Dodon „cel europeanul” VS „show-man-ul” Chirtoacă, în spate cu „enigmaticul” Godea

Preluat de 24H, UNIMEDIA, NEWSRU.md

Principalii contracandidaţi la alegerile pentru „problematicul” Chişinău, Igor Dodon şi Dorin Chirtoacă, tot mai mult se disting prin strategia electorală pusă în acţiune pentru a intra în graţia alegătorilor. Dodon păstrează o linie de comportament destul de pragmatică, manifestând reţinere faţă de „show-uri”. Atât viziunea strategică pentru alegeri, cât şi temperamentul personal, îl determină pe „omul” comuniştilor să adopte o conduită mai calmă şi lipsită de festivităţi şi concerte electorale.

Accentul de seriozitate impus de Dodon contrastează însă cu abordarea „jucăuş-juvenilă” pe care ne-o demonstrează Dorin Chirtoacă. Mai degrabă involuntar decât conştient, dar el se conduce după un format de conduită impropriu unui candidat cu competenţe şi experienţă, spre care tinde el şi cum este considerat acesta de o bună parte din opinia publică a capitalei. Dacă la alegerile din 2007, liberalului i se imputa „tinereţea” şi lipsa acută de experienţă în domeniu, atunci în prezent indicatorul negativ a lui Chirtoacă rezultă din caracterul iresponsabil cu care el tratează electoratul.

În loc să-şi etaleze în prim plan competenţele şi realizările acumulate pe parcursul celor 4 ani, a reuşitelor la capitolul relaţionării cu administraţiile publice din Europa, a proiectelor aflate în derulare şi a celor planificate pe viitor, Chirtoacă îşi scoate în evidenţă trăsătura camuflată din greu anterior, şi anume – tinereţea.

Defilările publice ale ex-primarului, care îşi afişează franc şi fără rezerve juneţea, nedumereşte publicul confruntat cu efectele nefaste ale disfuncţiilor primăriei. Este evident că Partidul Liberal vrea să atragă asupra sa atenţia tineretului, de regulă anti-comunist şi respectiv pro-român, ale cărui voturi pot fi convertite cu costuri mai mici. Totuşi, mizând pe un auditoriu tânăr şi influenţabil, Chirtoacă şi liberalii nu trebuie să-i excludă pe cei mai adulţi, reticenţi faţă de „show-uri”, care vor constitui grosul electoratului. Din cauza acestui comportament „jucăuş” şi neinspirat a lui Chirtoacă (meciuri de fotbal electorale, dansuri şi distracţii în plină criză a capitalei, incapabile să-şi gestioneze propriile probleme), liberalii pot pierde nu doar funcţia de edil, dar şi locuri în Consiliul Municipiului Chişinău.

Aventurându-se în activităţi festive irascibile pentru alegătorii frustraţi ai capitalei, Dorin Chirtoacă îşi îngustează electoratul orientându-l spre Godea. Perpetuarea acestui stil de comportament electoral îl poate deposeda pe liberal de posibilitatea de ieşi învingător din primul tur. Asta pentru că pe lângă puternicul contracandidat comunist, va trebui înfruntat şi ex-liberal-democratul Mihai Godea, care s-a impus pe scena electorală drept o variantă îmbunătăţită şi mai cumpănită, distinctă faţă de imaginea „copilăroasă” întreţinută în prezent de Chirtoacă. Anume de gradul de participare şi de seriozitatea pregătirii lui Godea pentru alegeri va depinde cota voturilor acordate lui Chirtoacă de către electoratul liberal şi pro-european, precum şi dispoziţia cu care acesta ar putea intra în turul doi.

Modalităţile „jucăuşe” ale liberalilor de abordare a electoratului obosit şi adâncit în problemele cotidiene ale capitalei diferă foarte mult de abordarea pragmatică a comuniştilor, care vor să-l scoată pe Dodon din găoacea discrepanţelor electorale geo-politice ale alegătorilor. După ce a vizitat Moscova, Dodon a fost recent în compania oficialilor europeni, discutând cu ei la Bruxelles oportunităţi abstracte de dezvoltarea capitalei, care pretinde că a devenit mai europeană avându-l 4 ani în frunte pe Chirtoacă. Cât timp liberalii pregătesc noi „show-uri” electorale, comuniştii vor să facă din Dodon un candidat acceptabil pentru toată lumea, ţintind o victorie zdrobitoare chiar în primul tur.

Mizând pe obţinerea unui succes exhaustiv la prima etapă a competiţiei, ambii acţionează bazându-se pe nişte „preconcepţii” volatile şi relative. Dodon crede că poate deveni un candidat în afara geopoliticii, dialogând cu toate categoriile de votanţi însă în calitate de „moldovenist” înrăit. Fluturând cu drapelul opoziţiei, el nu vine cu propuneri solide, concretizate în proiecte şi planuri de acţiuni, ci blamează enervant administraţia veche.

De cealaltă parte, Chirtoacă se complace în postura de candidat semi-principal al Alianţei pentru Integrare Europeană, excluzând-o din calcule pe democrata Valentina Buliga. Tot el crede că retorica anti-comunistă suplimentată pe alocuri cu mesaje pro-româneşti poate determina voturi din partea locuitorilor capitalei, cu convingeri mai anti-comuniste şi pro-româneşti decât în orice alt colţ al ţării. De asemenea, Chirtoacă se bazează pe susţinerea tineretului, care pe 5 iunie va continua să se află în capitală.

Cu toate acestea, cel mai degrabă, liberalii şi comuniştii se vor confrunta în turul doi, unde „votul de protest” poate fi jucat pentru ambele candidaturi. Or, masele pot fi mobilizate pentru a vota contra influenţei comuniştilor în centrul ţării, indiferent de calităţile şi propunerile lui Dodon. Totodată, votanţii pot vota „contra” liberalilor sau să opteze pentru absentare, dacă Chirtoacă nu va reveni la o campanie electorală adevărată, temeinică şi plină de consistenţă, neutralizându-i atât pe comunişti, cât şi pe „enigmaticul” Godea.

Explore posts in the same categories: AIE-2, Alegeri generale 2011 (Chișinău)

5 comentarii pe “Dodon „cel europeanul” VS „show-man-ul” Chirtoacă, în spate cu „enigmaticul” Godea”

 1. Valeriu Says:

  De ce trebuie sa mi-l lauzi atit pe Dodon?!… stim foarte bine ce a facut in perioada cand o fost ministru si prim-ministru, adica nu o facut nimic. Plus la asta ne dam seama care sunt planurile lui Dodon. Tu daca doresti nu ai decat sa il votezi pe Igariok, insa oamenii sanatosi la cap isi dau seama cine sta in spatele lui.

 2. socolenco Says:

  Este adevarat ca Dorin nu-si ascunde tineretea si nici abordarea “jucăuş-juvenilă”, dar nu as crede ca trebuie sa ia un ton mai serios, pentru ca daca va avea a pierde va pierde si cu mutra-i seriosa, insa prezentindu-se asa cum este oricare nu ar fi rezultatul alegerilor el va ramane Dorin Chirtoaca asa precum il stim: tinar si neinfricat, drept si incapatinat. Si apoi nu fiecare alegator urmareste atit de aproape cum decurge campania electorala, fiecare elector si-a facut optiunea cu mult inainte, care in mare parte se bazeaza o prima interactiune cu primarul, pe o impresie mai veche. Campania electorala in general este urmarita foarte atent de un numar mai mic de oameni; campania lui Dorin au fost cei 4 ani de zile cit timp a detinut functia de Primar, timp in care a avut marea ocazie sa interactioneze cu foarte multa lume mai ales in perioada campaniilor electorale parlamentare. As spune chiar ca ar fi o greseala acum ca Dorin sa-si schimbe abordarea, asta ar fi ca si cum s-ar dezice de sine, de tot ceea ce a realizat, de realizarile care sunt asociate personajului pe care il stim a fi Dorin Chirtoaca.

 3. cenusa@mail.ru Says:

  denis, adu-mi aminte de ce tu esti nulitate?
  kiar!sincer!!!!

  • Denis Cenusa Says:

   Individule, ai argumente sau doar atacuri la persoana?! Posibil esti simpatizantul lui Dorin, atunci imi pare rau dublu pentru el si pentru tine! Multumesc pentru intelegere!


 4. […] (după cum cu ceva timp în urmă am sugerat că trebuie să o facă în mod obligatoriu: Dodon “cel europeanul” VS “show-man-ul” Chirtoacă, în spate cu “enigmaticul” Godea); precum şi apariţia lui Godea şi menţinerea în cursă a “doamnei de fier”, […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: