“Homofobia”, familia şi legea anti-discriminare

Publicat pe CURAJ.NET, VoxPublika.md, UNIMEDIA

La 17 mai, acum 21 ani în urmă comunitatea internaţională a recunoscut că homosexualitatea nu poate fi etichetată drept boală, tulburare sau perversiune. Tot atunci în 1990, Adunarea generală a Organizaţiei Internaţionale a Sănătăţii a solicitat consacrarea acestei zile luptei împotriva homofobiei.

Criza familiei şi simptomele unei “homofobii” timpurii

Dar se pare că Moldova se ţine la o parte de aceste eforturi internaţionale, din cauza unei societăţi cramponate de valori tradiţionaliste aflate în plină criză, din cauza declinului familiei, ca urmare a colapsului socio-economic şi a intensităţii fluxului migraţionist. Colapsul familiei se răsfrânge cu uşurinţă asupra educaţiei copiilor, lăsaţi singuri faţă în faţă cu non-valorile multiplicate de lipsa atenţiei sau surditatea cronică a părinţilor. Criza familiei şi depravarea copiilor ca una din consecinţele sale grave determină amplificarea intoleranţei faţă de mediul exterior, soldată cu răbufnirea urii juvenile. Coliziunile dintre anti-modelele educaţionale sunt o cauză directă a absenţei unei cunoaşteri a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale copilului şi respectiv adultului. De fapt, violenţa puerilă circulată activ de sursele media din ţară, unde asistă diverşi copii cu modele de comportament puternic alterate, este efectul abuzurilor frecvente comise de membrii adulţi ai familiei. Anume din cauza lipsei unei închipuiri consolidate şi întregite asupra principiului de toleranţă în cadrul familiei tradiţionale, se perpetuează şi se inflamează conştiinţa maselor, alimentând “homofobia” şi alte atitudini discriminatorii, inclusiv la faze timpurii.

O parte din responsabilitatea pentru nivelul slab de pătrundere a cunoştinţelor despre drepturile şi libertăţile omului, atât de necesare unei societăţi în proces de democratizare,  revin elitelor agramate post-sovietice şi exponenţilor lor anacronici. Astfel, incapabile să fiinţeze un dialog politic constructiv, dar amatoare  ale confruntărilor interpartiinice, clasa politică propagă în continuare intoleranţa, indirect sprijinind “homofobia”, ura interetnică şi nu numai.

Femeia şi legea-antidiscriminare

Anunţând ample proiecte ample de susţinere a familiei moldoveneşti, preşedintele interimar, Marian Lupu, a ocolit legea anti-discriminare, din care reiese şi atitudinea faţă de femeie în familie, raporturile dintre aceasta şi bărbat etc. În schimb, el a vorbit despre repararea stadioanelor, repararea şcolilor şi grădiniţelor, amenajarea bibliotecilor, şi crearea unor condiţii bune pentru femei şi copii. Cât de practice nu ar fi aceste obiective, dar fezabilitatea lor depinde de un cadru legal îmbunătăţit, ce ar permite femeii să-şi poarte de grijă fără a cere ajutorul statului. Iar una din aceste măsuri ar fi validarea legii anti-discriminare, care o vizează atât pe ea, cât şi pe alte categorii social vulnerabile.

O latură a “homofobiei” se ascunde în felul cum este tratată chiar femeia în familie, comunitate şi stat. De aceea, prin înlăturarea discriminării faţă de ea, putem obţine treptat chiar schimbarea atitudinii faţă de minorităţile sexuale, ale căror drepturi fundamentale sunt sistematic lezate. Or, intoleranţa este o formă generală de opoziţie faţă de modernizare, care conferă drepturi egale pentru toţi cetăţenii, indiferent de orice criterii distinctive.

Legea anti-discriminare, sacrificiu electoral sau tabu politic

Politicienii au demonstrat slăbiciune faţă de propria lor maturizare democratică, tratând legea anti-discriminare prin mentalitatea sovietică homofobă şi gândirea stereotipizată neconcordantă cu reformele asumate pentru construirea unei societăţi moderne euroconforme.  Vorbind de revitalizarea familiei, autorităţile trebuie să-şi dea seama că aceasta poate avea loc, prin crearea unui context legislativ favorabil femeilor cu garanţii pentru nediscriminare. Pentru stoparea aceleiaşi violenţe între diferite categorii sociale, trebuie să acordăm atenţie sustenabilităţii toleranţei, reflectată latent în legea retrasă de Guvernul lui Filat, în ajunul alegerilor locale. Interesele înguste ale partidelor din coaliţia de guvernare s-au arătat a fi mai trainice decât angajamentele faţă de partenerii occidentali. Astfel, o reformă atât de necesară a fost amânată, pentru vremuri politice mai sigure pentru formaţiunile de la putere. Cât timp acestea intră în cârdăşie cu biserica şi electoratul tentat să discrimineze, pe 17 mai, una din cele mai neprotejate categorii vizate de lege a rămas fără instrumentul necesar pentru contracararea “homofobiei”.

În fine, legea anti-discriminare nu este un capriciu al minorităţilor sexuale, persoanelor cu dezabilităţi etc., ci o condiţie obligatorie pentru a avansa în negocierile privind regimul de vize cu UE sau pentru a scoate Moldova de sub monitorizarea ruşinoasă a Consiliului Europei.

Reclame
Explore posts in the same categories: Homofobia si politica in RM

13 comentarii pe ““Homofobia”, familia şi legea anti-discriminare”


 1. Mda, mult stimate Domnule autor! Ai vorbit despre legătura formațiunilor de la putere cu Guvernul de parcă ai fi vorbit despre legătura politicienilor cu diavolul! Sincer! La materialul Dvs. pot să vă spun că nu sunt deloc de acord! Nu cred că politicul este de vină pentru neaprobarea legii, ci societatea, care nu este gata să aprobe mârșăvenia și păcatul în R. Moldova doar de dragul ajungerii sale în Uniunea Europeană! Mă repet puțin, nu ar trebui să ne vindem și mamă și tată, doar de dragul intrării noastre în UE. Pentru că, UE, deja dă fisuri, iar noi acceptând nonvalorile lor, riscăm să rămânem un popor fără istorie, trecut și viitor! În rest, ai început-o binișor, ai început a gândi la familie, la copii (pe care homosexualii o țintesc), te-ai început a îngriji de femeie… Numai că din toate se vede foarte clar, că te doare de homosexuali. Te doare de ei și de faptul că Biserica, are voce în societate, de faptul că Politicul, până la urmă, cât de trăsnit nu ar fi, este dator să se întrebe de oameni. Ar fi cazul să nu uitați, că democrația, nu înseamnă anarhie!

  • kyubival Says:

   Domnule Iulian, iar dumneavoastra pe ce baza sustineti ca aprobarea unei simple (si importante) legi ca cea anti-discriminare, ar aduce marsavenia si pacatul? Macar ati citit legea? V-ati documentat inainte de a spune astfel de lucruri urate la adresa unei categorii intregi de persoane? Drepturile Omului, sunt niste valori universale care ar trebui acceptate si respectate peste tot, si in caz ca nu sunteti la curent, si homosexualii tot oameni sunt, faptul ca nu iubesc acelasi sex ca si dumneavoastra, nu-i face inferiori cu ceva si nu ar trebui din cauza asta sa li se ia din drepturi, sau sa fie mereu persecutati.Si daca tot v-ati semnat ca si Preot, va aduc aminte, ca dumnezeul dumneavoastra v-a spus sa-ti iubesti aproapele, si sa nu judeci pe altii. El ii va judeca pe toti, nu luati asupra dumneavoastra aceasta povara. Ca si om crestin sunteti primul ce-ar trebui sa demonstreze intelegere acceptare si toleranta, insa biserica si supusii sai fac mereu invers din cate vad, de aia si tot mai multa lume o respinge (si o va respinge si mai mult in continuare). Biserica ar trebui sa se ocupe de starea sufleteasca a omului, si sa-l ajute in asta daca cineva are nevoie de asa ceva, nu sa se bage in politica si in viata personala a fiecaruia.

 2. kyubival Says:

  Homofobia la noi în ţară din păcate e foarte înrădăcinată, şi pentru mine cauzele principale ar fi în primul rând tradiţiile religioase şi ignoranţa populaţiei. Toţi de mici au auzit că asta ar fi păcat mare, o ruşine, o chestie murdară, că vor arde în Iad ca Sodoma şi Gomora etc, şi apoi în acelaşi timp, majoritatea nu a avut ocazia să cunoască astfel de persoane (ştiind de orientarea lor) ca să-şi poat schimba părerile, şi dar ce e mai rău e că nici nu ar vrea să cunoască. E un tabu atât de profund încât deseori se respinge însuşi posibilitatea de a-i cunoaşte pe aceşti oameni, sau de a cunoaşte în general ce înseamnă orientările sexuale. Cum ai zis şi tu, copiii în ziua de azi deseori nu au un model de familie întemeiat, şi le lipseşte o anumită educaţie şi sprijin poate din primii ani, dar nu cred că anume asta ar influenţa homofobia lor. Căci majoritatea părinţilor născuţi înainte de anii 60, au deja o mentalitate homofobă destul de puternică şi ar transmite-o copiilor aşa cum s-a întâmplat şi cu mine de mic. Dar şi în lipsa lor, societatea, rudele, prietenii şi persoanele ce te înconjoară direct şi indirect îţi transmit homofobia insistent. Mai ales în relaţiile între băieţi, cea mai folosită şi gravă insultă e pi******, şi toţi încearcă să se apere de aşa insult chiar de-ar fi nevoiţi să sară la bătaie pentru aşa ceva. Nimeni nu vrea să fie asociat cu un homosexual, în niciun mod, fiindcă au doar concepţii negative, iar dacă nu au, se tem de părerile negative ale altora deci se zbat să fie acceptaţi de masă, de prieteni chiar şi dacă ar avea alte gânduri, sau chiar o altă orientare.
  Iar de clasa politică nici să nu mi vorbim, eiîntr-adevăr reprezintă ignoranţa poporului moldovenesc, indiferent de partit, toţi au zis nişte aberaţii, care mai mici care mai mari. Ba că animalele aşa ceva nu fac(Voronin) ba că ei sunt bolnavi(Ghimpu) etc Şi apoi mă întreb de unde naiba a mai ieşit acea lege pentru nediscriminare cu asemenea politici „iluştri”?
  Oricum, totuşi văd o oarecare schimbare spre bine, şi anume faptul că despre asta acum SE VORBEŞTE, şi e important. Că place că nu place, e important să se discute, să ştie lumea că aşa oameni există, că au probleme şi că ar trebui de cunoscut mai bine, de înţeles şi de respectat. Ei nu sunt cetăţeni de serie B. Ar fi bine ca în această zi măcar să se organizeze peste tot manifestaţii unde să se discute la temă.
  Sper ca legea anti-discriminare să treacă cât mai curând şi ca oamenii din moldova să schimbe ignoranţa şi ura cu acceptarea şi respectul reciproc 🙂

 3. Kolobok Says:

  Eu nu-s deacord ca traditiile ne impiedica sa intram in UE, ci cred ca aberatiile acceptate si oarba goana… Sa fim seriosi.
  Si in plus nu mi se pare normal ca aspectele ce tin de locul femeii in societate sa fie in acelasi document cu aspectele sociale ale unor minoritati sexuale.


 4. Cât nu ar fi de straniu pentru Dvs., dar preoții mai și citesc! Cât nu ar fi de straniu pentru Dvs. am citit și legea în cauză! Mă întreb dacă Dvs. ați citit-o! Probabil că nu, dar nu contează! În privința iubirii, chiar zilele trecute am răspuns la o întrebarea similară, ce se referea la dragoste, doar că se vorbea despre dragostea față de sectanți! ”Se spune ”Să iubești pe aproapele tău”! Mântuitorul Hristos cum îi numea pe farisei sau pe cărturarii Vechiului Testament: ”Pui de năpârci, farisei fățarnici…” Așa că nu putem spune că Mântuitorul nu-i iubea? Îi iubea, dar încerca să-i corecteze carecumva, arătându-le la păcatele lor! Ortodocșii fac la fel! Ca oameni, le purtăm toată stima și respectul și ei fiind creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu! Dar păcatul din ei (homosexualitatea) nu putem să o iubim și să o tolerăm! Împotriva acesteia, clar lucru că ne ridicăm! Și, cred că nu o să găsiți în textele noastre referitor la oameni îndemnuri de a arunca cu pietre în homosexuali sau ai numi cu cuvinte necenzurate! Dar nu putem tolera păcatul! O regulă de aur a Ortodoxiei spune foarte clar: ”Iubește păcătosul, dar urăște păcatul”! Deci păcatul totdeauna îl voi urî și critica! Mai ales, că despre acest păcat ne vorbește foarte clar Sfânta Scriptură! Sodoma și Gomora pentru aceasta au ars, Sf. Ap. Pavel spune foarte clar că homosexualii nu vor moșteni Împărăția Cerurilor! Așadar, nu pot să nu spun lucrurilor pe nume! Și, Kolobok, are perfectă dreptate! Nu a fost tocmai reușită decizia de a uni femeile, copiii și homosexualii în unul și același articol! De fapt, ca să fiți mai corecți trebuia să le luați apărare și pedofililor! Da ce, în Cananda deja le-au dat drepturi! Totul la un pachet!
  Și probabil că nu avem despre ce discuta, dacă scrieți cu dispreț numele lui Dumnezeu! Vă văd lipsit de credință! Îmi pare rău…

  • kyubival Says:

   Doamne, câte aberaţii puse la un loc… Da, eu n-am credinţă în prieteni imaginari, şi nu sper ca cineva de sus să mă ajute, încerc singur să mă ajut în viaţă, şi uite, trăiesc şi nu mă simt deloc mai rău sau inferior cu ceva unui credincios. Şi eu poate la fel ar trebui să zic, că nu avem ce discuta văzând câtă ignoranţă, intoleranţă, homofobie şi dispreţ arătaţi faţă de fiinţa umană şi de un sentiment numit dragoste ce poate exista nu doar între persoane de sex opus.
   Aici nu s-a discutat despre religie în primul rând, ci despre homofobie şi legea anti-discriminare. Nu fiţi fals spunând că respingeţi doar păcatul, e o tâmpenie, fiindcă voi respingeţi anume oamenii ce păcătuiesc, îi condamnaţi, îi osândiţi, îi faceţi direct sau indirect să se simtă vinovaţi toată viaţa, şi pentru ce? Pentru că nu se îndrăgostesc de cine vreţi voi? Şi cine sunteţi voi să decideţi asta? Dumnezeu? Iisus a mai zis, „să arunce primul cu piatra cel fără de păcat” iar faptul de a arunca cu piatra, poate fi interpretat nu doar literalmente… Şi totuşi rămâi un om ce judecă şi nu-şi iubeşte aproapele, oricum nu te-ai întoarce. Iar legea stai liniştit, că am citit-o bine, şi dacă vrei demonstraţii îmi dai mail şi ţi-o trimit şi ţie. Oare de ce în ţările nordice, unde religia este foarte puţin difuzată, nivelul de trai şi civilizaţie e cel mai ridicat din lume, relaţiile homosexuale sunt acceptate şi legalizate, şi toţi trăiesc fericiţi în modul lor… oare de ce cea mai întunecată perioadă a istoriei a fost anume Evul Mediu, când religia avea cele mai multe puteri, chiar şi politică, nu credeţi că-s prea multe „coincidenţe”? Legea anti-discriminare e foarte necesară pentru a putea împiedica promovarea şi difuzarea urii şi intoleranţei de către persoane ca dumneavoastră de exemplu.

  • Napocel Says:

   Daca ai fi citit domnule, aflai ca la Sodoma si Gomora au cazut fragmente din coada unui asteroid care a explodat in muntii Austriei pe la 3123 i.H. Te rog frumos fi mai rational, logic, echilibrat si nu ne abusri cu basme scrise de diversi oameni pe parxursul istyoriei. Nu mai adnecesc discutie fiindca se vede clar ca ai o atitudine fantico-religioasa. Toate cele bune
   PS Stiti ca in Vechiul Testament curcubeul are o semnificatie. Care e aceea? Te intreb fiindca cei ca tine nu sufera deloc cand vad culorile curcubeului.

 5. Roxolanu Says:

  Homosexualitatea a fost este si va fi o perversitate si un viciu. Chiar daca puternicii zilei schimba din condei incadrarea acestei aberatii comportamentale, asta nu ii modifica esenta. Si fiindca sunt aduse in discutie „drepturile omului”, asa cum unii au tot dreptul sa considere homosexualitatea ca fiind ceva normal, si eu am dreptul de a considera si de a spune public faptul ca homosexualitatea este un pacat, o perversiune sau un viciu. Nicio lege antidiscriminare nu imi poate incalca dreptul la libera exprimare. Nu e ura, ci este o parere diferita.

 6. om simplu Says:

  Daca maine comunitatea internationala spune ca soarele nu exista, asta nu inseamna ca are dreptate sau ca realitatea s-a schimbat. la fel e si cu eliminarea homosexualitatii de pe lista deviatiilor comportamentale.Vestea buna este ca pentru fiecare boala sufleteasca exista un leac.

  • Kyubival Says:

   Homosexualitatea a fost scoasa din lista bolilor nu de comunitatea internationala, ci de organizatia mondiala a sanatatii, ceea ce presupune ca oameni de stiinta au facut ani de cercetari si teste pentru a ajunge la aceasta concluzie, oameni cu studii, nu oarecare. Si dupa cum vedem in istorie inca nu am vazut cazuri ca comunitatile stiintifice sa spuna aberatii precum ce ai zis tu mai sus despre soare, nu folosi judecata absurdului acolo in afara contextului exact. Stiinta e aceeasi pentru toti, acceptati tot ce tine de concluziile sale, nu doar ce va convine.

 7. admin Says:

  Psihologi din intreaga lume întruniţi recent în canada au inclus pedofilia în rîndul „orientării sexuale”. Deci nu mai e mult pînă la pedepsirea părinţilor care vor încerca să-şi apere copii de perverşi. Observăm deja Germania ce programe educaţionale aplică îndemnînd perversităţi începînd cu cea mai fragedă vîrstă.
  Este păcat că sunt asemenea analişti care sfidează bunul simţ, credinţa creştină şi ţara care îl hrăneşte. Uniunea Europeanu nu este scopul vieţii. Ne integrăm în europa, dar nu cu fundul înainte. Ştefan cel mare a mers mereu cu crucea înainte şi a fost numit apărător al creştinătăţii.
  Să ne temem de blestemele urmaşilor notri – dacă îi vom avea promovînd astfel de politici degradante!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: