Victoria lui Chirtoacă prelungeşte viaţa AIE-2…

Preluat de 24H, UNIMEDIA, publicat pe Voxreport.md

Victoria la limită a candidatului liberal, Dorin Chirtoacă, le strică comuniştilor planurile de revanşare, şi totodată aduce un suflu nou în interiorul Alianţei de guvernare. Spre deosebire de povestea cu referendumul, pentru Chirtoacă au lucrat toate partidele din AIE-2. Tinerii liberali, democraţi şi cei liberal-democraţi au făcut împreună agitaţie pentru edilul capitalei, mobilizând în special electoratul tânăr. Un ajutor suplimentar l-a avut şi procentele lui Godea, Buliga şi cele ale altor candidaţi care l-au sprijinit în turul doi pe liberalul Chirtoacă. Nu trebuie să scoatem din calcul şi „valurile de scandaluri” care l-au scos din echilibru pe comunistul Igor Dodon. Punctul culminant a fost demonizarea acestuia prin transferarea imaginii pretinsului ucigaş şi violator elucidată în cazul consilierului comunist, Tofan.

Toate aceste elemente au creat o groapă în care Dodon a căzut spre fericirea unei bune părţi a societăţii civile şi a instituţiilor media, care indirect, subtil, dar sigur au lobat pentru liberali. Spre deosebire de armata de susţinători „pro-Chirtoacă”, Dodon s-a putut bucura doar de susţinerea NIT-ului propagandist, dar necredibil, a postului TV pro-Kremlin „Pervii Kanal” infiltrat în spaţiul mediatic local prin postul lui Plahotniuc – „PrimeTV” şi a altor agenţi mediatici mai puţin influenţi din ţară. Deşi, acesta face parte din generaţia tânără a PCRM-ului, mai multe posturi TV au încercat să-l asocieze cu ororile regimului stalinist, prezentând pe parcursul „zilei tăcerii electorale” filme documentare despre „holodomor” sau foametea organizată, deportări şi alte crime împotriva umanităţii comise de puterea sovietică la care PCRM face mereu referire.

Au fost observate şi fraude electorale. Anumite voci spun că în cadrul unor instituţii universitare „studenţii” au fost reţinuţi intenţionat în municipiu pentru a vota pe 19 iunie. De asemenea, există supoziţii că a fost facilitată participarea electoratului studios din teritoriu prin acordarea de vize de reşedinţă în capitală înainte de scrutin. Aceste informaţii, lansate de comunişti, nu au fost deocamdată confirmate, dar ele vor constitui o „resursă” pentru activitatea propagandistică a comuniştilor, creând anumite lacune de legitimitate împotriva lui Chirtoacă.

Cu toate acestea, nimeni nu va schimba scorul alegerilor. Contextul este favorabil pentru perpetuarea liberalilor în structurile de administrare ale municipiului. Dar această situaţie comportă riscul „unei săbii cu dublu tăiş”. Or, consolidarea unei forţe politice de la guvernare dezechilibrează Alianţa şi generează concurenţă acerbă şi distructivă pentru preluarea controlului la diferite niveluri şi în diferite instituţii statale. De aceea, reuşita lui Chirtoacă trebuie examinată şi prin prisma eventualelor provocări pentru stabilitatea AIE-2. Odată ce liberalii se plasează şi în CMC deasupra celorlalte două formaţiuni „pro-europene” putem anticipa o rivalitate dintre PL plus PDM şi PLDM, ducând la posibile apropieri ale liberal-democraţilor de comunişti.

În fine,  AIE-2 a trecut cu succes un test de maturitate, în viziunea electoratului anti-comunist şi totodată pro-european. De asemenea, acest rezultat se va observa şi la nivel de retorică din partea europenilor, care au investit resurse substanţiale pentru a uşura supravieţuirea actualei guvernări, pregătind terenul inclusiv pentru victoria obţinută de Chirtoacă. Totuşi, faptul că diferenţa de scor este foarte mică (peste 1%) denotă o prezenţă puternică a comuniştilor în capitală, iar înaintarea lui Dodon trebuie să fie un semnal pentru cei din cadrul Alianţei. De acum înainte lui Chirtoacă îi va fi greu să invoce motive anti-comuniste. Dacă lucrurile în capitală vor păstra mersul curent, credibilitatea lui Chirtoacă nu va putea fi construită pe opoziţia cu PCRM. Iar eventualele certuri dintre el şi premierul Filat sau alte relaţii conflictuale de acest gen vor deturna ceea ce cu atâta sârguinţă şi optimism au clădit alegătorii prezenţi duminică, 19 iunie, la urnele de vot.

Explore posts in the same categories: Alegeri generale 2011 (Chișinău)

5 comentarii pe “Victoria lui Chirtoacă prelungeşte viaţa AIE-2…”


 1. Dacă nu găsim metoda spulberării colaboraţionist-comunistilor ca fortă politică, suntem pierduţi…. Ce unii vor face, ăştia vor distruge…
  Altenativul votării în sărăcia noastră este de neevitat–ei vor veni la putere…!!!
  este ceva din cale afară–duşmani ai acestui popor–forţa politica!!!
  mulţumim pe Snegur, Lucinskii, ş.a.m. d

 2. Anka Says:

  Eu n-as spune ca AIE a trecut un teste de maturitate… daca in chisinau s-au mobilizat toate cele 3 partide in sustinerea lui chirtoaca, atunci in teritoriu situatia a fost total inversa. Alegatorii PL si PD parca intentionat nu au iesti la vot pentru a vota candidatul PLDM, si asta nu e doar intr-o localitate, ci in 5 localitati – in Cantemir… astfel candidatii PLDM au pierdut fie cu 5 voturi, fie cu 2 voturi in fata candidatilot comunisti.

  Pina la urma rinza moldoveanului s-a facut si de asta data voia.

 3. Straniu Says:

  Cine este păpușarul? )))


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: