şi orăşeneşti din Chişinău şi ţară.

Publicitatea gratuită oferită de Valentina Buliga formaţiunii în întregime şi delegaţilor acesteia asigură oportunităţi electorale adiţionale, în condiţiile unei elite de partid totalmente discreditate şi antipatice publicului larg.

Cu sau fără dna Buliga, democraţii şi celelalte partide politice vor continua să implice femeile în jocuri politice meschine, fără a le explica regulile şi riscurile. Din păcate, acestea vor fi impuse în continuare să servească orbeşte unor interese străine, până când nu se vor comporta la fel de docil  ca şi semenii lor din lumea islamică cărora li se implantează de la vârstă fragedă ideea necesităţii vitale de a purta „hijab-uri”.

Explore posts in the same categories: moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: