Comuniştii se pregătesc de alegeri anticipate…

Pentru CAPITALA

Bilanţul alegerilor pentru Primăria capitalei a încins spiritele în tabăra comuniştilor îndoliați, dar decişi să anuleze cu orice preţ victoria liberalului Dorin Chirtoacă. Aceştia vor să pună presiune pe autorităţile aflate la guvernare, ameninţând cu boicotarea şedinţelor Parlamentului, dacă nu vor fi invalidate rezultatele scrutinului victorios pentru „nou-vechiul” primar de Chişinău.

La altă reacţie din partea comuniştilor nimeni nu se aştepta, deoarece „boicotul” a devenit instrumentul uzual, practicat de aceştia pentru a se opune cu diferite ocazii forţelor liberal-democrate. La fel, nu cred că cineva va accepta să organizeze alegeri noi, doar pentru a satisface orgoliile rănite ale PCRM-ului. Presupun că nici înşişi comuniştii nu-şi doresc un scrutin repetat, mai ales că au cheltuit prea mult în al doilea tur, pentru a nu risca cu o rundă apriori pierdută. Spun „apriori” pentru că PCRM-ul nu va reuşi să-l depăşească pe candidatul liberal. Pe lângă suburbiile anticomuniste, sprijinul AIE-2, susţinătorii lui Chirtoacă au recurs la „şiretlicuri electorale” pe care comuniştii nu sunt capabili să le elimine în timpul ce urmează. Fiind deposedaţi de pârghiile necesare pentru a truca, modela sau influenţa cursul alegerilor, PCRM-ul alege calea confruntării cu cei din AIE-2.  De aceea, chiar dacă nu poate redefini tabelul de marcaj al alegerilor locale, opoziţia comunistă ameninţă cu abandonarea şedinţelor din Legislativ pentru a prelungi criza politică în jurul nealegerii preşedintelui ţării, provocând astfel anticipatele. 
Capitala a fost pierdută de Igor Dodon, dar diferenţa mică ce l-a despărţit de scorul obţinut de Chirtoacă, îi face pe comunişti neîncrezători vizavi de corectitudinea alegerilor. Opiniile observatorilor europeni nu constituie argumente plauzibile pentru ei şi electoratul lor. Şi aici critica recentă adusă de Rusia la adresa observatorilor şi calitatea alegerilor din Moldova vine să susţină suspiciunile comuniştilor faţă de gradul de cumsecădenie a actualei guvernări. Sprijinul din exterior este vital pentru PCRM-ul izolat şi marginalizat, indiferent de faptul că Moscova s-a dezonorat formulând asemenea obiecţii deplasate şi fundamentate pe date eronate.
Circumstanţele pe care le forţează comuniştii sunt periculoase pe termen lung, deoarece pun la bătaie credibilitatea instituţiilor statale, catalogate drept ustensile în mâinile „falsificatorilor” scrutinului electoral. Următorul în lista „acuzaţilor” inoculată opiniei publice de către comunişti este Dorin Chirtoacă, cel care, din punctul lor de vedere, ar fi mai degrabă „primarul suburbiilor” decât al oraşului şi municipiului Chişinău.
Ultimatumul pus de comunişti loveşte nemijlocit şi în „tutorii” externi ai actualei guvernări care, din perspectiva comuniştilor, întreţin guvernarea liberal-democrată a cărei legitimitate şi legalitate pare tot mai problematică şi diluată.  Este evidentă încercarea comuniştilor de a acutiza criza politică din ţară, cuprinzând tot mai multe instituţii, cu ancorarea adiţională a Primăriei capitalei. Paralizia pe care vor să o genereze comuniștii trebuie şi poate fi anticipată doar de actuala conducere, prin dezminţirea acuzaţiilor de fraudare, dar nicidecum  prin neglijarea sau muşamalizarea lor.
Explore posts in the same categories: moldova, PCRM

One Comment pe “Comuniştii se pregătesc de alegeri anticipate…”

  1. LIBER Says:

    Mi-e scarba si de alianta si de „şiretlicuri ei electorale”.

    Nu e barbateste… de fapt ce sa te astepti de la un parid cu sigla doi barbati „albastrei”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: