R.Moldova percepe eronat semnalele Moscovei

Dăm dovadă în continuare de o percepere superficială şi eronată a mesajelor emise de la Moscova. Paradoxal, dar o simplă clarificare de poziţie din partea Rusiei vizavi de „speculaţiile” pe marginea conflictului transnistrean a fost primită cu bucurie la Chişinău şi calificată de mulţi drept o „reuşită”. Satisfacţia publicului local a contrastat însă cu neputinţa crasă a autorităţilor (Vezi articolul: „Ipocrizia Chişinăului şi impertinenţa Moscovei„) de a riposta la sfidarea făţişă a integrităţii teritoriale moldoveneşti de către oficialii ruşi.

Prezentată de mass-media locală de o manieră superficială şi distorsionată – reacţia Moscovei a fost înţeleasă fals drept „o slăbiciune” a acesteia. În realitate, declaraţia politică a diplomaţiei ruse dovedeşte cât de subtilă este strategia lor cu privire reglementarea transnistreană. [1] Cât de insistente nu ar fi instituţiile media din ţară în crearea impresiei că Rusia ar regreta vizavi de conduita lui Kuzimin la Chişinău, oricum mesajul Moscovei are valenţe de altă natură.

În primul rând, „speculaţiile” invocate de MAE-ul rus se referă la „zvonurile” cicălitoare despre presupusa „federalizare” pe care Rusia o pregăteşte împreună cu Germania. Chiar dacă un asemenea scenariu este examinat în comun cu colegii germani, este prematură scoaterea lui în public, fără a „prelucra” în avans autorităţile moldoveneşti. După eşuarea cu planul „Kozak” în 2003, Moscova se pare a fi mai precaută, fiind în expectativă de a obţine un context politic moldovenesc favorabil pentru a-şi impune viziunea şi planul de acţiuni privind viitorul conflictului de pe Nistru.

În al doilea rând, declaraţia MAE-ului rus nu are nicio legătură directă cu incidentul diplomatic comis în conştiinţă de cauză de Kuzimin, deoarece conţine referinţe clare la evenimentul din 21 iunie, când Moscova  doreşte reluarea oficială a negocierilor. În acest sens, aceasta vrea să calmeze spiritele pentru a nu prejudicia mersul proiectului pus la cale de ea pentru a reseta reglementarea conflictului în avantajul său. În linii mari, actul MAE-ului rus nu este dedicat Moldovei sau evenimentelor diplomatice de pe meleagurile moldoveneşti, ci este un produs pentru consumul cancelariilor occidentale, larg implicate în procesul de negocieri.

Detaliu esenţial omis, mai degrabă din neatenţie şi precipitaţie, în timpul procesării declaraţiei MAE-ului rus, de către publicul zgomotos şi mass-media moldovenească bucuroasă de o aparentă „cedare” din partea Moscovei, este conexiunea dintre integritatea teritorială şi suveranitatea R. Moldova cu statutul de neutralitate, menţionat în Constituţia moldovenească. Din păcate, nici după respectiva interpretare încâlcită şi neadecvată, comodă însă pentru Rusia, diplomaţia de la Chişinău nu a luat act de aceasta. Lucrurile sunt lăsate baltă până la evenimentul din 21 iulie, dedesubturile căruia se întrevăd deja acum, inclusiv prin această declaraţie de intenţie a Rusiei cu privire la problematica transnistreană.

Este inadmisibilă o asemenea atitudine pasivă şi neconcentrată a autorităţilor moldoveneşti, care preferă să lanseze declaraţii mediatice în loc să articuleze demersuri politico-diplomatice ferme şi consecvente faţă de acţiunile Moscovei.

Acum avem reactivate elemente ale Declaraţiei tripartite semnată la Moscova de Medvedev, Voronin şi Smirnov (martie 2009), unde integritatea R.Moldova este condiţionată cu soluţionarea politică a conflictului, permanentizarea neutralităţii moldoveneşti, având la bază respectarea acordurilor anterioare şi acordarea unui statul egal cu cel al Chişinăului pentru Tiraspol în procesul de negocieri.

Se subînţelege rolul atribuit Moscovei în „dosarul transnistrean”, dar Chişinăul trebuie să fie pro-activ şi anticipator în relaţia cu Rusia, în special pe marginea conflictului transnistrean, altfel riscăm să ne trezim în faţa uşii cu un nou „Kozak 3”, fabricat chiar în vizorul europenilor şi cu tolerarea deschisă din partea Moldovei.

Referinţe:

1. Rusia recunoaşte integritatea teritorială şi suveranitatea R.Moldova, dar „în pachet” cu statutul de neutralitate, http://www.azi.md/ro/story/19030

Reclame
Explore posts in the same categories: Conflictul transnistrean/приднестровский конфликт, Rusia pretutindeni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: