Chirtoacă şi Dodon – doi „antipozi” electorali iminenţi

Pentru ALLMOLDOVA

Ambii candidaţi se văd ca şi finalişti ai competiţiei electorale pentru capitală. Chirtoacă are nevoie de Dodon pentru a pune în aplicare retorica anti-comunistă, folosită mereu de reprezentanţii Partidului Liberal. La fel şi Dodon nu poate “concerta” fără a-i atrage pe liberali în jocul electoral.

Necesitatea vitală „de antipozi” caracterizează ambele tabere, care nu se obosesc să se atace cât mai frecvent pentru a primi susţinerea unui public cât mai numeros. Diferenţa dintre aceştia se rezumă la tacticile electorale folosite de fiecare. Chirtoacă are la îndemână argumente concrete care îi justifică fiecare neajuns în administrarea treburilor capitalei. Pe când, arma lui Dodon este „populismul electoral” şi soluţii necorespunzătoare cu realităţile socio-economice.

Folosind anxietatea şi frustrările acumulate în societate, candidatul comuniştilor vrea să-i organizeze o “judecată publică” primarului. Dar în realitate, Dodon nu dispune de remedii pentru problemele Chişinăului, acumulate inclusiv în perioada lui Chirtoacă.

Un lucru în motivează pe ambii concurenţi şi anume dorinţa de a lua majoritatea voturilor din primul tur. Or, comuniştii anticipează în turul doi un eventual vot de protest anti-comunist în favoarea liberalilor. Iar Chirtoacă doreşte să distrugă mitul conform cărora succesul liberalilor se datorează rivalităţii cu PCRM şi a voturilor de protest anti-comuniste. Totodată, candidatul liberal nu doreşte să rişte foarte mult, deoarece producerea unui simplu “cataclism urban” le poate asigura comuniştilor o victorie sigură în faza finală a alegerilor.

Explore posts in the same categories: Alegeri generale 2011 (Chișinău)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: