Împotriva cui sunt îndreptate „cruciadele” anti-islamice ale moldovenilor ortodocşi?

Postat pe CURAJ.net, VoxPublika.md şi VOXREPORT.md

Moldovenii “religioşi” au demonstrat că opacitatea lor nu are limită, iar slujitorii Bisericii au manipulat întru-un stil medieval cu masele docile.

Protestele dirijate de preoţii de la Asociaţia “Pro Ortodoxia” şi mai multe biserici din ţară constituie adevărate “cruciade” nu doar împotriva musulmanilor, dar şi a minorităţilor sexuale şi a altor categorii sociale neglijate şi desconsiderate de Biserică, dar care reprezintă elemente caracteristice unei societăţi moderne, unde nu există loc pentru discriminare şi intoleranţă. Armele posedate de agenţii religioşi sunt masele de enoriaşi mărginiţi din punct de vedere intelectual şi informaţional, care acţionează după principiul “turmei”, fiind lipsite de o conştiinţă şi autonomia propriei raţiuni. Într-o mişcare haotică, cu scopuri propagandistice, așa numiţii creştini ortodocşi au pledat pentru revizuirea legii cultelor, considerată de aceştia prea permisivă și revoluţionară pentru o ţară “profund” religioasă ca R. Moldova.

Atitudinea reacţionară a maselor religioase ţinteşte nu atât în lege, cât în beneficiarii acesteia, dar în mod special în adepţii islamismului care locuiesc în R. Moldova, plătesc impozite sau pur şi simplu sunt consumatori de produse şi servicii, ce la fel contribuie în cele din urmă la formarea bugetului naţional moldovenesc.

Deşi, legea cultelor a fost adoptată în mai 2007, “religioşii” şi-au amintit şi s-au mobilizat doar după ce legea a început să funcţioneze cu adevărat,  având drept dovadă înregistrarea primei organizaţii a musulmanilor din ţară (2011). Religioşii reclamaţi invocă un pericol asupra monopolului bisericii ortodoxe, odată cu acordarea acestui drept pentru musulmani. De asemenea, protestatarii anti-musulmani au criticat statul pentru exces de zel şi decizii adoptate în detrimentul interesului populaţiei creştine. Cu toate acestea, legea dată a fost transpusă în viaţă de autorităţile naţionale, pe timpul comuniştilor “ortodocşi” a lui Voronin, cu consultarea şi aprobarea prealabilă a experţilor din cadrul Consiliului Europei şi a OSCE, organizaţii din care fac parte aşa ţări creştin-ortodoxe ca Rusia, Ucraina sau Georgia.

Populismul şi diletantismul preoţilor iese în evidenţă atunci când aceştia încearcă să legitimeze voinţa Bisericii asupra statului laic. De fapt, prin demersul lor este atacată orânduirea laică şi principiul clar al separaţiei Statului de Biserică. Or, aceştia solicită o concordare absurdă şi de neconceput între normele legale mereu ajustate şi cele religioase anacronice, antimoderniste şi prin esenţa lor antidemocratice. Atacând musulmanii, la fel ca şi în cazul legii antidiscriminare şi a drepturilor minorităţilor sexuale, preoţii sfidează flagrant legea supremă, garantul primar al drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului pe teritoriul naţional.

“Cruciada” anti-musulmană se înscrie cu acelaşi succes în seria acţiunilor îndreptate contra reformelor, promise electoratului pro-liberal şi Occidentului în 2009 și 2010, de către componentele actualei coaliţii de guvernare de la Chişinău. Alături de reprezentanţii şovini ai minorităţii ruse, enoriaşii fanatici, precum şi familiştii homofobi, constituie cea de-a “cincea coloană” utilizată de anumite forţe interne şi/sau exogene pentru a trena înfăptuirea reformelor obligatorii pentru realizarea unui progres minim şi a unui salt înainte în direcţia Europei.

În lumina ciocnirilor sângeroase care au loc în prezent între creştinii (10 procente) şi musulmanii (90% din populaţie) din Egipt, rezultate cu victime umane, nu este clară indolenţa autorităţilor, de fapt, responsabile de atenuarea şi prevenirea unor conflicte sociale în baza criteriului religios, fie al orientării sexuale etc. De asemenea, este inadmisibilă neglijenţa cu care oficialităţile tratează mesajele de incitare la ură parvenite de la organizatorii creştin-ortodocşi ai protestelor religioase, fie de la adepţii activităţilor “homofobe”. Or, în loc să interzică şi să contracareze în continuare propagarea chemărilor discriminatorii şi duşmănoase, autoritățile le omit deliberat, generând un nihilism şi mai mare din partea populaţiei mediocre, uşor manipulabile de cercurile de influenţă dornice să stăvilească schimbările demarate cu timiditate de actuala putere.

Comparativ cu legea anti-discriminare pasată înapoi către Guvern, legea cultelor este un document deja consacrat, intrat în vigoare acum 4 ani, fapt ce face practic imposibilă returnarea lui spre amendamente consistente. Pentru a nu trezi însă nemulţumirea europenilor, care pompează nebuneşte bani întru susţinerea forţelor la nivel declarativ liberale şi pro-europene de la Chişinău, dar şi a nu întrerupe în niciun caz reformele relevante pentru liberalizarea vizelor şi apropierea cu UE, liderii AIE-2 vor încerca să mimeze anumite dialoguri între părţile vizate.

Totuşi în mod practic şi pe termen mediu, forţele liberal-democrate vor încerca să “muşamalizeze” acţiunile anti-islamice ale grupărilor religioase printr-o abordare superficială a lucrurilor şi o reactivare a retoricii pro-europene a valorilor democratice şi drepturilor omului, neînţelese în realitate de o bună parte a moldovenilor cu mentalitate post-sovietică reactivă.

Explore posts in the same categories: Biserica Ortodoxa Rusa/Mitropolia Moldovei, Biserica RM şi Islamul, Homofobia si politica in RM

17 comentarii pe “Împotriva cui sunt îndreptate „cruciadele” anti-islamice ale moldovenilor ortodocşi?”

 1. True Observer Says:

  You are so stupid my dear.
  You are fighting againts your own nation and it’s values. You’re calling them homofobes and fanatiks… Did you ever see the real democraty in work? I am very sad that such a big nation with big history like romanian one will be killed from inside by these kind of zero’s like you.
  Traiasca valorile liberal-europene. Ai tradat pe Eminescu si Stefan cel Mare, vai de tine.
  How much money they are payng you to destroi your nation?

  • deniscenusa Says:

   O clipa domnule sau doamno, explica ce anume te deranjeaza, sau noi trebuie sa ne conformam capriciilor bisericii sau mai bine spus a oamenilor care o slujesc, si care din pacate mai servesc si unor interese dubioase?

 2. ncik Says:

  stii, ai dreptate, de fapt ar trebuie sustine si minoritatile sexuale si biserica nu ar trebui sa se implice in tot felul de manifestari, vreau sa spun chiar mai mult, eu o v-oi face-o, v-oi sustine minoritatile sexuale, v-oi face-o atunci cind tu avynd un fiu fei afla ca de fapt este „homosexual”, crede-ma in acele zile imi va face chiar si placere sa spun: „uite, ca sustinem minoritatile sexuale deoarece reprezintă elemente caracteristice unei societăţi moderne” .

 3. Anton Says:

  Imi plac prostalaii si prostovanii. Din acest motiv ma distrez citind aberatiile lui Ncik si cea de mai sus.

  „True observer” stie o engleza de mahala. Ma distreaza idiotii care desi nu au habar de englez se cacanesc sa foloseasca aceasta limba.

  Scrie prostule pa ruskii, ca e mai adecvat pentru tine!

  Cat despre celalalt dobitoc, se pare ca nu stie ca orientarea sexuala nu poate fi schimbata. Este un dat. Toata lumea stie asta, a maldavanski idiot niet.

  • True Observer Says:

   My dear, I know very good English
   I am working at the EBRD so don’t u f..k with me

   • Kyubival Says:

    Da sigur, prin cuvinte ca „democraty”, „destroi” si „i know very good” esti zeul limbii engleze, vai de noi pacatosii ce-au incercat sa te critice.

    An ignorant fool is an ignorant fool and also, haters gonna hate 😉

  • ncik Says:

   Anton… ce sa-ti spun… daca poti folosi bine limba? doar propozitia „Este un dat” cit face… da eu in sfyrsit ma bucurasem ca cineva cu limba folosita corect imi poate fi de folos…

 4. True Observer Says:

  raspuns
  Un neam nu are capricii, are valori si tendinte de a supravietui si de rezista timpului. daca vom permite legalizarea tuturor extraterestrilor care fiecare ne-or veni in cetatea noastra cu regulile lor dupa care vor vrea sa ne croiasca mintile. Si se gasesc indivizi ca tine care le mai si bat din palme si nu vad pericolul (sau is platiti sa nu-l vada) imi pare rau

  • Kyubival Says:

   Da domnule, cum sa nu, de ce oare nu suntem inca in epoca de piatra atunci? Folosind logica ta, ar trebui sa fi pastrat traditiile si valorile stravechi, ca doar asta e cel mai important da? Progresul inseamna schimbare si evolutie, mereu a fost, mereu va fi, ca-ti place sau nu, vei fi doar o biata furnica ce se zbate in propria ignoranta, ura, si intoleranta si ce va fi strivita in calea acestuia.

  • Napocel Says:

   Buna-ti fie dupamasa,

   Imi scrii rogu-te la care neam te-ai referit? Despre ce valro vuvuzesti tu acolo din moment ce limba romana nu e o valoare la voi, in gubernie?? Esti simpatizant ori membru PPCD?

 5. Andrei Jeleanu Says:

  Eric Brewer deja se autoproclama ADEVARATUL OBSERVATOR…restul sunt falsi 😉
  Show off, asta se numeste poza in care te pui.
  Lauda de sine nu miroase-a bine! Fu-fu! 🙂

  Referitor la comentariile tale populiste ieftine, cine face traditiile si valorile daca nu tot oamenii dintre Prut si Nistru? Nu unu ca tine, sau niste poki nesimtiti plini de ura si intoleranta fata de oameni.
  Eu cred ca e de dreptul si obligatia tuturor cetatenilor sa se respecte reciproc, sa nu permita ca non-valorile de intoleranta, ura, sovinism, xenofobie, rasism si homofobie sa treaca din rusinile lumii civilizate si dezvoltate in „valorile” moldovenesti.

 6. Maria Says:

  Citesc articolele si comentariile referitoare la inregistrarea cultului islmic in Moldova, to be or not to be??? Cei ce sustin aceasta decizie pretid a fi mari democrati, isi injura propriul popor, calca peste istoria si cultura neamului si pleadeaza pt integistrarea unui cult ostil tuturor celorlalte culte din lume. Musulmanii se considera singurii credinsiosi si nepacatosi pe acest pamant, secole dea randul cuceresc lumea prin diverse metode incepand cu subjugarea si impunerea religiei lor si terminand cu alte metode sa le zic asa democratice, punand accentul pe legislatie si constitutie. Dati-le parghia si in curand ne vor rasturna pamantul, coranul va inlocui constitutia. Ei triumfeaza si fac misto de atitudinea noastra democratica zicand ca: „raspandim islamul prin pantecul femeilor voastre”, adica ale noastre. Cei care-i sustineti stiti ceva despre acest cult? Documentat-va care ii sunt „valorile” mai intai apoi faceti deductii. Pacatosi suntem cu totii in ochii lor, suntem sortiti focului infernului. Stiti voi cu ce probleme se confrunta Europa si America din cauza tolerantei fata de intoleranti? Mai bine sa se bage biserica in treburile statutlui decat moscheia, dati-le loc in parlament si maine -poimaine vor introduce legea sariatului. Halal de voi.

 7. Ahmed Says:

  Salam aleikum tuturor. Cand doi se bat al treilea castiga, Allah Akbar. da am inceput a cuceri lumea su sabia si uite pana unde am ajuns!!! In Moldova, Alayhi el salam. A fost foarte usor, un pic de mita ici colo guvernarii si i-am cumparat. Ati crezut ca nu vom reusi? daca ne-a reusit sa-l punem pe Barac HUSEIN Obama in fruntea Americii atunci Moldova e floare la ureche. Da raspandim islamul prin pantecul femeilor voastre, asa este si ne reuseste, pentru ce am importa luptatori din Libia, Yemen etc., noi il plantam in pantecul femeilor voastre, si voi ne ve-ti creste luptatori inflacarati ai islamului, Alayhi el Salam, slavit fie Allah! dati-ne 20-30 de ani si parghia va fi in mainile noastre si atunci vom rasturna cu siguranta pamantul. Caut mireasa printre moldovence si nu numai una caci legea sariatului imi permite mai multe, odata ce cultul nostru este inregistrat sunt cetatean cu actele in regula, deci imi pot lua cat mai multe neveste, va vom depasi incetul cu incetul. nu va suparati dar asta e realitatea si foarte multi o sustin, Eshhedu la Illaha Illallah. Pacea fie cu voi, fratilor.

 8. Andrei Jeleanu Says:

  Maria, Ahmed, musulmanii care au fost in sfarsit inregistrati sunt in RM de mai bine de 10 ani, ati simtit ceva ostil pana acum? acum va incurca legea cultelor si inregistrarea. Din aparatorii drepturilor omului nu au injurat propriul popor si nu au manifestat atata atitudine ostila fata de el cat s-a simtit de la milostiva Mitropolie a Moldovei. Asa ca nu aprinde-ti paiele-n cap unde nu e cazul.
  La urma urmei Mitropolia Moldovei actioneaza politic la indicatiile moscovei, mitropolia basarabiei exact la acelasi subiect nu a dat replici atat de dure si ostile, ba dimpotriva un reprezentant a spus ca iesirile in PMAN destabilizeaza situatia.

 9. Maria Says:

  Andrei, vom simti efectele cu timpul asa cum simte Europa. Ti-ai pus vreo data intrebarea de ce elevetienii au votat contra construirii moscheelor? S-a dus pe apa sambetei democratia lor. De ce musulmanii din Italia dau in judecata institutiile publice pentru simbolica crestina? Sunt deranjati, da? Au tot dreptul pentru ca Italia le-a oferit acest drept, si-au facut-o cu maina proprie. De ce sunt devastate, arse, ruinate bisericile din Orient? Pentru ca musulmanii sunt „toleranti”. Crestinii coptici din Egipt nu-si mai pot construi bisericile demolate pentru ca nu li se mai permite contrar recunoasterii lor oficiale. Dati-le dreptul musulmanilor si ve-ti vedea unde vor ajunge. Vorbesti de Mitropolie, crezi ca Mecca e mai buna? E a doua Transnistrie. Destabilizarea incepe odata cu acordarea de drepturi si va trebui tot noi sa suportam consecintele.
  Pentru informatie: http://www.europenews.dk/en/node/38344


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: